Σκοπιά: «Το Έθνος των Ελλήνων!.....»


Η στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ»  στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου

«Το Έθνος των Ελλήνων!.....»

Μια μικρή Ελλάδα με ένδοξη ιστορία πολέμησε και νίκησε ανά τους αιώνες πολυάριθμους και ισχυρούς κατακτητές.

Από τους περσικούς πολέμους έως και τη νεότερη ιστορία του έθνους μας συναντάμε στιγμές περηφάνιας με εφαλτήριο τις Θερμοπύλες, τον Μαραθώνα και τη Σαλαμίνα. Μετά την πτώση του Βυζαντίου ακολουθούν 400 χρόνια σκλαβιάς υπό τον ζυγό των Οθωμανών.

Οι πρώτοι που ονειρεύονται μια ελεύθερη πατρίδα είναι ο Ρήγας και η τριμελής φιλική εταιρία. Αυτοί αναλαμβάνουν την αφύπνιση του γένους και ξεκινούν μυστικά να ξεσηκώνουν και να στρατολογούν Έλληνες, που πιστεύουν στη Μεγάλη Ιδέα της απελευθέρωσης.

Έμπνευσή τους το ευρωπαϊκό κίνημα του διαφωτισμού που μιλά για ελευθερία και ανεξαρτησία. Με μπροστάρηδες τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον ηρωικό Παπαφλέσσα το φλεγόμενο πάθος και η λαχτάρα για ελευθερία γίνεται ξεσηκωμός και ολάκερη επανάσταση, που απλώνεται αρχικά στη Ρούμελη και στο Μοριά. Κλέφτες, αρματωλοί και ξεχωριστές προσωπικότητες του Αγώνα υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης από την Αγία Λαύρα με το σύνθημα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ.

Οι σκλαβωμένοι Έλληνες με στρατηγό τον Γέρο του Μοριά σηκώνουν ανάστημα και βγαίνουν νικητές από τα πεδία των μαχών χάρη στην αυτοθυσία των οπλαρχηγών της επανάστασης και στον ανταρτοπόλεμο από τα άτακτα τμήματα των κλεφτών. Όλοι ενωμένοι μπροστά στην απειλή του Σουλτάνου παραμερίζουν προσωπικές βλέψεις, φιλοδοξίες και έριδες και ενώνονται για το κοινό καλό, που δεν είναι άλλο από την απελευθέρωση της πατρίδας. Σήμερα 200 χρόνια μετά από την ευλογημένη εκείνη στιγμή της επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό η ελευθερία των σύγχρονων Ελλήνων, για την οποία θυσιάστηκαν τόσοι πολλοί, εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο.

Ο ίδιος ο Έλληνας εξακολουθεί να αναρωτιέται πόσο ακλόνητη παραμένει η πίστη του στα μεγάλα ιδανικά της πατρίδας και του γένους και πόσο ελεύθερος αισθάνεται σε καιρό ειρήνης. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό έχει να κάνει με το πόσο ενωμένοι έχουμε καταφέρει να παραμείνουμε ως έθνος. Ένα έθνος που εκτός από σπουδαίες μάχες έχει να θυμάται και τρομερούς εμφυλίους. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα χωριζόμαστε σε στρατόπεδα είτε κομματικά είτε ιδεολογικά είτε οπαδικά.

Όμως αντί να διδαχτούμε από τα ιστορικά γεγονότα των προγόνων μας, προτιμάμε να μην ανατρέχουμε στο παρελθόν, ξεχνώντας έτσι όλη την ιστορία του έθνους μας! Κι αλίμονο σ'εκείνο το λαό που λησμονεί τις ρίζες του...

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να επιλέξουμε τί είδους Έλληνες επιθυμούμε να είμαστε για να απαντήσουμε στο ερώτημα τί κράτος θέλουμε να φτιάξουμε και προπάντων ποια πατρίδα ονειρευόμαστε να κληρονομήσουμε στα παιδιά μας. Λέξεις όπως αδελφοσύνη, ομόνοια, πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια πρέπει να επανέλθουν στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, μα κυρίως στη συνείδησή μας. Τιμή και δόξα στους ήρωές μας που πάλεψαν χωρίς φόβο θανάτου και με περισσή αυταπάρνηση πέτυχαν το ακατόρθωτο.

 

Να ελευθερωθεί η πατρίδα και το γένος των Ελλήνων.

 

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ!

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ!