ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Μετά Βαΐων και κλάδων ή προεκλογική περίοδος !!!...» (PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Σάββατο 20 Απριλίου 2019»

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους τους αναγνώστες αυτής της στήλης..


ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ   Πυρ και μανία έγινε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού του Νίκου Χήρα επειδή τόλμησε ο αντίπαλος του Ταξιάρχης Βέρρος ν΄ αντιμετωπίσει θετικά πρόταση της υπηρεσίας για να μετατραπεί σε διαδημοτική προκειμένου να μπορέσει ομαλά και επ ωφελεία των δύο Δήμων. Ο Κλεισθένης  ούτως ή άλλως προβλέποντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από το σπάσιμο προέβλεψε διαδημοτικές συνεργασίες. Προς τι λοιπόν τα κλάματα και οι οδυρμοί;  Διότι υπάρχει πρόβλημα. Ας πάνε να ρωτήσουν στην Τεχνική Υπηρεσία.  Και δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι όπου από τους εξήντα μόνο ένας τους  εκδήλωσε ενδιαφέρον!  Είναι η συνέχιση εκτέλεσης των έργων. Άρα το πρόβλημα δεν τίθεται σε τοπικιστικούς μικροεγωισμούς αλλά στη βάση ενός υπαρκτού προβλήματος που μπορεί κάποιοι στην προεκλογική θολούρα, να μην το βλέπουν αλλά υφίσταται. Και εν πάση περίπτωση. Ο Ταξιάρχης Βέρρος  επικεφαλής συνδυασμού ως όφειλε είχε το θάρρος να εκφράσει θαρραλέα την άποψη του. Καιρός να την εκφράσουν  και οι υπόλοιποι επικεφαλής. Γιατί τα δύσκολα δεν έχουν έλθει ακόμα. Θα έλθουν ως χιονοστιβάδα με την ανάληψη καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. Κι εκεί θ΄ αποδειχθεί ότι το σπάσιμο δεν είναι η πανάκεια όλων των προβλημάτων.

ΦΩΤΟ Ραφαήλ Παλαιοπάνης
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ Το έργο τους θα είναι δύσκολο. Είτε εκλεγούν στην Δημοτική Αρχή είτε καταλάβουν τα έδρανα της αντιπολίτευσης,  το μέλλον του Δήμου θα κριθεί από τη σοβαρότητα που θ΄ αντιμετωπίσουν την οργάνωση του και τα όποια προβλήματα. Είτε αυτά έρχονται από το παρελθόν είτε ανακύψουν  μέσα από την καθημερινότητα. Οι διαξιφισμοί, οι αντιπαραθέσεις ακόμα ακόμα και τα πισωμαχαιρώματα,  λογικά σε μια προεκλογική περίοδο. Που για εδώ όμως,  έχει μια ουσιώδη διαφορά από τους προεκλογικούς αγώνες υποψηφίων άλλων Δήμων. Οι υποψήφιοι των άλλων δήμων, ακόμα και του Δήμου Μυτιλήνης, αγωνίζονται για να κατακτήσουν έναν υπαρκτό δήμο. Εδώ όμως αγωνίζονται για έναν δήμο που δεν υπάρχει και θα πρέπει να τον οργανώσουν  οι ίδιοι! Θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης. Και από τώρα να … εκπαιδεύουν τους δημότες ότι με το σπάσιμο δεν λύνονται αυτόματα όλα τα προβλήματα. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, υπομονή, επιμονή και καλή θέληση από τους Επικεφαλής προκειμένου ο νεοσύστατος Δήμος να ικανοποιήσει τουλάχιστον τις στοιχειώδες απαιτήσεις του δημότη.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΖΙΜΗΣ Όταν ανέλαβε το 2014 επί Δημοτική Αρχής Σπύρου Γαληνού την Αντιδημαρχία Έργων πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει εξ ολοκλήρου την υπηρεσία του. Είτε μετακινώντας υπαλλήλους είτε κατηγοριοποιώντας έργα και μελέτες. Αντιδράσεις βεβαίων υπήρξαν. Και  που δεν υπάρχουν σε κάθε τι που αλλάζει στην Ελλάδα;  Το θέμα είναι να επιμένεις και να είσαι  σταθερός στους στόχους σου. Έτσι λοιπόν κατάφερε και έβαλε σε νέες βάσεις την Υπηρεσία όπου συνεχίζει και σήμερα με τον αντικαταστάτη του. Ο Στρατής Τζιμής νοιώθει ικανοποίηση  βλέποντας το έργο του να αποδίδει σήμερα καρπούς με την σωρεία των έργων που εξαγγέλλει ο απερχόμενος Αντιδήμαρχος Έργων.  Και αναμένεται να αξιοποιηθεί από την επόμενη Δημοτική Αρχή.


ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ Αργά διαμαρτύρεται για τους πενήντα μετανάστες που μας ήρθαν από την Σάμο. Όταν έπρεπε να διαμαρτυρηθεί, καθόταν πλάι πλάι με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Σπύρο Γαληνό έχοντας πίσω τον Νίκο Σηφουνάκη στο γνωστό …παραγωγικό συνέδριο. Τώρα όλα αυτά μπορεί να τα πληρώσει δίνοντας χώρο σε μερίδια οπαδών  της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει την υποψηφιότητα του Κώστα Μουτζούρη. Και να τρέχει άρον άρον ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κρατήσει τα προσχήματα. Εν πάση περίπτωση όλα αυτά θα κριθούν στις κάλπες. Τώρα τέτοιου είδους ανακοινώσεις προφανώς στοχεύουν στο ακροατήριο των ψηφοφόρων και κανένα αντίκρισμα δεν έχουν.  Απλώς μετά τις εκλογές και την αλλαγή της κυβέρνησης, θα πρέπει οι τοπικοί εκπρόσωποι, οι δύο δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης, να συντονιστούν και  να δουν πως θ΄ αντιμετωπίσουν την όλη κατάσταση που τείνει να παγιωθεί.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΡΜΕΝΑΚΑΣ Πληροφορίες  τον φέρνουν να εντάσσεται στο Περιφερειακό Συνδυασμό του Κώστα Μουτζούρη. Ήδη οι επαφές έχουν γίνει, συζητήσεις ξεκίνησαν, ήπιαν και τα ούζα τους,  μένει να δοθεί η οριστική απόφαση. Η θετική απόφαση βολεύει προφανώς και τους δύο. Από την πλευρά του υποψηφίου Περιφερειάρχη κλείνει το ψηφοδέλτιο του μ΄ ένα γερό όνομα της  περιοχής. Από την πλευρά του Αντιδημάρχου Πλωμαρίου, … δραπετεύει  από τις μικροδιαμάχες των τοπικών συμβουλίων προσβλέποντας στο μέλλον με νίκη του συνδυασμού. Να υπενθυμίσουμε ότι οι προθεσμίες υποβολής υποψηφιοτήτων κλείνουν στις 5 Μαΐου. Όποιος πρόλαβε πρόλαβε….

ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΥΛΙΚΟ Ένα σημαντικό έξοδο των υποψηφίων είναι ότι πρέπει οι ίδιοι οι συνδυασμοί να τυπώσουν τα ψηφοδέλτια τους και να τα παραδώσουν στους Δικαστικούς Αντιπροσώπους. Πόσα πρέπει να τυπώσει ένας συνδυασμός; Σύμφωνα με τον νόμο απαιτείται ο αριθμός τους να είναι όσο ο πληθυσμός της Περιφέρειας συν είκοσι τοις εκατό τουλάχιστον επιπλέον. Δηλαδή εάν υποθέσουμε ότι ο Δήμος Μυτιλήνης έχει πληθυσμό πενήντα χιλιάδες θα πρέπει κάθε συνδυασμός να τυπώσει και να παραδώσει  τουλάχιστον εξήντα χιλιάδες! Βάλτε το αυτό επί έξη συνδυασμούς αντιλαμβάνεστε τι χαμός γίνεται!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ «Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να ζεις, να εργάζεσαι και να μεγαλώνεις τα παιδιά σου στα χωριά τις Λέσβου, γιατί αυτό τον αγώνα δίνω και εγώ όλα αυτά τα χρόνια. Η βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων των χωριών μας είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή. Την αλλαγή που θα φέρει ζωή και νέα παιδιά στα χωριά μας». Αυτά επισημαίνει μα ανάρτηση του στο facebook ο επικεφαλής του συνδυασμού ο οποίος συνεχίζει πλέον καθημερινά τις περιοδείες του σε χωριά του Δήμου Μυτιλήνης. Αντιλαμβάνεται  τη συσπείρωση της Κεντροαριστεράς στον συνδυασμό του, τα δε έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη του,  κινούνται προς την  κατεύθυνση αυτή προκειμένου να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ Συνεχίζει τις περιοδείες του και αύριο θα επισκεφθεί την Αγιάσο για να παραστεί σε εκδήλωση. Την Μεγάλη Δευτέρα θα πάει Μυστεγνά και την Μεγάλη Τρίτη στη Συκούντα. Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή σε εκκλησίες της Μυτιλήνης ενώ το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου θα περιοδεύσει στην Κεντρική Αγορά της Μυτιλήνης.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΥΤΕΛΗΣ Σήμερα συνοδευόμενος από τους υποψηφίους συμβούλους του περιόδευσε στην Κεντρική Αγορά της Μυτιλήνης. Το απόγευμα θα επισκεφθεί τα Πάμφιλα ενώ αύριο Κυριακή των Βαΐων θα επισκεφτεί την Μόρια Επίσης σήμερα δημοσιοποίησε την δεύτερη θεματική του προγράμματος του που αφορά τον Αθλητισμό.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ Οσονούπω θα εμφανιστούν τα καθιερωμένα ξύλινα σπιτάκια στην Προκυμαία που θα στεγάσουν τα .. όνειρα των υποψηφίων. Αυτά παραχωρούνται δωρεάν προκειμένου οι συνδυασμοί να προμηθεύουν στους δημότες υλικό και πληροφορίες  για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Τουλάχιστον οι υποψήφιοι ας τα κάνουν να είναι καλόγουστα.

ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ Δυο Μυτιληνιούς Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων  είχε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση του. Ο ένας ο Στρατής  Ζαφείρης παραιτήθηκε για ν΄ ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο έτερος Νίκος Φράγκος δεν παραιτήθηκε (τι τρελός είναι;) αλλά είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον συνδυασμό του Στρατή Ζαφείρη. Στην πενταεδρική Δημοτική Ενότητα του Πολιχνίτου που θα πέσουν κορμιά!  Συκάς, Σαλταμάρας, Κακάμπουρας, Αλάνης, Καραγεωργίου και Αλέκος Γιατζιτζόγλου!

ΑΛΕΚΟΣ ΓΙΑΖΙΤΖΟΓΛΟΥ Ναι ο γνωστός συνδικαλιστής που τώρα στελεχώνει τον συνδυασμό του Ταξιάρχη Βέρρου και προορίζεται μάλλον για την Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου. Βέρρος και Συκάς στοχεύουν για δύο έδρες, προφανώς και ο Νίκος Χήρας θα ήθελε να χτυπήσει μια έδρα και μένει ο Στρατής Ζαφείρης που κινδυνεύει να μην βγάλει εκεί  καμία έδρα. Αυτή κι αν είναι μάχη!

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΓΕΡΑΣ

Έχουμε καθιερώσει κάθε Σάββατο να πραγματοποιούμε την εκλογική ακτινογραφία μιας Δημοτικής Ενότητας. Σήμερα σειρά έχει η  Δημοτική Ενότητα Γέρας.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ

Το ΠΑΣΟΚ στη Γέρα από το 42% το 2009 έκανε βουτιά το 2012 στο 12% , έπιασε πάτω στα 4% και στις τελευταίες εκλογές ανέβηκε λίγο στο 6,89%. Η πρωτιά όμως παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ έστω και με βραχεία κεφαλή από την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που στο παρελθόν εμφάνιζε σημαντικά ποσοστά.  Τα ποσοστά του ΚΚΕ μειώθηκαν προφανώς πολλοί μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ υψηλό ποσοστό εμφανίζει και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Στους σταυρούς τώρα η έκπληξη βέβαια οι Τρίτη θέση του Γεραγώτη και πρώην Δημάρχου της Δ.Ε Παύλου Βογιατζή. Ο Χαράλαμπος Αθανασίου με 676 και ο Γιάννης Ζερδελής, τότε τον Ιανουάριο του 2015 με 621 κατέλαβαν τις δυο πρώτες θέσεις.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ

Στις Περιφερειακές εκλογές δεν είναι έκπληξη η πρωτιά της Χριστιάνας Καλογήρου όσο η δεύτερη θέση της Αγλαΐας Κυρίτση που για επτά ψήφους πέρασε τον Νάσο Γιακαλή. Ποιος ..έφταιγε γι αυτήν την αναπάντεχη θέση; Ο Μάκης Αξιώτης Γεραγώτης ο οποίος και τιμήθηκε δια της ψήφου από τους συγχωριανούς του κατακτώντας την πρώτη θέση.
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ

Εδώ πρώτος ο Σπύρος Γαληνός με μεγάλη διαφορά από τον Φώτη Ξύδα και χαμηλά σχετικά ποσοστά του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Στρατή Γεωργούλα. Έχει αξία να παρατηρείται την ψαλίδα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ βουλευτικών εκλογών και υποψηφίων του στις αυτοδιοικητικές εκλογές.  Πολύ μεγάλο το ποσοστό του συνδυασμού του Νίκου Κουρτζή που οφείλεται στην υποψήφια του συνδυασμού Μαρία Τσουπή που είναι από την Γέρα.Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