Από τα «προσφυγικά» της Μασσαλίας στο Πάνθεον του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου

 

Ένας διορατικός, φανατικός οπαδός της τακτικής πού έχει τον αμέριστο σεβασμό όλων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ως παίκτης και προπονητής. Ο Γάλλος ήταν ένας σύγχρονος μεσοεπιθετικός για την εποχή του, απέκτησε φήμη χάρη στην τακτική ευφυΐα, την απαράμιλλη τεχνική κατάρτιση, τον έλεγχο της μπάλας και το ήθος του, έχοντας ψηφιστεί ως ο καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής των τελευταίων 50 χρόνων.

O Ζιντάν με την Ρεάλ Μαδρίτης φέτος είναι μεταξύ των φαβορί για την κούπα του Τσάμπιονς Λιγκ στην στοιχηματική πλατφόρμα της bet365, με τη Σίτι να διατηρεί τον τίτλο του πρώτου φαβορί.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν λοιπόν ή κατά κόσμον «Ζιζού» γεννήθηκε στην Μασσαλία στις 23 Ιουνίου του 1972 από μετανάστες γονείς με καταγωγή την Αλγερία. Στα 10 του χρόνια ξεκίνησε να «κλωτσά» για πρώτη φορά την στρογγυλή θεά σε μια τοπική ομάδα ονόματι Σεντ-Ενρί. Στην συνέχεια  ένας Γάλλος σκάουτερ τον ανακάλυψε και τον πήγε στην Cannes Fc όπου έπαιξε για περίπου 3 χρόνια.

Το αστείρευτο ταλέντο του και οι ικανότητες για το μικρό της ηλικίας του, άνοιξαν τις πόρτες μεγάλων συλλόγων, με πρώτη την Μπορντό η οποία τον κάνει δικό της το 1992. Για τα  επόμενα 4 χρόνια ο Ζιζού σκοράρει 29 φορές σε 130 συμμετοχές και φτάνει τους «Γιρονδίνους» μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την σεζόν 1996-1996.

Η μεγάλη ευκαιρία
Οι τρομερές εμφανίσεις με την Μπορντό κάνουν την «μεγάλη κυρία» του Ιταλικού ποδοσφαίρου να δαπανήσει αρκετά χρήματα το καλοκαίρι του 1996 για να φέρει στον «Ιταλικό Βορρά» τον Ζιντάν ο οποίος μαζί με τους Ντελ Πιέρο και Ιντζάγκι συνθέτουν μια φονική επιθετική γραμμή, με την Γιουβέντους να κατακτά δύο συνεχόμενες χρονιές το Σκουντέτο. Μοναδική πικρία της τότε εποχής για τον Γάλλο η αποτυχία της ομάδας του Τορίνο να φτάσει στην πολυπόθητη κατάκτηση του Champions League με δύο χαμένους τελικούς κόντρα σε Ντόρτμουντ και Ρεάλ Μαδρίτης.

Η απογείωση
Το 2001 ο Ζιντάν ήταν πλέον ένας από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου, με τρομερές χρόνιες σε Εθνικό και συλλογικό επίπεδο. Εκείνη τη χρονιά η Ρεάλ Μαδρίτης τον κάνει δικό της έναντι του υπέρογκου ποσού των 77 εκατομμυρίων για την τότε εποχή και ο Ζιζού πλέον ανήκει στην ομάδα των «γκαλάκτιος» με συμπαίκτες τους Φίγκο, Ραούλ και Ρομπέρτο Κάρλος. Με την φανέλα των «Μαδριλένων» κατέκτησε τα πάντα. Δύο πρωταθλήματα ένα Σούπερ καπ, ένα Διηπειρωτικό και το αλησμόνητο Champions League της χρόνιας 2001-2002 με αντίπαλο την Μπάγερν Λεβερκούζεν όπου με εκπληκτικό «γυριστό» σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή ο Ζιντάν έφερε την κούπα στην Μαδρίτη.

 

Η μεγάλη του αγάπη
Το «κεφάλαιο» Εθνική ομάδα ήταν πάντοτε κάτι ξεχωριστό στην μακρόχρονη καριέρα του Γάλλου “superstar”. Ξεκίνησε να παίζει με τους «Τρικολόρ» από το 1996 έως το 2006 σημειώνοντας 31 γκολ σε 108 συμμετοχές. Με την Εθνική Γαλλίας κατέκτησε το Μουντιάλ του 1998 και το Euro του 2000. Τελευταία επαγγελματική συμμετοχή του, στον τελικό του Μουντιάλ το 2006 κόντρα στην Ιταλία όπου σε μία ακατανόητη στιγμή «κουτούλησε» τον Μάρκο Ματεράτσι αφήνοντας την ομάδα του με 10 παίκτες.

Η προπονητική καταξίωση
Ο Ζιντάν λίγα χρόνια αφότου σταμάτησε την ποδοσφαιρική του καριέρα, ανάλαβε τα τμήματα υποδομής της Ρεάλ Μαδρίτης για περίπου δύο χρόνια κάνοντας εξαιρετική δουλειά. Η κακή πορεία τη σεζόν 2015-2016 της πρώτης ομάδας, τον έφερε ως αντικαταστάτη του Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο των «μαδριλένων». Ο Ζιζού έδειξε πολλά από τα προπονητικά του προσόντα και μέσα μικρό διάστημα «μεταμόρφωσε» την Ρεάλ παίρνοντας την μεγάλη ευκαιρία πού του είχε δωθεί.

Στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε τρία συνεχόμενα
Champions League,  δύο πρωταθλήματα Ισπανίας, δύο Σούπερ Kαπ, και δύο Παγκόσμια Κύπελλα συλλόγων. Η θητεία του στον πάγκο των «Μαδριλένων» έγινε σε δύο δόσεις, με την πρώτη να ολοκληρώνεται στις 31 Μαϊου του 2018 όπου μετά την κατάκτηση τους Champions League αποχώρησαν μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Γάλλος επέστρεψε ένα χρόνο σχεδόν αργότερα και την επόμενη σεζόν έφτασε και πάλι την Ρεάλ στην κορυφή του Ισπανικού ποδοσφαίρου για να φτάσουμε στο σήμερα με τους «Μαδριλένους» να έχουν στο δυναμικό τους έναν άνθρωπο σύμβολο της σύγχρονης ιστορίας της.

Επιμέλεια: Η ομάδα του webfreebets.com