Ολοκληρώθηκε ο μήνας συντήρησης μονοπατιών της Λέσβου


Με έναν αποτελεσματικό καθαρισμό ολοκληρώθηκε ο μήνας συντήρησης μονοπατιών της Λέσβου, στα πλαίσια της διεθνούς εκδήλωσης Take Care of your Trails που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την IMBA (International Mountain Bicycling Association - Διεθνής Οργανισμός Ορεινής Ποδηλασίας) και ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου που συμμετέχει συνεχώς για μια δεκαετία. Ο Μάιος είναι ο μήνας που προετοιμάζουμε τα μονοπάτια που θα απολαύσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Μαζί μ' αυτό οι δράσεις καθαρισμού καταγράφονται στον χάρτη της IMBA και όλοι οι φίλοι ορεινής ποδηλασίας απ' όλο τον κόσμο ενημερώνονται για τη σημερινή μας δράση, για τα μονοπάτια μας, για την έντονη ποδηλατική κουλτούρα που κυριαρχεί στο νησί μας. Άνθρωποι με την ίδια αγάπη με μας, παρατηρούν τη μικρή κουκίδα που βάλαμε σήμερα στο ανατολικότερο άκρο της Ευρώπης και ενημερώνονται ότι στη Λέσβο υπάρχουν άνθρωποι, μονοπάτια, υποδομή να συνδυάσουν τον τουρισμό τους με το αγαπημένο τους χόμπι!


Οι χειμερινοί μήνες και οι βροχές είχαν κάνει τα συγκεκριμένα μονοπάτια απροσπέλαστα από τις πολλές πέτρες που είχαν μαζευτεί από τα νερά. Η άνοιξη έκανε τα χόρτα τόσο ψηλά που χάναμε το μονοπάτι!


Ευκαιρία λοιπόν την τελευταία Κυριακή του TCyoT2022 να συντηρήσουμε την αρχή του "Δασικού". Κινηθήκαμε έως το σημείο που χωρίζει από "Δασικό" σε "Κορμοί". Περίπου 2 χιλιόμετρα μονοπατιού έγιναν "αεροδρόμιο". Το σημερινό team μπορεί να μην ήταν πολυπληθές αλλά σίγουρα ήταν αποτελεσματικό! Φτάσαμε ως το σημείο με τα καμένα δέντρα που ήταν και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πολλά πεσμένα δέντρα μέσα στο μονοπάτι, είχαν κάνει το πέρασμά μας να γίνεται μέσα από κλαδιά και κορμούς. Τεράστιοι κορμοί μετακινήθηκαν εκτός της πορείας μας κι όσοι δεν γινόταν εντάχθηκαν στο περιβάλλον. "Τόνοι" πέτρας μεταφέρθηκαν εκτός μονοπατιού. Μετά από αρκετές (πρωινές) ώρες, μας "πρόλαβε" για καλά ο ήλιος και η ζέστη και κάπου εκεί διεκόπησαν οι εργασίες για να συνεχιστούν στην επόμενη εξόρμησή μας από το συγκεκριμένο σημείο και μετά.


Την εκδήλωση μας συνόδεψε όπως πάντα το Δασαρχείο Λέσβου. Ευχαριστούμε την Διεύθυνση Δασών Λέσβου και το προσωπικό για την αμέριστη συμπαράστασή τους σε κάθε εκδήλωση καθαρισμού και συντήρησης μονοπατιών στα δάση της Λέσβου.


Παράλληλα με τον καθαρισμό των μονοπατιών, να μην παραλείψουμε την αναφορά στις εργασίες που γίνονται στο OLYMPICO ATHLETIC CLUB στη Νεάπολη, όπου τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η δημιουργία ποδηλατικής διαδρομής για παιδιά και μεγάλα παιδιά!