ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ: «Τα ονόματα πέφτουν σαν βροχή, οι συνδυασμοί κλείνουν, τα μέτωπα ανοίγουν….»(PICS)


Γράφει ο «παραπολιτικός» (Ομάδα συντακτών του LesvosPost)

«Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019»

Καλή «προεκλογική εβδομάδα…» VOL1

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΥΤΕΛΗΣ Μπορεί να λέει ότι είναι έτοιμος ο συνδυασμός του αλλά δεν έχει ακόμα ανακοινώσει ονόματα. Τουναντίον τα ονόματα του συνδυασμού του τα ανακοινώνουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι! Θα μου πείτε κακό είναι αυτό; Βεβαίως όχι αλλά καλόν όμως είναι να υπάρχει ακόμα και στην ανακοίνωση των ονομάτων μια στοιχειώδη οργάνωση. Όπως επίσης ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι όσο αφορά το πρόγραμμα του συνδυασμού. Δεν χρειάζεται κάτι το αναλυτικό και το εξειδικευμένο. Αλλά τουλάχιστον οι βασικές γραμμές, η πολιτική, το όραμα που διαθέτει για τούτον το τόπο . Θα μου πείτε επίσης. Και οι άλλοι που εξαγγέλλουν θα τα κάνουν; Προφανώς όχι. Αλλά τουλάχιστον με το πρόγραμμα οριοθετείς κάποια πορεία που πρέπει να ακολουθήσεις.  Δείχνεις τι θέλεις να προσφέρεις και πως. Όσο κι αν κυριαρχούν τα πρόσωπα, δεν παύουν και τα προγράμματα να έχουν τον δικό τους ρόλο

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ (1)   Και μια και πιάσαμε το θέμα πρόγραμμα. Δεν αρκεί να έχεις στον συνδυασμό ανθρώπους που φέρνουν σταυρούς. Δεν αρκεί να έχεις καλές ιδέες και βαρβάτο ενδεχομένως πρόγραμμα. Πρέπει να έχεις και τους ανθρώπους που θ΄ αναλάβουν να υλοποιήσουν το όποιο πρόγραμμα έχει στο μυαλό του ο υποψήφιος Δήμαρχος. Και δυστυχώς τις περισσότερες φορές ο σταυρός δεν πάει μαζί με την ικανότητα. Άνθρωποι που έχουν … σταυρωθεί, εντυπωσίασαν με την ανικανότητα τους. Η αφωνία μελών του απερχόμενου Δημοτικού Συμβουλίου ήταν εντυπωσιακή. Και έχουμε τα παραδείγματα των προηγούμενων Δημάρχων μας. Εάν δείτε τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, τα προεκλογικά τους φυλλάδια και τι από αυτά επετεύχθησαν, σίγουρα θ΄ απογοητευτείτε. Τα μεγάλα λόγια είναι εύκολα. Τα μεγάλα έργα όμως είναι δύσκολα. Κι ευτυχώς που πέρασαν από την Δημαρχία Λέσβου, κάποιοι δουλευταράδες άνθρωποι κι εκτέλεσαν τουλάχιστον δυο τρία μεγάλα έργα όπως π.χ. ο βιολογικός της πόλης, οι αλλαγές στο συγκοινωνιακό. Και η δυσκολία υλοποίησης του όποιου προγράμματος δεν ξεκινάει από την αντιπολίτευση που ούτως ή άλλως ο ρόλος της είναι ν΄ αντιπολιτεύεται την Δημοτική Αρχή. Οι δυσκολίες εμφανίζονται κυρίως από τις εσωτερικές διαμάχες της όποιας  Δημοτικής Αρχής. Όπως έγινε με την Δημοτική αρχή Δημήτρη Βουνάτσου που στο δρόμο έχασε στενά στελέχη όπως τον Παναγιώτη Παρασκευαίδη, Απόστολο Πατέστο, Σταύρο Πολίτη κ.α. Και μετέπειτα με αυτήν του Σπύρου Γαληνού που έχασε Στρατή Τζιμή, Δημήτρη Ακριώτη, Δημήτρη Αλεξίου κ.α. Χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση ταλανίστηκαν από τις εσωτερικές διαμάχες αλλά και από την ανικανότητα διαχείρισης. Δικαιολογίες υπάρχουν. Στην μεν πρώτη Δημοτική Αρχή η συνένωση 13 Δήμων σε έναν. Στην δε τελευταία η προσφυγική κρίση που ταλάνισε το νησί μας.


