Με συνέπεια κι' ευθύνη ... όλοι για τη Μυτιλήνη ": Στην βουλή το θέμα του αγωγού ομβρίων της Λαγκάδας


Απάντηση της Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας για τη Δ/Κ Μυτιλήνης "Με συνέπεια κι' ευθύνη ... όλοι για τη Μυτιλήνη !!!" στην επιστολή των περιοίκων και επαγγελματιών των οδών Αεροπόρου Γιαναρέλλη και Βουρνάζων

Μετά την από 5 / 4 / 19 ανοιχτή επιστολή (υπό μορφή Δ.Τ.) που έλαβε τόσο η Δ/Κ Μυτιλήνης, όσο και η Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία για τη Δ/Κ Μυτιλήνης "Με συνέπεια κι' ευθύνη ... όλοι για τη Μυτιλήνη !!!" (που θα κατέλθει στις εκλογές της 26ης Μαϊου 2019), από την εθελοντική επιτροπή περιοίκων και επαγγελματιών των οδών Αεροπόρου Γιαναρέλλη και Βουρνάζων, για το γνωστό θέμα της κατασκευής αγωγού ομβρίων του ρέματος της Λαγκάδας, επισυνάπτω προς υπενθύμιση:

α)  σχετικό Δ.Τ. (αρ. πρωτ. 544 / 19 Δεκεμβρίου 2017), για τις ενέργειες που που είχε προβεί η Δ/Κ Μυτιλήνης, μόλις ανέκυψε το θέμα, και 

β) έγγραφη εισήγηση του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου (28 Φεβρουαρίου 2018), για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα (χορήγηση αποζημιώσεων, προς τους θιγόμενους). 

Επανερχόμενος στο ίδιο θέμα σήμερα, τονίζω ότι εάν δεν μπορεί να βρεθεί άλλη τεχνική λύση (σύμφωνα με αυτά που προτείνουν οι περίοικοι και οι επαγγελματίες, αφού πραγματοποιηθεί σχετική έρευνα για τις πιθανές τεχνικές λύσεις) και προκειμένου να μην διακυβευτεί ούτε στο ελάχιστο η περιουσιακή θέση και η οικονομική κατάσταση του οιουδήποτε ιδιώτη, το θέμα να προωθηθεί προς το αρμόδια εποπτεύοντα Υπουργεία Δημοσίων Έργων & Εσωτερικών, τα οποία εάν ο ισχύον Νόμος δεν προβλέπει τη χορήγηση αποζημιώσεων σε αντίστοιχες περιπτώσεις οικονομικής βλάβης πολιτών (όπως τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε ανεπίσημα απαντηθεί), να νομοθετήσουν σχετικά. 

Είναι ανεπίτρεπτο στη σημερινή εποχή, αφενός να μην μπορεί να γίνει ένα σημαντικότατο έργο δημοσίου συμφέροντος και κοινής ωφελείας με σύγχρονες τεχνικές και αφετέρου να ισχύουν αναχρονιστικοί νόμοι, που δεν προβλέπουν νόμιμες αποζημιώσεις στους θιγόμενους (εάν η κατασκευή ενός έργου, τους καθιστά ομήρους για μεγάλο διάστημα και διακυβεύονται τα οικονομικά και περιουσιακά τους στοιχεία), υποχρεώνοντάς τους να προσφύγουν οι ίδιοι στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν εκ των υστέρων τα διαφυγόντα κέρδη τους και τις οικονομικές τους απώλειες. 

Άλλωστε ένα από τα καθήκοντα των αρμόδιων Υπουργών, είναι να φέρουν στη Βουλή για ψήφιση τροποποιήσεις αναχρονιστικών διατάξεων νόμων, που ισχύουν επί δεκαετίες. 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία, 
ΠΑΝΟΣ ΠΙΤΣΙΟΣ 


α)  σχετικό Δ.Τ. (αρ. πρωτ. 544 / 19 Δεκεμβρίου 2017), για τις ενέργειες που που είχε προβεί η Δ/Κ Μυτιλήνης, μόλις ανέκυψε το θέμα, και 


Σύσκεψη για την κατασκευή έργου
“Αγωγός ομβρίων ρέματος Λαγκάδας πόλης Μυτιλήνης”.          

Χθες Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης και κατόπιν σχετικού αιτήματος, ευρεία σύσκεψη εργασίας με την Επιτροπή Επιχειρηματιών, ιδιοκτητών και κατοίκων των οδών Αεροπόρου Γιανναρέλλη, Βουρνάζων και παρόδου “Ποταμός”, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των οχλήσεων που θα προκαλέσει η επικείμενη έναρξη του έργου της Δ.Ε.Υ.Α.Λ. “Αγωγός ομβρίων ρέματος Λαγκάδας πόλης Μυτιλήνης” και να εξευρεθούν οι βέλτιστες λύσεις ελαχιστοποίησης των προβλημάτων που θα ανακύψουν κατά τη διάρκεια της εκτέλεσής του.

