Άντρες Ινιέστα: Η καταξίωση, η κατάθλιψη και το επιχειρηματικό βήμα στη Κίνα.



Από τα 12 με την Φανέλα της Μπαρτσελόνα

 

Ο Αντρές Ινιέστα Λουχάν όπως είναι το πλήρες όνομά του ξεκίνησε την καριέρα του μέσω της περίφημης «Λα Μασίας» (τις ακαδημίες δηλαδή της Μπαρτσελόνα) εντυπωσιάζοντας με τις ικανότητές του από την αρχή.

 

Το 2002 και σε ηλικία μόλις 18 χρονών έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα ενώ από την σεζόν 2004-2005 έγινε βασικό στέλεχος του rotation στην πρώτη ομάδα που δεν κατάφερε να στεφθεί πρωυαθλήτρια έστω και αν ήταν το πρώτο φαβοί στην πλατφόρμα της stoiximan cy. Ήταν μέλος της ομάδας της Μπαρτσελόνα που κέρδισε τα δύο ιστορικά treble το 2009 και το 2015 ενώ συνολικά στην καριέρα του έχει 35 τίτλους με ένα Μουντιάλ και δύο Euro 

 

Ο Ινιέστα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της γενιάς τους και ένας από τους κορυφαίους στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Έχει κέρδισε το βραβείο του καλύτερου παίκτη στην Ευρώπη το 2012, με μοναδική απογοήτευση πως δεν πήρε ποτέ την Χρυσή μπάλα, με το france football να ανακοινώνει στο αντίο του από την Μπαρτσελόνα πώς έκανε λάθος πως δεν του έχει δώσει έστω μία φορά το πολύτιμο αυτό βραβείο. 

 

Το αντίο από την Μπαρτσελόνα ήταν κάτι αναπόφευκτο για τον Αντρές. Ενας από τους κορυφαίους Ισπανούς χαφ στην ιστορία του ποδοσφαίρου να λυγίσε μπροστά στο κοινό των «Μπλαουγκράνα» στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στη Σοσιεδάδ. Μετά από 22 χρόνια αφοσίωσης στο σύλλογο της Βαρκελώνης είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου να πει αντίο στην μεγάλη του αγάπη.

 

Το κοινό τον αποθέωνε σε κάθε του ενέργεια μέσα στο παιχνίδι και ο ίδιος αφού παρέδωσε τη σκυτάλη  και το περιβραχιόνιο στο Λιονέλ Μέσι αποχαιρέτησε για τελευταία φορά τους φίλους της ομάδας, βαθιά συγκινημένος στην έξοδο του από το γήπεδο. Στα 34 του πλέον ο αρχηγός της Μπαρτσελόνα δεν καταφέρνει να συγκρατήσει τα δάκρυα του σηκώνοντας προς τον «Καταλανικο» ουρανό 34ο πρωτάθλημα για την Μπαρτσελόνα και 22ο δικό του που φέρει βαθιά πλατιά την υπογραφή του.  O Ινιέστα αντιμετώπισε μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια στον ποδοσφαιρικό χάρτη, ενώ υπήρξε μεγάλος αντίπαλος του Ζινεντιν Ζιντάν.

 

 

Το κεφάλαιο Εθνική ομάδα 

Σε εθνικό επίπεδο άρχισε να παίζει με τη φανέλα των «Φούριας Ρόχας» από πολύ μικρός με συμμετοχή στις ομάδες U16 & U19. Το 2006 μπήκε αλλαγή εναντίον της Ρωσίας κάνοντας το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα. Το 2008 κατέκτησε το πρώτο του Ευρωπαϊκό τίτλο με την εθνική Ισπανίας κατακτώντας του Euro

 

Βασικό στέλεχος στο παγκόσμιο κύπελλο του 2010 όπου στον τελικό κόντρα της Ολλανδίας σκόραρε το νικητήριο γκολ στο 2ο ημίχρονο της παράτασης χαρίζονται στην Ισπανία τον τίτλο. Δυο χρόνια αργότερα στο Euro του 2012 και πάλι μαζί με τον Ινιέστα η Ισπανία κατακτά το κύπελλο και έγινε η πρώτη χώρα που κατακτά δύο συνεχόμενα κύπελλα.  

 

Το 2018 ο Αντρές Ινιέστα και μετά τα άσχημα αποτελέσματα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016 αλλά και στο παγκόσμιο του 2018 αποσύρεται από την εθνική ομάδα αφήνοντας μεγάλη παρακαταθήκη για τους νεότερους.  