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ (2) Τώρα πάλι έχουμε να κυνηγήσουμε ένα άλλο στοίχημα. Τον διαχωρισμό του απερχόμενου  Δήμου Λέσβου . Θεωρητικά είναι εύκολη μια και οι υπουργικές αποφάσεις προδιαγράφουν με σαφήνεια τις διαδικασίες και το χρονικό περιθώριο. Μόνο που αυτά είναι ασκήσεις επί χάρτου. Η διάσπαση θα γίνει σε αχαρτογράφητα νερά κι ενδεχομένως θα γίνουμε μάρτυρες απίθανων καταστάσεων. Εδώ βασικά το μπαλάκι πέφτει στον πρώτο εκλεγμένο  Δήμαρχο της Δυτικής Λέσβου. Που θα έχει από τη μια πλευρά τις όποιες δυσκολίες οργάνωσης ενός καινούργιου Δήμου. Και από την άλλη τις εύλογες απαιτήσεις των δημοτών μια και ο στόχος του σπασίματος του …Κακοκράτη έγινε πράξη. Και με τον φόβο πάντα το ένστικτο του ανθρώπου περί  ιδιοκτησίας , ν΄ αδιαφορήσει για τα όσα έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Εσωτερικών και να πλακώνονται μεταξύ τους οι υπηρεσίες των δύο Δήμων! Όλα αυτά βέβαια μένει τα δούμε, η ουσία όμως παραμένει. Θέλει ανθρώπους ικανούς να διαχειριστούν όλα αυτά τα στοιχήματα που θα εμφανιστούν την επαύριο των εκλογών. Και με το βάρος βέβαια του προσφυγικού που έχει γίνει μια ανοικτή πληγή για το νησί μας που θα μας συνοδεύει για πολύ καιρό ακόμα…Και σαφώς ο ψηφοφόρος θα πρέπει όλα αυτά να τα σταθμίσει με ψυχραιμία και να επιλέξεις τους ικανότερους στην διοίκηση κι όχι στην … κονσομασιόν!


ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ Ξέραμε και το είχαμε γράψει ότι θα ήταν υποψήφιος στον συνδυασμό του Στρατή Κύτελη. Την πρόθεση του αυτή επαναβεβαίωσε και στην τοπική τηλεόραση που κλήθηκε κυρίως να σχολιάσει την αναμέτρηση Χριστιάνα Καλογήρου και Κώστα Μουτζούρη. Διατελέσας επί δυο  χρόνια πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου , τάσπασε με την Περιφερειάρχη όταν πληροφορήθηκε ότι θα τον αντικαταστούσε. Στην συνέντευξη του όμως κράτησε επιτυχώς τις ισορροπίες, όπως άλλωστε πολλοί τις κρατούν σε μια διαμάχη με άγνωστα αποτελέσματα. Σε μια μάχη υποψηφίων που όπως λέγεται η νυν περιφερειάρχης δεν αντιπαρατίθεται με τον αντίπαλο της αλλά με το παρελθόν. Κι αν χάσει δεν θα την έχει κερδίσει ο πρύτανης. Αλλά το παρελθόν της. Το γεγονός ότι μετά από πέντε σχεδόν χρόνια συναντήθηκε με την ΝΟΔΕ Λέσβου κι αυτό υπό την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη λέει πολλά. Να γιατί οι εσωτερικοί της αντίπαλοι έχουν πεισμώσει! Και να δούμε τι τριγμούς θα έχει στο κόμμα της Ν.Δ. το όποιο αποτέλεσμα…           

ΕΡΙΦΥΛΛΗ ΧΙΩΤΕΛΛΗ  Δίνει το δικό της αγώνα. Κι έχει φιλοδοξίες που φτάνουν μέχρι και να κερδίσει τον Δήμο! Οι φιλοδοξίες βέβαια δεν είναι κακό πράμα, άλλωστε όλοι οι υποψήφιοι φιλοδοξούν να γίνουν Δήμαρχοι! Το θέμα όμως είναι η σκληρή πραγματικότητα που θα πρέπει να διαχειριστεί με βάση τα δεδομένα. Διότι μπορεί να εκκινεί από το 30% που είχε πάρει ο ΣΎΡΙΖΑ αλλά υπάρχει και το 18%  που είχε πάρει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2014.Πάντως με ανάρτηση της στο facebook ανάμεσα στα άλλα επισημαίνει:  «Μόλις μία εβδομάδα από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μας και η ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας είναι κάτι παραπάνω από θετική. Είναι εκατοντάδες τα μηνύματα που έχουμε λάβει, καθώς και τα τηλεφωνήματα συμπαράστασης και στήριξης. Είναι προφανές ότι η υποψηφιότητά μας εκφράζει μία πραγματική ανάγκη αλλαγής τόσο σε πολιτικές όσο και σε πρόσωπα και αυτό είναι που βιώνουμε όλες αυτές τις μέρες. Από αυτό τπ γεγονός άλλωστε πηγάζει η αισιοδοξία μας αλλά και η βεβαιότητά μας ότι εμείς θα είμαστε η επόμενη δημοτική αρχή στο Νέο Δήμο Μυτιλήνης»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΡΝΟΥΣ «Ο προοδευτικός κόσμος της Λέσβου στις επάλξεις» έγραψε στο facebook μετά την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής για την ακροδεξιά. Ουδεμία αντίρρηση από μας τους … μη προοδευτικούς. Με μια απορία μόνο.  Τώρα που έδιωξαν τον Πάνο Καμμένο τους έπιασε ο καημός; Και καλά αυτοί αναπτύσσουν την στρατηγική τους δημιουργώντας εχθρούς κι εντάσεις για να συζητάμε τα υπαρκτά προβλήματα. Οι ανόητοι αυτοί που πέφτουν στην παγίδα τους με βλακώδεις πράξεις ποιος θα τους συνετίσει;  Να σημειώσουμε ότι στην εν λόγω εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ Μετά από καιρό εμφανίστηκε και τον είδαμε με φίλους του να μοιράζει προεκλογικά φυλλάδια στην Κεντρική Αγορά της Μυτιλήνης. Εχει μπροστά του δύσκολο δρόμο σε μια Περιφέρεια που τα νησιά όχι μόνο εξουθενώνουν τους υποψηφίους αλλά δεν υπάρχει κοινωνική και οικονομική ομοιογένεια. Από τα ονόματα που θα εμφανίσει στον συνδυασμό του θα φανεί και η δυναμική του συνδυασμού του.

ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΝΙΑΡΕΛΛΗΣ  Θα κατέβει με τον συνδυασμό του Στρατή Κύτελη και ήδη γυρίζει σε εκκλησίες, δημόσιες υπηρεσίες και γενικά σε μέρη που μαζεύεται κόσμος όπου προπαγανδίζει την υποψηφιότητα του. Στόχος του να βγει στους πέντε πρώτους του συνδυασμού προκειμένου να σφραγίσει την εκλογή του στην Δημοτική Ενότητα Μυτιλήνης. Κατά σύμπτωση και στις προηγούμενες εκλογές με τον συνδυασμό του Φωτή Ξύδα είχε έλθει πέμπτος με 859 σταυρούς.  Αλλά και τις εκλογές του 2010 με τον Δημήτρη Βουνάτσος, πέμπτος πάλι είχε έλθει με 769 σταυρούς! Άρα η παράδοση είναι με το μέρος του Ηλία!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΜΑΚΟΣ Μετά τα σαλπίσματα συσπείρωσης του Γιώργου Καμίνη, αναβαπτισμένος κι ενισχυμένος περιοδεύει στα χωριά του Δήμου. Αλλά δεν αρκούν μόνο τα σαλπίσματα. Θα πρέπει οι … προύχοντες του κόμματος να ενισχύσουν ουσιαστικά τον συνδυασμό και ν΄ αφήσουν την … υψηλή πολιτική που συνηθίζουν ν΄ ασχολούνται. Να ενισχύσουν με την παρουσία τους τον συνδυασμό και να χαράξουν τρόπους διείσδυσης του υποψηφίου στην πόλη της Μυτιλήνης. Διότι δεν φτάνουν τα υπάρχοντα προβλήματα στο κόμμα και οι κακοί χειρισμοί κάποιων. Υπάρχουν και οι παραταξιακοί αντίπαλοι που άγνωστο τι αριθμό ψήφο θα τσιμπήσουν από το κόμμα. Κι αν μεν ο αριθμός είναι μικρός θα είναι και διαχειρίσιμος. Εάν όμως υπάρξει αποτέλεσμα κόλαφος, τότε οι παραταξιακές διαμάχες θα ενταθούν. Τη στιγμή μάλιστα που η παράταξη βρίσκεται ανάμεσα στις μυλόπετρες ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Οπότε αναγκαίο είναι να εμφανιστούν και τα πρώτα ονόματα που θα σηματοδοτήσουν την πορεία του συνδυασμού.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΤΥΡΑΚΑΚΗΣ Θέλει να κατέβει επικεφαλής ψηφοδελτίου στον Δήμο Μυτιλήνης μαζί με τον Γιώργο Κατζανό. Η απλή αναλογική είναι το εφαλτήριο τέτοιων συνδυασμών. Δέστε όμως. Τι μας λέγανε; Ότι  με την απλή αναλογική θα υπάρξουν συγκλίσεις. Βλέπετε εσείς συγκλίσεις; Διασπάσεις και μόνο διασπάσεις. Έχουν διασπαστεί οι πράσινοι στον Δήμο. Έχουν διασπαστεί τα στελέχη της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής. Έχουν διασπαστεί οι Νεοδημοκράτες στην Περιφέρεια και πάει λέγοντας. Όλοι αυτοί διασπάστηκαν προφανώς για να συγκληθούν μετά τις εκλογές!  Και ποιές είναι οι εναλλακτικές απόψεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που υποτίθεται θα διαβουλευθούν για να συγκληθούν; Έχουν αυτές εκφραστεί για να υπάρξει η ανάλογη ζύμωση μέσα  στην τοπική  κοινωνία απ΄ όπου θα γεννηθούν (υποτίθεται) οι διαφορετικές απόψεις; Οι μισοί μαλώνουν για τον Σταυρό στο Απελλή και οι άλλοι μισοί για τις καρέκλες της επόμενης ημέρας.  Οι πολίτες τώρα αρχίζουν σιγά σιγά να καταλαβαίνουν τι σημαίνει απλή αναλογική. Που να πιάσουν και οι μετεκλογικές ζυμώσεις της …. σύγκλισης! Θα γελάσει ο κάθε πικραμένος!

ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ (1) Να δούμε πόσους ΜΗ Συριζαίους θα καταφέρουν να βάλουν στους συνδυασμούς τους ο Γιάννης Σπιλάνης και η Εριφύλλη Χιωτέλλη.

ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ (2) Να δούμε ποιοι Νεοδημοκράτες θα στελεχώσουν τον συνδυασμό του Νίκου Χηρα για να βγάλουμε πιο ευκρινή συμπεράσματα για το παιχνίδι που παίχτηκε στον νεοσύστατο Δήμο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ Με δυο γυναίκες υποψήφιες εμφανίστηκε σήμερα στα social media. Με την Ματούλα Γιαρλού και την Μαρία Σπυρέλλη ενώ και τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέα ονόματα.  Με όλα όσα βλέπει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Η Λέσβος όπως της Αξίζει», αισιοδοξεί για ένα αποτέλεσμα έκπληξη.


ΦΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ Σύντροφοι δεν έχω πάρει απόφαση. Προς το παρόν την βρίσκω στο facebook

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