«Εβδομάδα των Παθών..» στον Μολυβο μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα- Όλες οι εκδηλώσεις


Κλίμα κατάνυξης, περιοδεία επιταφίου και η κεντρική αγορά να μοσχομυρίζει το παραδοσιακό σαλκίμι.

Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παντελεήμονος Μήθυμνας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Όλες οι ακολουθίες γίνονται με κατάνυξη και ευλάβεια με τους πιστούς του Μολύβου και τους επισκέπτες να κατακλύζουν τον ιστορικό ναό. Κατά την διάρκεια των ακολουθιών τηρούνται και έθιμα όπως το σπάσιμο των κουμαριών την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ.

Επιπλέον την Μεγάλη Τετάρτη μετά το Ιερό Ευχέλαιο θα γίνει η Ακολουθία του Νιπτήρος που δεν συνηθίζεται να γίνεται. Επίσης γίνεται η περιφορά του επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή κατά μήκος της κεντρικής αγοράς που μοσχομυρίζει και είναι στολισμένη από το παραδοσιακό σαλκίμι. Φέτος την Κυριακή του Πάσχα στον Εσπερινό της Αγάπης που θα γίνει το απόγευμα θα γίνει περιφορά της Αναστάσεως μέσω της αγοράς που θα καταλήξει στο λιμάνι του Μολύβου στον ναό του Αγίου Νικολάου που θα γίνει η απόλυση. Ακόμη φέτος την Μεγάλη Εβδομάδα θα γίνουν στον Ναό μαθήματα παρασκευής πρόσφορου για τις κυρίες και θα γίνουν δύο νεανικές συντροφιές για τα παιδιά του Δημοτικού και τα παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου.

Στις συντροφιές τα παιδιά θα κάνουν δραστηριότητες και κατασκευές. Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα από το παραδοσιακό Λεσβιακό Πάσχα που μπορούν να ζήσουν οι επισκέπτες της Λέσβου και του μαγευτικού Μολύβου.