Εξαπλώνεται η νόσος της ευλογίας των προβάτων στην Λέσβο- Και νέο κρούσμα στην περιοχή Φεράνες της Λέσβου-3000 ζώα έχουν νοσήσει

Άλλο ένα κρούσμα ευλογιάς επιβεβαιώθηκε την Δευτέρα 16/10 μετά από εργαστηριακό έλεγχο σε κοπάδι στην περιοχή Φεράνες της Λέσβου. 

Η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει από τον έλεγχο αφού μέχρι σήμερα η ζωονόσος έχει επιβεβαιωθεί σε 12 κοπάδια και συνολικά 3.000 ζώα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπαϊκή Ένωση, το κοπάδι θανατώνεται ολόκληρο ακόμα και αν δεν έχουν νοσήσει όλα τα ζώα.  Οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και οι λιγοστοί κτηνίατροι της κτηνιατρικής υπηρεσίας προσπαθούν να βρίσκονται δίπλα στους κτηνοτρόφους.

Η περιοχή που έχει προσβληθεί είναι στο Μανταμάδο στην περιοχή Πλάτανος και στην Αγία Παρασκευή στις περιοχές Φεράνες και Μέσσα.

Οι αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί καλούν τα μέλη τους να ακολουθούν πιστά τις συστάσεις και τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί από τους ειδικούς επισημαίνουν ωστόσο ότι εδώ και καιρό «φωνάζουν» για την ανάγκη γενναίας ενίσχυσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας με κτηνιάτρους που να μπορούν να βρίσκονται κοντά στο χωράφι ενώ οι κτηνίατροι εκτροφής που πληρώνονται από τους κτηνοτρόφους δεν μπόρεσαν να προλάβουν την κατάσταση.

Ο αγροτικός σύλλογος Ανεμώτιας με ανακοίνωσή του ζητά άμεση λήψη μέτρων ενίσχυσης των κτηνοτρόφων που χάνουν τα κοπάδια τους αλλά και των υπολοίπων παραγωγών κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του ο αγροτικός σύλλογος Ανεμώτιας τονίζει:

«Τα όσα ειπώθηκαν και τα μέχρι τώρα δεδομένα επιβεβαιώνουν τους φόβους για την εξάπλωση του ιού.

Η επικινδυνότητα της ευλογιάς απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από όλους τους κτηνοτρόφους. Για αυτό και ζητάμε να ακολουθηθούν οι οδηγίες που εκδόθηκαν από αρμόδιες υπηρεσίες, YπΑΑΤ, ΔΑΟΚ κ.α για την απαγόρευση μετακινήσεων των κοπαδιών, προληπτικούς ψεκασμούς κ.α. Όσοι σχετικά δε γνωρίζουν να ενημερωθούν κι όσοι γνωρίζουν να ενημερώσουν κι άλλους.

Ως Σύλλογος θα προβούμε σε όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης απαιτούνται και θα συνεχίσουμε την ενημέρωση.

Επίσης εκφράζουμε την αμέριστη συμπαραστάτη μας σε όσους κτηνοτρόφους επλήγησαν τα κοπάδια τους σε Μανταμάδο και Αγία Παρασκευή.

Δε μπορεί ωστόσο να παραληφθεί πως σε όλη την πορεία εξάπλωσης της ευλογιάς- οποιαδήποτε προέλευση κι αν είχε- σημαντικό ρόλο έπαιξαν: 1. Η υποστελέχωση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, 2. Η απουσία προληπτικών ελέγχων και ψεκασμών στις εισόδους/ λιμάνια του νησιού, σε ζωοτροφές, αιγοπρόβατα, ανθρώπους.

Εκ του αποτελέσματος επιβεβαιώθηκε ότι ο θεσμός του «ιδιώτη κτηνίατρου εκτροφής» που επιβλήθηκε εδώ και μερικά χρόνια και επιβαρύνει με μεγάλα χρηματικά ποσά τους κτηνοτρόφους δεν απέτρεψε την εμφάνιση αυτής και άλλων ζωονόσων. Ότι δεν μπορεί να προστατευτεί η δημόσια υγιεινή του νησιού μας.

Ενώνουμε τη φωνή μας με Συλλόγους και κτηνοτρόφους του νησιού και απαιτούμε

 –Πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που τα ζώα στις θανατώθηκαν αναγκαστικά ή απεβίωσαν από την αρρώστια, η δε αποζημίωσή στις να λογισθεί σαν πλήρης παραγωγική μονάδα για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι και την ανασύσταση του κοπαδιού.

-Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα, στις επιδοτήσεις, κλπ

-Να επιδοτηθούν κατά 50% οι ζωοτροφές έως την λήξη στις καραντίνας



-Να γίνεται σωστή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από υπεύθυνους επιστήμονες για να αποφευχθούν φαινόμενα παραπληροφόρησης και πανικού.

-Στελέχωση στις Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και των Κτηνιατρείων για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στον κτηνοτρόφο.

-Δωρεάν φάρμακα και απολυμαντικά για την αντιμετώπιση του ιού σε στις στις εκτροφές.
-Μέτρα προστασίας στις πύλες εισόδου του νησιού τουριστών επιβατών, ΙΧ αυτοκινήτων».


Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ | Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη