Ανεξέλεγκτη χωματερή στην περιοχή του φράγματος της μονής Πιθαρίου της Ερεσου



Παρέμβαση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ σε Δήμο και Περιφέρεια.

 

Επίσκεψη στην περιοχή του φράγματος της μονής Πιθαρίου της Ερεσού πραγματοποιήσαν οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις των κατοίκων της περιοχής για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης που επικρατεί εκεί.

 

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, σύμφωνα και με τις καταγγελίες ενεργών πολιτών, εδώ και πολύ καιρό γίνεται ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών και μπάζων δίπλα και μέσα στην κοίτη του ποταμού, λίγα μέτρα μετά το φράγμα!


Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έκαναν παρέμβαση προς το Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ώστε να ελέγξουν την προσβασιμότητα στο χώρο, την απαγόρευση εναπόθεσης σκουπιδιών και μπάζων και την αποκατάσταση της περιοχής το ταχύτερο δυνατό.

 

Ο Μιχάλης Μπάκας, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ έκανε την παρακάτω δήλωση:

 

«Δυστυχώς το 2022 βλέπουμε εικόνες που είχαμε πιστέψει ότι ανήκουν στο παρελθόν, καθώς 10-12 χρόνια πριν παλεύαμε για να κλείσουν οι ανεξέλεγκτες χωματερές στο νησί, υιοθετώντας την νομοθεσία της ΕΕ, με τη λειτουργία του κεντρικού ΧΥΤΑ της Λέσβου χωρίς άλλες χωματερές. Οι χωματερές έκλεισαν αλλά βλέπουμε ότι εξαιτίας της αδράνειας των ιθυνόντων, κάποιοι εξακολουθούν να πετάνε τα σκουπίδια τους όπου θέλουν. Σε ένα από τα πιο τουριστικά χωριά του νησιού, σε έναν πολύ όμορφο χώρο, ένα ποτάμι, δίπλα από μια μονή και μια λίμνη, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών, δυστυχώς αντικρίζουμε μια απαράδεκτη εικόνα. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η ανεξέλεγκτη χωματερή που είδαμε είναι κατάντι του φράγματος που ποτίζεται ο κάμπος της Ερεσού με πάρα πολλές καλλιέργειες ενώ οι εκβολές του Ψαροπόταμου στην παραλία της Ερεσού είναι προστατευόμενος υγρότοπος. 

 

Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για το περιβάλλον αλλά και τη δημόσια υγεία. Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Δήμου Δυτικής Λέσβου και της Περιφέρειας Βορείου για τον έλεγχο των παραβάσεων και την άμεση αποκατάσταση της περιοχής.»    

 

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ Λέσβου