ΔΗΜΗΤΡHΣ Ε. ΚΑΠΕΤΑΝΑΣ : «ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ…. Για την διάσπαση του Δήμου Λέσβου»


Ο ΔΗΜΗΤΡΣΕ Ε. ΚΑΠΕΤΑΝΑΣ πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αιγαίου και μέλος της ΚΠΕ του κινήματος αλλαγής με την ευκαιρία της ψήφισης στην βουλή της τροπολογίας για την διάσπαση των δήμων έκανε την παρακάτω δήλωση:        
                                       

ΔΗΛΩΣΗ
  
Του Δημήτρη Καπετανά                                          8/3/2019

Οι νέοι νησιωτικοί δήμοι είναι γεγονός με την ψήφιση απ την Ελληνική Βουλή  της τροπολογίας που κατατέθηκε σε Ν/Σ του υπουργείου Υγείας και αφορούσε την διάσπαση των Δήμων Κέρκυρας,Κεφαλονιάς,Λέσβου, Σάμου και Σερβίων–Βελβενδού και ψηφίσθηκε στις 6/3/2019.
 Είχα την τύχη να παρακολουθήσω ανελλιπώς την κοινοβουλευτική διαδικασία, παρευρισκόμενος στην αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής  ως φιλοξενούμενος της ΚΟ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ. Ασχολούμενος  επί χρόνια με τα νησιά μας και την νησιωτικότητα, με αρχή το 2003 ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου  και σε συνέχεια ως  υπεύθυνος τομέων πολιτικής Νησιωτικών χώρων, αντιλαμβάνομαι ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα με την έστω κι ελλειπή  διάσπαση ενός ανορθολογικά σχεδιασμένου  δυσλειτουργικού δήμου, που υπήρξε προϊόν εμμονών, ιδεοληπτικών ιδεών και λογικών κυριαρχίας κέντρου προς περιφέρειας.

Όντως «ένα δίκαιο αίτημα  έγινε πράξη» απ την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  την τελευταία στιγμή, με πλήρη αδιαφάνεια, ύστερα από παλινωδίες, σκοπιμότητες και μικρουπολογισμούς, ικανοποιώντας εν μέρει το διαχρονικό αίτημα των αυτοδιοικητικών οργάνων του νησιούγια εφαρμογή της επιστημονικά τεκμηριωμένης πρότασης του ΙΤΑ.Και αυτό βέβαια δεν μπορεί να είναι η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα  τα κόμματα των  ΣΥΡΙΖΑ και  ΑΝΕΛ για τις καταστροφικές πολιτικές τους στο νησί μας, όπως ο χειρισμός του προσφυγικού-μεταναστευτικού, η   εγκατάλειψη των μεγάλων έργων υποδομών της Λέσβου και τόσα άλλα.

Όμως έγινε ένα μεγάλο θετικό βήμα  και οφείλουμε να  το αναγνωρίσουμε και να τονίσουμε ότι η νομοθέτηση  της διάσπασης του δήμου-τέρατος δεν περίμενε άλλο και μάλιστα όταν τα κόμματα της Κυβερνητικής πλειοψηφίας είχαν κυριαρχήσει σε όλες τις εκλογές στην Λέσβο μετα το 2010, έχοντας ως αιχμή τους προεκλογικά και το «εφεύρημα» του κου Ραγκούση και τις υποσχέσεις τους για άμεση κατάργησή του.

Όπως παρακολούθησα δια ζώσης τις τοποθετήσεις των βουλευτών, μπορώ να πω ότι οι διαφωνίες των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν  έντονες και οι αντιρρήσεις επί της ουσίας της τροπολογίας πολλές φορές δικαιολογημένες. Εντύπωση μου έκανε ότι απ αυτό δεν ξέφυγαν και βουλευτές της Κυβερνητικής πλειοψηφίας δημιουργώντας μου τον προβληματισμό κάποια στιγμή και για την υπερψήφιση της τροπολογίας.

Κι αυτό για να αντιληφθούν την δυσκολία όσοι κατά καιρούς μηδένισαν σημαντικές προσπάθειες ψήφισης στην Βουλή σχετικών διατάξεων.( πχ τροπολογία Σηφουνάκη).

