Ανησυχία από το Επιμελητήριο για την τουριστική βίζα – Την επέκταση του προγράμματος ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Ανησυχία για το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης τουριστικής βίζας βραχείας διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Το Επιμελητήριο Λέσβου

Το Επιμελητήριο Λέσβου απέστειλε την, Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, επιστολή σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης τουριστικής βίζας βραχείας διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, προς τα Υπουργεία Εξωτερικών, Τουρισμού, και Προστασίας του Πολίτη καθώς και στους Βουλευτές των νησιών, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του, μιας και δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, κάποια σχετική ανακοίνωση για την φετινή εφαρμογή του «πιλοτικού προγράμματος» στα νησιά μας.

Η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:

«Αξιότιμες Κυρίες και Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης τουριστικής βίζας βραχείας διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, το οποίο εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχει επιφέρει σημαντική τόνωση της τουριστικής κίνησης, από τα παράλια της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου, στηρίζοντας τις τοπικές οικονομίες, και βοηθώντας στην ανάπτυξη εναλλακτικών – ποιοτικών μορφών τουριστικού προϊόντος.

Δεδομένων των παραπάνω, το Επιμελητήριο Λέσβου, θεωρεί ότι το «πιλοτικό πρόγραμμα», αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό μέτρο για τον τουρισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με στοχευμένη και δυναμική προώθηση και προβολή του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας. Λαμβάνοντας υπόψη δε, ότι τα νησιά ειδικά του Βορειοανατολικού Αιγαίου υστερούν τουριστικά σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, η μη εφαρμογή του μέτρου αυτού, θα προκαλέσει περεταίρω μείωση στις ήδη μειωμένες, για άλλους λόγους, αφίξεις των Τούρκων τουριστών στα νησιά μας.

Επιπλέον, εκφράζουμε την ανησυχία μας, μιας και δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική ανακοίνωση για την φετινή εφαρμογή του «πιλοτικού προγράμματος», και θέλουμε να δηλώσουμε την πεποίθησή μας ότι αυτό το ιδιαιτέρως ζωτικό για τον τουρισμό μας, μέτρο θα ισχύσει και κατά την φετινή τουριστική περίοδο, και φυσικά να έχει μόνιμο χαρακτήρα.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και παρακαλούμε ενημερώστε μας για τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,
Ευάγγελος Μυρσινιάς
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου»


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης τουριστικής βίζας βραχείας διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ζητούν με επιστολή τους προς την Αν. Υπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, οι βουλευτές Ανατολικού Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Δημήτρης Σεβαστάκης, Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρουν ότι το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης τουριστικής βίζας βραχείας διάρκειας σε πολίτες τρίτων χωρών για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει λειτουργήσει ευεργετικά για τον τουρισμό και την οικονομία των εν λόγω νησιών κατά την πρόσφατη κρίσιμη περίοδο.

Στη συνέχεια αναφέρουν ότι “το Υπ. Εξωτερικών είχε εργαστεί με επιτυχία και για την περυσινή επέκταση εφαρμογής του προγράμματος, είμαστε βέβαιοι πως η μικρή καθυστέρηση που παρατηρείται φέτος στις σχετικές ανακοινώσεις δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας και πως σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε υποστήριξη μπορούμε να προσφέρουμε στην προώθηση του αιτήματος των κατοίκων και των φορέων των νησιών μας να λάβει το μέτρο αυτό έναν κατά το δυνατό μόνιμο χαρακτήρα, προκειμένου και η εφαρμογή του να είναι όσο γίνεται πιο απρόσκοπτη.”