 

Η Μάχη με τον φάντασμα της κατάληψης 

Σε ηλικία μόλις 25 ετών ο Ινιέστα βιώνει μία από τις χειρότερες περιόδους στη ζωή κάθε ανθρώπου.  

 

Μετά την είδηση του θανάτου του καλύτερου του φίλου από καρδιακή προσβολή ο Ισπανός χάφ αναγκάστηκε να πάει σε ψυχολόγο, ενώ  σημαντική ήταν και η βοήθεια που του πρόσφερε ο τότε προπονητής της Μπαρτσελόνα, Πέπε Γκουαρντιόλα ο οποίος τον έβλεπε πάντα ως άνθρωπο και όχι ως ποδοσφαιριστή. 

 

Σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα ο Ινιέστα έχει δηλώσει πως ήταν ένα γερό σοκ για αυτόν η απώλεια του καλύτερου του φίλου παρομοιάζοντας το ως μία γερή μπουνιά.  

 

Σε άλλη συνέντευξη, ο πατέρας του Ινιέστα, Χοσέ Αντόνιο εξομολογήθηκε πως ο γιος του του ζητούσε στα 25 του χρόνια να κοιμηθούν μαζί στο κρεβάτι εκεί, κατι που τον προβλημάτισε καταλαβαίνοντας πως κάτι δεν πηγαίνε καλά.

 

Όλα αυτά βρήκαν το φως της δημοσιότητας το 2018 σε μία περίοδο που ο Ινιέστα είχε ξεπεράσει σχεδόν όλα τα προβλήματα της ψυχικής του υγείας του.

 

 

Το deal στην Κίνα και του κρασί του Μουντιάλ 

Μετά την ανακοίνωση πως σταματά από την Μπαρτσελόνα ο Ινιέστα δεν θα μπορούσε ποτέ να αγωνιστεί σε άλλη ομάδα στην Ευρώπη και να βρεθεί αντιμέτωπος με τη μεγάλη του αγάπη. Έτσι πήρε την απόφαση και για επαγγελματικούς λόγους να στραφεί προς την Ασία και πιο συγκεκριμένα στην Κίνα.  

 

Πέρα από το ηγεμονικό συμβόλαιο των 30 εκατομμυρίων ετησίως για τον έμπειρο μέσο στην Κίνα, καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του Κινεζικού πρωταθλήματος ήταν η συνεργασία του σε επίπεδο οινολογίας, καθώς παράγει κρασιά από το 2010 και αναμενόταν να ξεκινήσει τις εξαγωγές στην Κινέζικη αγορά. 

 

Σύμφωνα με την Mundo Deportivo το deal περιλαμβάνει μία σημαντική ποσότητα εξαγωγής κρασιού από την παραγωγή του Αντρές Ινιέστα η οποία κυμαίνεται περίπου στα 6 εκατομμύρια μπουκάλια κρασιού με τιμή ανά μπουκάλι τα 6 ευρώ. Αυτό θα αποφέρει στον  Ισπανό άλλα 36 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα.  

 

Μία διόλου ευκαταφρόνητη επιχειρηματική ιδέα ήταν η παραγωγή νέου κρασιού με το όνομα «Μinuto 116», όπου παραπέμπει στο συμβολικό 116ο λεπτό στο οποίο ο πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα σκόραρε στον τελικό κόντρα στην Ολλανδία χαρίζοντας τον τίτλο του Μουντιάλ του 2010. Η διαφήμιση περιλαμβάνει ένα βίντεο με σύντομα σχόλια του Ινιέστα για κάθε ματς μέχρι τον τίτλο. 

 

Ο Αντρές Ινιέστα πέρα από σπουδαίος ποδοσφαιριστής ήτανε πάντοτε φιλάνθρωπος, προσπαθώντας με βοηθήσει όποιον είχε ανάγκη, πολλές φορές έχει δωρίσει κρεβάτια και είδη υγιεινής σε νοσοκομεία του Αλμπαθέτε ενώ το 2013 γλίτωσε την τοπική ομάδα από βέβαιο υποβιβασμό λόγω χρεών δίνοντας 240 χιλιάδες ευρώ κρατώντας την στην κατηγορία.  

 

Η ποδοσφαιρική καριέρα ενός από τους καλύτερους Ισπανούς χαφ δεν έχει τελειώσει ακόμα με τον ίδιο να δηλώνει πως θα αγωνίζεται μέχρι ότου αντέξει το σώμα του. 

 

Επιμέλεια: livebetting.com.cy