Τελικά ευτυχώς και για τα  νησιά μας που  οι περισσότεροι βουλευτές των κομμάτων  του Δημοκρατικού τόξου, αντιλαμβανόμενοι ότι το θέμα της ύπαρξης και σωστής λειτουργίας ΤΑ Α βαθμού σ αυτά  είναι θέμα εθνικής επιβίωσης, υπερέβησαν τις στενές κομματικές λογικές και συνέβαλαν ,ο καθ ένας με τον τρόπο του,  στην προώθηση της ψήφισης της τροπολογίας.  Και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε γι αυτό και ο καθένας θα κρίνει την τελική θέση του κάθε κόμματος με βάση τα αποτελέσματα που  στο τέλος της  πολύωρης συζήτησης   η οθόνη της βουλής έγραψε: Τροπολογία Νο2007:ΣΥΡΙΖΑ  ΝΑΙ,  ΝΔ   ΠΑΡΩΝ,ΔΗΣΥ     ΝΑΙ,ΧΑΟΧΙ, ΚΚΕ  ΠΑΡΩΝ,  ΕΚ ΠΑΡΩΝ.

Μελέτησα αναλυτικά την αιτιολογική έκθεση και το σχετικό άρθρο της τροπολογίας και συνεπής με  τις  πολιτικές του κινήματος αλλαγής που έχουν ως πυρήνα την εφαρμογή του ορθολογικού πολιτικού λόγου, μπορώ να πω ότι είναι πολύ θετικό γεγονός που το πολιτικό κείμενο αναγνώρισε  το αυτονόητο, που τόσο  πείσμονα  αρνήθηκαν άλλοι και ιδίως ο γεφυροποιός κος Ραγκούσης(τι να λέει άραγε τώρα απ την γέφυρα των στεναγμών) και ο Νεοδημοκράτης κος Μιχελάκης.
Και πράγματι η αιτιολογική έκθεση που είναι ένα τεκμηριωμένο κείμενο έχει: ως πυρήνα αιτιολογίας το συνταγματικό δικαίωμα των κατοίκων των υπό διάσπαση δήμων να έχουν υπηρεσίες ΤΑ.

Γνωρίζω ότι δεν ικανοποιεί  ο τρόπος της χωροταξικής διάσπασης  πολλούς κατοίκους του νησιού μας και συμφωνώ μαζί τους. Όμως ο αγώνας δεν τελείωσε.

Άλλωστε η νέα πλέον νομοθετική ρύθμιση προβλέπει την δυνατότητα συνέχισης του εξορθολογισμού των χωροταξικών ορίων των δήμων του Καλλικράτη και εδώ ισχύει το:

ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ

Βεβαίως εγώ δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω θερμά την Πρόεδρο του κινήματος αλλαγής Φώφη Γεννηματά που είχε την επιμονή και τόλμη να συζητήσει τα προβλήματα που δημιούργησε η εφαρμογή του «δόγματος νησί και δήμος», στα μεγάλα νησιά και τελικά να πιστέψει στην ανάγκη διόρθωσης του, παρακάμπτοντας ιδεοληψίες και εμμονές του κλίματος Ραγκούση .Έτσι συνέβαλε ώστε να ψηφισθεί η τροπολογία ομόφωνα απ τους βουλευτές της ΔΗΣΥ, θέση που υποστήριξαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος βουλευτής Α. Λοβέρδος και ο Γραμματέας της ΚΟ Β .Κεγκέρογλουπου υπερθεμάτισε και στο αίτημα των Λέσβιων για ύπαρξη τουλάχιστον τριών δήμων στο νησί.

Τώρα που οι δυο νέοι δήμοι στο νησί της Μυτιλήνης και της Δυτικής Λέσβου είναι πραγματικότητα κάνοντας ένα προσωπικό απολογισμό της στρατευμένης δράσης μου μαζί με  μια μικρή όντως ομάδας συμπατριωτών  μας  μπορώ να πω «Ήμουν κι εγώ εκεί».

Ο νέος δήμος της Δυτικής Λέσβου θ αντιμετωπίσει δυσκολίες και θα χρειασθεί κόπος και σκληρή εργασία για να λειτουργήσει. Χρειάζεται να στρατευθούν αποφασισμένοι κι έμπειροι στα της διοίκησης.

Είμαστε εδώ να τους/ις στηρίξουμε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε ΚΑΠΕΤΑΝΑΣ
Πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αιγαίου

Μέλος ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής