ΕΚΤΑΚΤΟ: Το ερευνητικό Γιουνούζ πλέει ανάμεσα σε Μυτιλήνη και Χίο


Σε μια ακόμη σπασμωδική κίνηση, κυρίως εντυπωσιασμού για την ώρα, προχωρά η Άγκυρα συντηρώντας το σκηνικό έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μετά τις υπερπτήσεις σε Αιγαίο αλλά και στην Αλεξανδρούπολη και την αύξηση των ροών μεταναστών προς τα νησιά μας που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία επέλεξε τη δεδομένη χρονική στιγμή να εκδώσει παράνομη Navtex με την οποία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούζ στην καρδιά του Αιγαίου.

Το σκάφος ήδη πλέει σε διεθνή ύδατα ανάμεσα σε Μυτιλήνη και Χίο με κατεύθυνση προς Σκύρο με ταχύτητα 8-9 ναυτικά μίλια.

Η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία, διπλωματική εγρήγορση και επιχειρησιακή ετοιμότητα, με το Πολεμικό μας Ναυτικό να έχει λάβει ήδη τα μέτρα του και παρακολουθεί κάθε κίνηση τουρκικού σκάφους.

«Καμία πρόκληση δεν μένει αναπάντητη, έχουμε πολλαπλούς τρόπους αντίδρασης και αν χρειαστεί θα τους εφαρμόσουμε», διαμηνύουν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», επισημαίνοντας την επαγρύπνηση των τριών Κλάδων για κάθε ενδεχόμενο, μιας και ο Ερντογάν αναζητά εναγωνίως «παράθυρο» ευκαιρίας για να πυρπολήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα προχωρά άμεσα την διαδικασία για την απόκτηση των F-35 από τις ΗΠΑ, μία εξέλιξη που θα αλλάξει τα δεδομένα στο Αιγαίο.

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε συνάντηση με στελέχη του Προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35 προσθέτοντας ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών.

Πηγη newsbomb.gr