ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου: «κ Τσιπρα, ήρθε η ώρα για την επαναφορά – με μόνιμο χαρακτήρα - της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά»


Επιστολή της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου προς τους αρμοδιους για την επαναφορά – με μόνιμο χαρακτήρα - της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά, όπως άλλωστε μόνιμο χαρακτήρα έχουν και όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.

ΠΡΟΣ:
1.- κ. Αλέξη Τσίπρα, Πρωθυπουργό
2.- κ. Γιάννη Δραγασάκη, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό
     Οικονομίας και Ανάπτυξης
3.- κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Υπουργό Οικονομικών
4.- κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου, Υφυπουργό Οικονομικών

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης που αφορούν την θεσμοθέτηση μόνιμων θετικών οικονομικών μέτρων, στα πλαίσια του δημοσιονομικού χώρου που έχει επιτευχθεί από την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για ολόκληρη την περίοδο 2019-2022.

Είναι, πιστεύουμε η ώρα, για την επαναφορά – με μόνιμο χαρακτήρα - της μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά, όπως άλλωστε μόνιμο χαρακτήρα έχουν και όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.

Τα επιχειρήματα για την αναγκαιότητα επαναφοράς του μέτρου των μειωμένων συντελεστών σας έχουμε παρουσιάσει, με επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, θίγοντας ιδιαίτερα το ζήτημα της λανθασμένης συσχέτισης του ΦΠΑ με τα μεγέθη των προσφυγικών ροών προς τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δεδομένου ότι τα προβλήματα που απορρέουν από την νησιωτικότητα είναι πολύ ευρύτερα και έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα.

Είναι πιστεύουμε η ώρα, τώρα που η δημοσιονομική κατάσταση το επιτρέπει, και δεδομένου ότι σύμφωνα με την από 22-1-2019 Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το δημοσιονομικό κόστος από την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κώ και Λέσβο προσδιορίζεται μόλις στα 16,3 εκατομμύρια ευρώ εξαμηνιαίως, δηλαδή πολύ μικρό σε σχέση με τα πλεονάσματα που επιτεύχθηκαν, να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε θεσμοθέτηση μόνιμων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, για όλα τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η παραπάνω ρύθμιση θα αποτελεί μια έμπρακτη τήρηση της συνταγματικής επιταγής για την αναγνώριση της νησιωτικότητας.

Ο Πρόεδρος
του Διοικητικού Συμβουλίου
της Π.Ε.Δ. Βορείου Αιγαίου

Γαληνός Σπυρίδων
Δήμαρχος Λέσβου