12.000€ στους Γυναικείους Συνεταιρισμούς της Λέσβου και στήριξη στην γυναίκα του εγκλωβισμένου Μυτιληνιού ναυτικού στην Οδησσό από την περιφέρειαΜε τους εκπροσώπους από τους 7 Γυναικείους Συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στη νήσο (Άγρας, Αγίας Παρασκευής, Μεσοτόπου, Μηθύμνης, Παρακοίλων, Πολιχνίτου, Σκαλοχωρίου), συναντήθηκε σήμερα 02.03.2022 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης κοπής πίτας που πραγματοποίησε η «Παναθηναϊκή Οργάνωσης Γυναικών /Παράρτημα Ν. Λέσβου» με την οποία η Περιφέρεια έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας.


Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα ενισχύσει οικονομικά τους Συνεταιρισμούς με το ποσό των 12.000 ευρώ, ως ένδειξη τιμής στον αγώνα που κάνουν για να κρατήσουν «ζωντανό» το συνεταιριστικό κίνημα.

Αμέσως μετά το πέρας της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα τιμάμε ως Περιφέρεια τους γυναικείους Συνεταιρισμούς της Λέσβου. Συνεταιρισμοί πρωτοπόροι, παραγωγικοί και πολυσυμμετοχικοί. Τιμάμε τις γυναίκες που τους δημιούργησαν, τους «τρέχουν», τους συντηρούν σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσεως από διάφορες αιτίες οικονομική, πανδημική και πολεμική τελευταία. Τις καλωσορίζουμε στην Περιφέρεια και τις διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε μαζί τους με όλη μας την θέληση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και της νομιμότητας. Έχουμε ευήκοα ώτα σε κάθε αίτημα τους, όπως έχουμε και σε κάθε συνεταιριστικό αίτημα, ανεξαρτήτου γένους, κάτι που το αποδείξαμε τελευταία με τους Συνεταιρισμούς Μεσοτόπου, Κάπης, Κλειούς και άλλους. Σαν μικρή ανταπόδοση των παραπάνω είναι και η σημερινή εκδήλωση προς τιμήν των Συνεταιρισμών για την οποία είχε την πρωτοβουλία η Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Λίτσα Κρικλάνη, την οποία και ευχαριστώ ».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης η οποία έλαβε μορφή τιμής προς τις γυναίκες, ο Περιφερειάρχης προσκάλεσε και είχε δίπλα του την Φωτεινή Λημναίου, σύζυγο του Λέσβιου Ναυτικού Βαγγέλη Ντελέζου, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος σε πλοίο υπό ελληνική σημαία στο λιμάνι της Οδησσού της Ουκρανίας, θέλοντας να την στηρίξει ηθικά.

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να την βοηθήσουμε να ενωθεί και πάλι με τον σύζυγο και πατέρα των παιδιών της και ο λόγος που την καλέσαμε σήμερα εδώ είναι για να την στηρίξουμε ηθικά και να της δώσουμε κουράγιο και δύναμη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η ίδια και η οικογένεια της».

Από την πλευρά της η κα. Λημναίου ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την στήριξη που της παρέχει κάνοντας προσπάθειες να επιστρέψει ο σύζυγος της στην Λέσβο.

Τέλος στο πλαίσιο της εκδήλωσης η πρόεδρος του παραρτήματος της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Λίτσα Κρικλάνη ανακήρυξε ως επίτιμο μέλος της οργάνωσης την σύζυγό του περιφερειάρχη Δήμητρα Μουτζουρη η οποία εμφανώς συγκινημένη δέχτηκε την τιμητική αυτή διάκριση σημειώνοντας ότι θα βρίσκεται στο πλευρό των γυναικών κάτι το οποίο είναι σκοπός ζωής της και το πράττει ανιδιοτελως όλα αυτά τα χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγκώμιο της κας. Μουτζούρη έμπλεξε και ο περιφερειάρχης ο οποίος μιλώντας για το συνεταιριστικό κίνημα αναφέρθηκε στην σύζυγο του ευχαριστώντας την για τον δικό τους "συνεταιρισμό" που έχουν δημιουργήσει εδώ και 36  χρόνια στηρίζοντας ο ένας τον άλλον.