Στην εν λόγω τεχνική συνάντηση, εκτός του Προέδρου Πάνου Πίτσιου, του γραμματέα Γιώργου Καρίνου και των μελών του Συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης Παρασκευά Καραϊσκάκη, Προκόπη Σινάνη, Μαρίας Χρήστου, Δέσποινας Διαμαντή, Ελένης Πετρέλλη και Δέσποινας Τζαννή, παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο Αντιδήμαρχος Αυτεπιστασίας Γιάννης Αμπουλός και το μέλος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νίκος Σέρεσλης, ενώ είχαν κληθεί και παρέστησαν ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Βορείου Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Στρατής Μανωλακέλλης, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης και ο Αντισυνταγματάρχης Μηχανικός της “98 Α.Δ.Τ.Ε.” Θεοδόσης Αθανασάς, προκειμένου να γνωματεύσουν επί των τεχνικών δυνατοτήτων που υπάρχουν, ώστε κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου να μην διακοπεί πλήρως η κυκλοφορία των ελαφρών οχημάτων.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης, μολονότι από όλους εκφράστηκε η αναγκαιότητα υλοποίησης του σημαντικού κοινωφελούς αυτού έργου, κυριάρχησε ο εντονότατος προβληματισμός των επιχειρηματιών για τις επικείμενες οικονομικές συνέπειες που θα υποστούν από την απομόνωση των κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης, κατά το διάστημα που θα εκτελείται το έργο.

Προκειμένου να μην συμβεί αυτό, η πλέον ενδεδειγμένη λύση που προτάθηκε από τη δεκαμελή αντιπροσωπευτική επιτροπή, είναι η εξασφάλιση συνεχούς ροής μικρών οχημάτων σε όλο το μήκος των οδών, με τη διατήρηση μιας πολύ μικρής λωρίδας κυκλοφορίας, δίπλα στα σκάμμα του κάθε τμήματος που σταδιακά θα εκτελείται το έργο.

Παρά την αντικειμενική δυσκολία επίτευξης της παραπάνω διευκόλυνσης και με δεδομένο ότι οι τεχνικοί επιστήμονες δεν είχαν τα απαραίτητα ολοκληρωμένα στοιχεία ώστε να αποφανθούν με σαφήνεια για τη δυνατότητα αποδοχής της πρότασης, η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την απόφαση το θέμα να τεθεί για ολοκληρωμένη γνωμάτευση από τη Διοίκηση του Τ.Ε.Ε., ώστε σε περίπτωση που η ενδεδειγμένη προτεινόμενη λύση είναι εφικτή, να υλοποιηθεί κατευθείαν από το Δήμο Λέσβου.

Ο Πρόεδρος Δ/Κ Μυτιλήνης,                                      Ο Γραμματέας του Συμβουλίου
  

    Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                             Γιώργος Καρίνος


β) έγγραφη εισήγηση του Προέδρου της Δ/Κ Μυτιλήνης προς το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου (28 Φεβρουαρίου 2018), για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα (χορήγηση αποζημιώσεων, προς τους θιγόμενους). 


ΘΕΜΑ: Κατασκευή έργου “Αγωγός ομβρίων
ρέματος Λαγκάδας πόλης Μυτιλήνης”.          

Με δεδομένα:

·           Την αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης του κοινοφελούς σημαντικού έργου αντικατάστασης του αγωγού ομβρίων ρέματος Λαγκάδας (επί των οδών Βουρνάζων και Αεροπόρου Γιαναρέλλη), αφού η υφιστάμενη κατάσταση εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους μεγάλης καταστροφής, σε περίπτωση πολύ ισχυρών βροχοπτώσεων – καταιγίδων,

·           Την αρνητική γνωμάτευση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Παράρτημα Βορείου Αιγαίου), σχετικά με την πρόταση των επιχειρηματιών της περιοχής, σύμφωνα με την οποία κατά την εκτέλεση του έργου δεν πρέπει να διακοπεί πλήρως η κυκλοφορία των ελαφρών οχημάτων, αλλά να εξασφαλιστεί η συνεχής ροή τους σε όλο το μήκος των δύο οδών, με τη διατήρηση μιας πολύ μικρής λωρίδας κυκλοφορίας, δίπλα στα σκάμμα του κάθε τμήματος που σταδιακά θα εκτελείται το έργο.

·           Τις τραγικές οικονομικές συνέπειες που θα υποστούν οι επιχειρήσεις της περιοχής από την απομόνωση των κεντρικών οδικών αρτηριών της πόλης, κατά το διάστημα που θα εκτελείται το απαραίτητο αυτό έργο, ενώ ορισμένες εξ’ αυτών θα κινδυνεύσουν με ολοκληρωτική καταστροφή,

προτείνεται προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη, ώστε και το έργο να υλοποιηθεί με την εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη (αφού δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά) και οι επιχειρηματίες να μην καταστραφούν, να υπάρξει ειδική μέριμνα με σχετική απόφαση για αποζημίωση των επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα θα θιγούν από την υλοποίηση του έργου.

Συγκεκριμένα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις σε περιπτώσεις έργων κοινής ωφελείας, κατ’ αντιστοιχία να οριστεί μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα αναλάβει να ορίσει κριτήρια εκτίμησης των διαφυγόντων κερδών και των οικονομικών απωλειών των επιχειρήσεων, οι οποίες στη συνέχεια θα αποζημιωθούν αναλόγως και βάσει των εισηγήσεων της Επιτροπής.     

ΠΑΝΟΣ ΜΙΧ. ΠΙΤΣΙΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ/Κ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