Σύσκεψη στον Παλαιοκηπο παρουσία Μουτζουρη και Βουνατσου για την τραγική κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας

Σε κεντρικό καφενείο του Παλαιοκήπου


Σε κεντρικό καφενείο του Παλαιοκήπου, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο το απόγευμα, η προγραμματισμένη συγκέντρωση κατοίκων του χωριού, για να συζητηθεί το φλέγον θέμα των αγροτικών δρόμων της περιοχής, οι οποίοι καταστράφηκαν ολοσχερώς από την τελευταία έντονη βροχόπτωση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός των κατοίκων, φορείς της περιοχής, ο πρόεδρος της Κοινότητας Παναγιώτης Χατζηνικολάου, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, ο πρώην αντιδήμαρχος Γέρας Θέμης Αθανάσης, καθώς και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης.

Στις τοποθετήσεις τους, οι κάτοικοι δεν έκρυψαν την αγωνία τους για την κατάσταση που επικρατεί, αφού είναι παντελώς αδύνατη η πρόσβαση στα κτήματα και τα χωράφια τους με αυτοκίνητο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι δύσκολο να προσεγγίσει κανείς ορισμένες αγροτικές περιοχές, ακόμη και με τα πόδια.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιοκήπου Π. Χατζηνικολάου, αν και η κατάσταση στους δρόμους του χωριού είναι δραματική, η δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή ήταν παρούσα και η καταγραφή των ζημιών προχωρά κανονικά: «Το θέμα είναι, ότι όλοι οι αγροτικοί δρόμοι του χωριού μοιάζουν βομβαρδισμένο τοπίο και ότι η καταστροφή είναι σχεδόν ολική. Η πλειοψηφία των κατοίκων κάνει υπομονή, μία μικρή μερίδα, όμως, δυσανασχετεί, όχι μόνο επειδή θέλει να αποκατασταθούν οι δρόμοι, αλλά επειδή υπάρχουν ίσως και άλλα συμφέροντα.
Αυτό που προσπάθησα να εξηγήσω στη συγκέντρωση που έγινε, είναι ότι θα πρέπει να δοθεί πρόσβαση στα κτήματα και σε επόμενο στάδιο  να αποκατασταθούν τα τεχνικά έργα. Όλα αυτά δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη, όμως οι διαδικασίες θα γίνουν το συντομότερο δυνατόν, δεδομένου ότι η περιοχή μας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Στη συγκέντρωση, δεν συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Ν. Ψωμάς, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι η συμμετοχή ατόμων που σχετίζονται με υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες, έδινε πολιτική χροιά στην συνάντηση και δεν επιθυμούσε να συμμετάσχει.

«Η περιοχή της Γέρας μαζί με άλλες τρεις δημοτικές ενότητες, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και θα χρειαστεί η συνδρομή μηχανημάτων με ερπύστριες, για την αποκατάσταση των δρόμων. Μάλιστα, αν δεν έπιανε πάλι βροχή, θα είχαν ξεκινήσει οι παρεμβάσεις. Προτεραιότητα έχουν οι αγροτικοί δρόμοι και σε δεύτερο επίπεδο τα τεχνικά έργα, δηλαδή τα φρεάτια, τα γεφύρια κ.λπ.».


ΒΙΒΛΙΚΗ

Αναφερόμενος στο μέγεθος των ζημιών, ο αντιδήμαρχος Νίκος Καρασάββας επισήμανε ότι και στις τέσσερις δημοτικές ενότητες που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Η περιοχή Παλαιοκήπου Ευρειακής Κάτω Τρίτους Πηγαδάκια και Μυχούς, έχει υποστεί βιβλική καταστροφή σε δρόμους, τεχνικά έργα και αγροτική οδοποιία.
«Εκτιμάμε ότι αύριο οι μηχανικοί του Δήμου θα έχουν μια πρόχειρη εκτίμηση του μεγέθους της καταστροφής και έναν πρώτο προϋπολογισμό για την αποκατάσταση. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα καταθέσουμε αίτημα στο Υπουργείο για έκτακτη χρηματοδότηση και πιθανόν να χρειαστεί να μεταβούμε οι ίδιοι στην Αθήνα, για να υποστηρίξουμε το αίτημά μας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν μιλάμε απλά για αποκατάσταση, αλλά για δημιουργία νέου έργου. Η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη, που θα γίνει επαναχάραξη και επαναδημιουργία τους. Αρκετές ζημιές έχουμε και στους αγροτικούς δρόμους και σε περιοχές της Μυτιλήνης και του Πλωμαρίου. Εκεί η κατάσταση είναι μεν δύσκολη και σοβαρή, μπορεί, όμως, να τεθεί υπό έλεγχο γρηγορότερα».