Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Μυτιλήνη ως προς τη «δράση» διάφορων ομάδων αλληλέγγυων

Η… αναρχία της «αλληλεγγύης» στη Μυτιλήνη

Ρεπορτάζ  Πέλλη Γιακουμή για ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στη Μυτιλήνη ως προς τη «δράση» διάφορων ομάδων αλληλέγγυων, οι οποίοι λειτουργώντας πάνω και πέρα από νόμους καταλαμβάνουν κτίρια και μοιράζουν… αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, μέσα σε άθλιους χώρους, κλέβοντας ρεύμα, νερό και ό,τι είναι απαραίτητο για να επιβάλλουν την παρουσία τους στο νησί.

Η αστυνομία… παρακολουθεί με δεμένα τα χέρια, περιμένοντας μηνύσεις για να επέμβει. Οι πολίτες ανησυχούν για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει αυτή η κατάσταση καθώς εγκαθίστανται σε  ακατοίκητα σπίτια, παντού στην πόλη. Μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο, ο πραγματικός αριθμός των μεταναστών – γιατί οι πρόσφυγες φιλοξενούνται στις δομές – που μένουν στο νησί είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστεί, ενώ οι πληροφορίες για σύνδεση των ομάδων αυτών «εθελοντών» με διακίνηση μεταναστών έρχονται και πάλι στο προσκήνιο.

Σε φωτογραφίες που δημοσίευσαν τα «Νέα της Λέσβου» φαίνεται ένα άτομο σκαρφαλωμένο σε στύλο της ΔΕΗ δίπλα στο υπό κατάληψη κτίριο παλιών αποθηκών να προσπαθεί να… κλέψει ρεύμα (;). Κάποιοι ξένοι και Έλληνες εθελοντές έχουν εγκατασταθεί εδώ και μήνες εκεί, ακριβώς δίπλα από τον καταυλισμό του Καρά-Τεπέ και προσφέρουν φαγητό, ενώ φιλοξενούν και κόσμο εκεί.  Γιατί πρέπει κάποιοι να φτιάχνουν δικές τους «δομές» καταλαμβάνοντας κτίρια χωρίς να υπάρχει έλεγχος πουθενά; Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα ή σε ποια πολιτισμένη χώρα, μπορεί να συμβαίνουν αυτά που γίνονται στη Μυτιλήνη;

Το ΣΤΕΠ

Η ίδια κατάσταση και στο πρώην ΣΤΕΠ στην Επάνω Σκάλα. Πέρυσι για μήνες οι «no border» έπαιζαν κρυφτούλι με τις αρχές.  Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν ένα μήνα εγκατέλειψαν το κτίριο για να εγκατασταθούν στην παραλία απέναντι και να στήσουν σκηνές γιατί ήθελαν σώνει και καλά να «σερβίρουν» αλληλεγγύη. Η αστυνομία που βρισκόταν και πάλι σε ρόλο παρατηρητή και λίγο πριν βγει το καλοκαίρι επενέβη για να απομακρυνθούν από το σημείο.

Τώρα όμως έχουν επιστρέψει στο ΣΤΕΠ. Παρά το ότι ενημερώθηκαν ότι το κτίριο έχει κριθεί ως επικίνδυνο λόγω σοβαρών στατικών προβλημάτων και παρότι δεν υπάρχουν στοιχειώδεις υποδομές για να μένουν εκεί άνθρωποι, επιμένουν, εκεί. Μέχρι πριν λίγες ημέρες είχαν… ηλεκτροδοτήσει το χώρο κλέβοντας ρεύμα, όμως, όπως μας είπαν κάτοικοι, με παρέμβαση συνεργείων της ΔΕΗ κόπηκε η ηλεκτροδότηση.





Μήπως όμως και αυτό θα τους εμποδίσει; Μέσα στο κτίριο είχε βρεθεί πέρυσι γεννήτρια. Το παλιό κτίριο του ΣΤΕΠ ανήκει στην Alpha Bank. Η τράπεζα χρειάσθηκε πέρυσι να υποβάλλει μήνυση για να  γίνει επέμβαση απ’ την αστυνομία με τα γνωστά τραγελαφικά επακόλουθα. Όπως μας ενημέρωσαν από την Τράπεζα, ο λόγος που δεν έχει υποβληθεί νέα μήνυση είναι γιατί ακόμη και αν εκκενωθεί τώρα, θα επιστρέψουν σε λίγες ημέρες ξανά. Η Τράπεζα θα περιφράξει το κτίριο, ενώ συζητείται ακόμη και η φύλαξή του από ιδιωτική εταιρεία security προκειμένου να κρατήσει έξω, τους… αλληλέγγυους.

Σε ακατοίκητα σπίτια

Κάτοικος της περιοχής μας λέει ότι και σε παλιό ακατοίκητο αρχοντικό έχουν επίσης εγκατασταθεί άτομα. Οι  πολίτες ενημερώνουν καθημερινά την αστυνομία, εκφράζοντας την ανησυχία τους, όμως καμιά απολύτως επέμβαση δεν έχει γίνει αφού επιμένει στη λογική ότι πρέπει να γίνουν μηνύσεις από τους ιδιοκτήτες.
Οι έλεγχοι που έγιναν  από την Αστυνομία στη Μόρια, αλλά και οι έλεγχοι στους δρόμους  εντάσσονται σε μια προσπάθεια της αστυνομίας να ελέγξει κάπως την κατάσταση, όμως ως «απάντηση» ήρθε η προχθεσινή κινητοποίηση με την κατάληψη του δρόμου στον Καρά-Τεπέ.

Πριν από μερικούς μήνες η φωτιά σε ένα παλιό αρχοντικό στην περιοχή Κιόσκι και πάλι αποδόθηκε σε αλληλέγγυους και μετανάστες που είχαν εγκατασταθεί εκεί. Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό φαντάζει αδύνατο να γνωρίζει κανείς τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στο νησί.  Ποια είναι όμως η θέση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τα όσα συμβαίνουν στη Μυτιλήνη; Υπάρχει επίσημη πολιτεία για τη διαχείριση του προσφυγικού  – μεταναστευτικού ζητήματος ή όχι; Γιατί ανέχεται η πολιτεία αυτή την κατάσταση της απόλυτης αναρχίας στην πόλη;

Κάποιες πληροφορίες από κατοίκους της Επάνω Σκάλας αναφέρουν ότι βλέπουν συνεχώς σε ένα ψηλό σημείο του ΣΤΕΠ άτομα με ένα μεγάλο φακό στραμμένο προς τα απέναντι παράλια, να «ελέγχουν» (;)  Άλλες πάλι μαρτυρίες αναφέρουν ότι είχαν δει άτομα μετά τις 12 τα μεσάνυχτα με φακούς πάνω στο παλιό κτίριο «Καλαμάρη».




Υπάρχει κράτος;

Υπάρχουν οργανωμένες δομές στη Μυτιλήνη, υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες και υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει ν’ ακολουθούνται για όσους πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν στο νησί. Το γεγονός μάλιστα ότι οι ροές έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των υποδομών στη Μόρια και την μερική αποσυμφόρηση, δημιουργεί καλές συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας.

Για ποιο λόγο πρέπει διάφορες ομάδες να κάνουν «πολιτική» στις πλάτες των προσφύγων και των μεταναστών; Για ποιο λόγο ανέχεται η πολιτεία να καταλαμβάνουν κτίρια και να φιλοξενούν ανθρώπους που πρέπει να βρίσκονται σε επίσημες δομές και να φιλοξενούνται μέσα σε σωστές συνθήκες; Πέρα από τη Μόρια και τον Καρά-Τεπέ, υπάρχουν και άλλες επίσημες δομές, όπως η Caritas ή η «Ηλιαχτίδα» που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες σε σπίτια που έχουν νοικιασθεί στο νησί, παρέχοντάς τους όλα τα απαραίτητα.

Οι χρηματοδοτήσεις εξάλλου που φθάνουν στη χώρα και στις επίσημες Οργανώσεις, από την ΕΕ είναι υπεραρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες. Δεν πρέπει οι Αρχές να παρεμβαίνουν όταν κάποιοι παράνομα εγκαθίστανται σε κτίρια και μέσα σε άθλιες συνθήκες «φιλοξενούν» εκεί ανθρώπους; Πώς είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι δεν γίνεται εκμετάλλευσή τους; Γνωρίζουν αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταγραφεί ή αν έχουν ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες; Υπάρχει κράτος τελικά;