Με άρωμα Λέσβου: «Η μητριαρχική ανδροκρατία στην Λέσβο….»


«Με άρωμα Λέσβου» κάθε 15 μέρες στην οθόνη σας από το LesvosPost.com


**Γράφει για το LesvosPost η Μένια Μουτζούρη 

«Η μητριαρχική ανδροκρατία στην Λέσβο..»

Σε ημέρες σαν και τη σημερινή οι ύμνοι προς τη γυναίκα φαντάζουν ύποπτοι επιχειρώντας τη φθηνή κολακεία και την άγονη αναγνώριση μιας κάποιας "συμπάθειας" προς το γυναικείο φύλλο χωρίς ουσιαστικά να παραδέχεται το κοινωνικό παράδοξο των οργανωμένων κοινωνιών: τη μητριαρχική ανδροκρατία.

Ένα σύστημα που επιβάλει στον υπερήρωα άνδρα τη θυσία για την προστασία της γυναίκας και του τέκνου. Εκούσια υποταγή, αδικία και υπονόμευση είναι "τα δώρα" αυτού του καθ' ολα αποδεκτού καθεστώτος που επικράτησε και στην Ελλάδα. Στο νησί μας βέβαια η Λέσβιδα βρισκόταν σε πλεονεκτικότερη από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα απολαμβάνοντας μια κάπως καλύτερη τύχη.

Από τη γυναίκα των Ομηρικών χρόνων έως την ηγετική καπετάνισσα και από την λαϊκή αγωνίστρια έως την δραστήρια επιχειρηματία ο ζωτικός καταλύτης της Λέσβου ήταν γένους θηλυκού. Στην εποχή της Σαπφούς η ενασχόληση με τα κοινά ήταν επιτρεπτή ενώ η καλλιέργεια του πνεύματος στα πολυάριθμα ωδεία ήταν δείγμα ανωτερότητας και αρχοντιάς. Ωραιοσττόλιστες μορφές, πλούσια μπουντουάρ, αριστοτεχνικά δείγματα μουσικής και ποίησης ενισχύουν το πρότυπο της καλλιεργημένης γυναίκας που αναπτύσσει ισορροπημένα σώμα και πνεύμα.

Μα και στη νεότερη εποχή τα κορίτσια μεγάλωναν διδασκόμενα τη γαλλική ή σπουδάζοντας μουσική. Στα λαϊκότερα στρώματα συναντάμε γυναίκες του μόχθου αγωνίστριες της βιοπάλης που ακούραστα εργάζονται στα ελαιοκτήματα στηρίζοντας σύζυγο ή πατέρα. Τολμηρές και ικανές, δραστήριες και αποφασιστικές οι γυναίκες στην Λέσβο κληρονομούν την πατρογονική τους περιουσία, διαφυλάττουν το σπίτι στο οποίο θα φιλοξενήσουν τον μελλοντικό τους σύζυγο και τιμούν τη μητέρα τους ονοματίζοντας με το όνομα αυτής τη πρωτότοκη κόρη.

Δωρική και στιβαρή, αγέρωχη και περήφανη η καπετάνισσα της Λέσβου είναι εκείνη που διοικεί το σπίτι, έχει την επίβλεψη των εργατών, ασκεί την οικονομική διαχείριση και αποφασίζει για την τύχη των παιδιών της. Παρούσα στους επαναστατικούς εθνικούς αγώνες, στον επιχειρηματικό στίβο στην κοινωνική ζωή  μαχόμενη  στα ίσα και οραματιζόμενη ένα καλύτερο μέλλον παλεύοντας με τόλμη και πίστη.

**Μένια Μουτζούρη 

Η Μένια είναι οικονομολόγος ζει και εργάζεται στη Λέσβο.