Να γίνει πεζοδρόμος ο δρόμος μπροστά από τα Κεντρικά Λύκεια ζητά η Δ.Κ Μυτιλήνης


Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης (25 Φεβρουαρίου 2019), συζητήθηκε εκτενώς, συγκεκριμένη πρόταση του Προέδρου Πάνου Πίτσιου

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δ/Κ Μυτιλήνης (25 Φεβρουαρίου 2019), συζητήθηκε εκτενώς, συγκεκριμένη πρόταση του Προέδρου Πάνου Πίτσιου για τη δημιουργία πεζοδρομίου, μπροστά από τα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, όπως αυτή είχε παρουσιαστεί στην πρόσφατη ανοιχτή διαβούλευση για το κυκλοφοριακό του κέντρου της πόλης, από το δημότη γιατρό Πολύδωρο Αμπατζή.

Το πλήρες κείμενο της εισήγησης, είναι το ακόλουθο:  

«Κατά τη συζήτηση που διεξάγεται διαδικτυακά για το πολύκροτο θέμα της Ερμού και της παράνομης διέλευσης & στάθμευσης οχημάτων, είχε κατατεθεί μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση από το συνδημότη μας γιατρό Πολύδωρο Αμπατζή, η οποία στη συνέχεια παρουσιάστηκε και στην πρόσφατη ανοιχτή διαβούλευση για το κυκλοφοριακό του κέντρου της πόλης (3 Φεβρουαρίου 2019).

Η πρόταση αυτή στοχεύει στο να μηδενίσει την παράνομη διέλευση οχημάτων από την Ερμού, την παράνομη αναστροφή στην Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών και τον αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων, την υιοθετώ δε πλήρως και ανεπιφύλακτα.


Όπως είναι γνωστό, τα οχήματα που κινούνται από την οδό Νιάνια (μπροστά από τα Κεντρικά Λύκεια) και “εισέρχονται” στην Πλατεία Κυπρίων Πατριωτών, βάσει της ειδικής σήμανσης που υπάρχει και των πλαστικών κολωνακίων που έχουν τοποθετηθεί, οφείλουν να κατευθύνονται αποκλειστικά προς την περιοχή “Αλυσίδα” μέσω της οδού Βουρνάζων.

Ωστόσο, παρατηρείται το φαινόμενο της συνεχούς και ανενόχλητης παραβίασης της νομιμότητας. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί κυρίως δικύκλων, αλλά και αυτοκινήτων, διερχόμενοι οι περισσότεροι παράνομα από την Ερμού, επιθυμούν παραβιάζοντας την υφιστάμενη σήμανση, αντί να κατευθύνονται ως όφειλαν προς την Πλατεία Αλυσίδας, να περνούν παράνομα απέναντι με αναστροφή και να κατευθύνονται προς την οδό Καβέτσου.

Η καταστρατήγηση αυτού του μέτρου, με σκοπό να κερδηθεί λίγος χρόνος, εκτός του ότι ενισχύει την παράνομη χρήση του πεζόδρομου της Ερμού, εγκυμονεί αυξημένους κινδύνους ατυχήματος. Συγκεκριμένα, το όχημα που παραβιάζει τη σήμανση και εισέρχεται με αναστροφή παράνομα στο αντίθετο ρεύμα της Βουρνάζων, “πλαγιοκοπεί” το κατερχόμενο ρεύμα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα η σύγκρουση να είναι σφόδρα πιθανή.

Η παραβατική συμπεριφορά πολλών οδηγών στο κομβικό αυτό σημείο του κέντρου της πόλης, είναι μόνιμο καθεστώς.  


Για να σταματήσει όλο αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο, καθώς επίσης και η πλήρης αταξία που επικρατεί σε όλο το μήκος έξω από τα κεντρικά λύκεια (με συνεχώς παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και δίκυκλα), αλλά και για να ενισχυθεί η ασφαλής είσοδος και έξοδος των μαθητών προς και από τα σχολεία, προτείνεται η μερική πεζοδρόμηση του δρόμου αυτού με κατασκευή υπερυψωμένου πεζοδρομίου.

Η όλη παρέμβαση, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά (τεχνική περιγραφή του πεζοδρομίου και λειτουργία του όλου συστήματος):

1.   Το πεζοδρόμιο θα ξεκινά από το γνωστό τρίγωνο της Ερμού και θα περιλαμβάνει όλη τη Νιάνια κατά μήκος των Λυκείων, μέχρι τη συμβολή της με την οδό Βουρνάζων.

2.   Το πλάτος του πεζοδρομίου, θα εκτείνεται από τα τοιχία της αυλής των Κεντρικών Λυκείων, μέχρι την παράλληλη γραμμή, που οριοθετεί την πιάτσα των ταξί, ώστε απρόσκοπτα να διασφαλίζεται η είσοδός τους και η εν σειρά στάθμευσή τους.

3.   Προκειμένου να διασφαλιστεί η άνετη έξοδος των ταξί από την πιάτσα, χωρίς να χρειαστεί να φθάσουν μέχρι την πρώτη θέση (διότι ενδέχεται να υπάρχει αυτή η ανάγκη), το κρηπίδωμα του πεζοδρομίου σε όλο του το μήκος θα είναι κυρτό (υπό μορφή ράμπας), ώστε να μπορεί ένα ταξί να αποχωρήσει απρόσκοπτα.   

4.   Όλα τα οχήματα, που κατερχόμενα την Αγίου Θεράποντος, εισέρχονται στην Ερμού, θα πρέπει υποχρεωτικά να κατευθύνονται προς το τμήμα της Νιάνια, που οδηγεί στην Προκυμαία. 

5.   Για την είσοδο και έξοδο των οχημάτων, προς και από τα κεντρικά λύκεια, θα ενεργοποιηθεί η αυλόπορτα της οδού Βουρνάζων, με εργασίες μεγέθυνσής της, καθώς και δημιουργίας ειδικής ράμπας (εξυπακούεται ότι θα συνοδεύεται με την κατάλληλη ειδική σήμανση).

6.   Στις περιπτώσεις που η Προκυμαία είναι κλειστή (παρελάσεις, κ.α.) και η Ερμού χρησιμοποιείται για λίγη ώρα υποχρεωτικά ως οδός ήπιας κυκλοφορίας οχημάτων (με τη συνεχή επιτήρηση της Τροχαίας), η ροή των οχημάτων θα διοχετεύεται μέσω του πεζοδρόμου, με την τοποθέτηση δύο ειδικών μετακινούμενων ραμπών». 

Η εισήγηση έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα μέλη του Συμβουλίου και ως επίσημη απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, έχει προωθηθεί προς πλήρη επεξεργασία στη Δημοτική Αρχή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ώστε μετά τις απαραίτητες διεργασίες, να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν.

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, δήλωσε για το εν λόγω θέμα: “Η καινοτόμος αυτή πρόταση της πεζοδρόμησης του χώρου μπροστά από τα Κεντρικά Λύκεια, εκτός του ότι θα βελτιώσει και θα αναβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την αισθητική και την εικόνα του ευαίσθητου και ιστορικού αυτού σημείου της πόλης, θα επιλύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα προβλήματα της παραβατικότητας που παρατηρούνται σε καθημερινή βάση σε όλη την Ερμού”. 
  
Ο Πρόεδρος Μυτιλήνης,                                              Ο Γραμματέας του Συμβουλίου

   Πάνος Μιχ. Πίτσιος                                                               Γιώργος Καρίνος