Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη δράση της ομάδας «Open Lesvos»- 100 συμπολίτες μας ξεναγήθηκαν σε 6 αρχοντικά της Μυτιλήνης

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 14 & 15 Οκτωβρίου, η πρώτη δράση της ομάδας «Open Lesvos»


Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 14 & 15 Οκτωβρίου, η πρώτη δράση της ομάδας «Open Lesvos», όπου 100 περίπου συμπολίτες μας ξεναγήθηκαν δωρεάν με τη βοήθεια επαγγελματιών ξεναγών και τη συνδρομή εθελοντών, σε 6 αξιόλογα κτίρια στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης.

Σε μια διαδρομή πλέον των 2 ωρών, είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν και να γνωρίσουν από μέσα, τη διαρρύθμιση, τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κάθε κτιρίου αλλά και να μάθουν για την ιστορία του κτίσματος, τις διάφορες χρήσεις του μέχρι σήμερα αλλά και να ακούσουν  (μερικές φορές και από πρώτο χέρι) την ιστορία των ανθρώπων που έκτισαν και κατοίκησαν σε αυτά. Συγκεκριμένα η ξενάγηση περιλάμβανε τα εξής κτίρια:

1.      Κεντρικά Λύκεια: Το πάλαι ποτέ ιστορικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, του οποίου συνέχεια σήμερα αποτελεί το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης. Στον Α΄ όροφο του κτηρίου στεγάζεται βιβλιοθήκη, που περιλαμβάνει σπάνια χειρόγραφα αλλά και εκδόσεις 
2.      Αρχοντικό Ηλιάδη-Βουλιουρή: Το κτίριο βρίσκεται στην οδό Βουρνάζων 15. Η κατοικία παραμένει σε απόγονους της οικογένειας με σημερινό ιδιοκτήτη τον Μιχαήλ Χατζηγιάννη. Σήμερα έχει χρήση γραφείων.
3.      Αρχοντικό Δουκαρέλλη: Σήμερα νοικιάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και στεγάσει την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου.
4.      Αρχοντικό Αλαμανέλλη πουλήθηκε το 2002 στην ΤΕΔΚ Λέσβου, έγιναν εργασίες αποκατάστασης και πλέον στεγάζει υπηρεσίες της.
5.      Αρχοντικό Κούμπα δεν παραμένει στην αρχική οικογένεια. Σήμερα το κτίριο στεγάζει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου του Υπουργείο Πολιτισμού. 
6.      Κτίριο Βαλλιάνου: Μια τυπική μονοκατοικία αρχών του 20ου αιώνα
Σημειωτέον ότι η δράση αυτή του Open Lesvos ήταν πιλοτική, καθότι γινόταν για πρώτη φορά και ως διοργανωτές θέλαμε να είμαστε προσεκτικοί και να αποφύγουμε τυχόν λάθη. Εν τούτοις το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο με αποτέλεσμα μέσα σε 4 ώρες να καλυφθούν όλες οι θέσεις και πάρα πολλοί συμπολίτες μας δε μπόρεσαν να συμμετάσχουν. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τα θετικά σχόλια που κατεγράφησαν μέχρι στιγμής, μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε και του χρόνου και με άλλες διαδρομές στη Μυτιλήνη αλλά και σε άλλες περιοχές του νησιού.

Η δράση δεν θα μπορούσε να έχει υλοποιηθεί χωρίς τη πολύτιμη συνδρομή κάποιων ανθρώπων:
 Κατ’ αρχάς ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες των κτιρίων, τους ανθρώπους που μας έδωσαν συνέντευξη και εκείνους που μας μύησαν στα ενδότερα του κάθε κτιρίου: ο κ. Καλαμάτας, η οικογένεια Χατζηγιάννη, η κ. Ειρήνη Μανιατοπούλου, η κ. Άννα Καγιαδάκη, ο κ. Γιώργος Βαλάκος, η κ. Ρένα Αλαμανέλλη, ο κ. Γιάννης Τσαμπάνης, η κ. Ναταλία Γκόγκα, ο κ. Αργύρης Χατζημαλλής.
Ευχαριστούμε τις επαγγελματίες ξεναγούς Έλσα Εγγλεζοπούλου, Ελένη Κρητικού, Εύα Γιαννίκου, Ισμήνη Μαμουνή, Όλγα Χατζηευστρατίου και Ειρήνη Νεραντζή.

Επίσης τον Μιχάλη Μπάκα, Άρη Σπέρκο, Παναγιώτη Βεκρή, Γιώργο Κλειδαρά και Δημήτρη Χατζηγιαννάκη για τις φωτογραφίες, τους Παναγιώτη Βεκρή και Θοδωρή Καπετανάκη για τη βιντεοσκόπηση και το trailer, τον Μάριο Μητσέλλη για την ιστοσελίδα μας και την Ελισάβετ Κελίδου για τα γραφιστικά, τη Μαρίνα Τσέγγου για τις μουσικές επιλογές στο κλείσιμο της δράσης.
Ευχαριστούμε επίσης τις επιχειρήσεις που μας στήριξαν, ήτοι τα βιολογικά κρασιά «Μεθυμναίος», το παραδοσιακό τυροκομείο «Μυστακέλλης», τα ζυμαρικά «Theros», την “Lesvos Alarm” του κ. Γ .Χιωτέλλη, το καφέ «Πανελλήνιον», το Κέντρο Γλωσσών του κ. Τατάκη, το food blog « Τζετζερές» της κ. Μαρίας Πανάγου. Επίσης ευχαριστούμε  για την επικοινωνιακή υποστήριξη την ΕΡΤ Αιγαίου, τις εφημερίδες Πολιτικά και Δημοκράτης.

Υπενθυμίζουμε, ότι οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας μπορούν να δούνε τα νέα μας και να καταθέσουν τις προτάσεις τους στον ιστότοπο www.openlesvos.gr   καθώς και στο https://www.facebook.com/OpenLesvos ή στέλνοντας e-mail στο info@openlesvos.gr   .Επίσης μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά,  πλαισιώνοντας μια από τις παρακάτω ομάδες που δημιουργήθηκαν:

- Επικοινωνίας
- Οργάνωσης
- Χορηγιών
- Περιεχομένου
- Καταγραφής-Ψηφιοποίησης

Εκ της Συντονιστικής Ομάδας του «Open Lesvos» www.openlesvos.gr
Πρωτούλης Δημήτρioς, Ραλλίδης Μαρσέλος, Σεραΐδης Ευστράτιος, Τατάκης Παναγιώτης και Φανή Χιωτέλλη


Σημείωση: Οι δράσεις γίνονται υπό την αιγίδα της  ΑΜΚΕ «ΙΔΕΑ», που  έχει διοργανώσει το “TEDx Lesvos» καθώς και τη δράση “The Island of Love”