Ολοκληρώθηκε το 14ο Συνέδριο του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων στην Πορτογαλία-Το Ιούνιο του 2018 το Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων στη Λέσβο

ΠΑΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO: ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

           
Τα Γεωπάρκα αναδεικνύονται ως ιδιαίτερα σημαντικοί προορισμοί αειφόρου τουρισμού καθώς και ως σημαντικοί μοχλοί τοπικής ανάπτυξης σύμφωνα με στοιχεία από 70 περιοχές σε 33 Ευρωπαϊκές χώρες που παρουσιάσθηκαν στο 14ο Συνέδριο του Δικτύου Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Ponta Delgada της Πορτογαλίας.

Το Συνέδριο που είχε ως θέμα  "Τα Γεωπάρκα μονοπάτια αειφόρου τουρισμού για την ανάπτυξη" οργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού «2017 Διεθνές Έτος αειφόρου τουρισμού» το οποίο και υποστηρίζουν τα Δίκτυα Γεωπάρκων.

Στο συνέδριο συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της UNESCO, Πανεπιστημιακοί και μέλη της επιστημονικής κοινότητας, διευθυντές και στελέχη Γεωπάρκων που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, εκπρόσωποι υποψήφιων προς ένταξη Γεωπάρκων, εκπρόσωποι των διεθνών οργανώσεων IUGS (Διεθνής Ένωση Γεωεπιστημών), IUG (Διεθνής Ένωση Γεωγράφων), IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης) κ.ά. Συνολικά ο αριθμός των αντιπροσώπων ανήλθε στους 370 από 40 χώρες, από την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και την Αμερική.

Προβολή του Γεωπάρκου Λέσβου και του Απολιθωμένου Δάσους

Σημαντική ήταν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου η προβολή της Λέσβου, μέσα από τέσσερεις παρουσιάσεις που επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση του Απολιθωμένου Δάσους, και των γεω-μνημείων του Γεωπάρκου Λέσβου.

Στο συνέδριο παρουσιάσθηκαν ειδικότερα οι "Δράσεις σήμανσης, ανάδειξης και προβολής της Λέσβου Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO" τις οποίες παρουσίασε ο καθ. Νίκος Ζούρος καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού στη Λέσβο στις οποίες παραλαμβάνονται και οι οργανωμένες περιηγήσεις  στο Θαλάσσιο πάρκο Νησιώπης" τις οποίες παρουσίασε ο υπεύθυνος του Τμήματος Ερευνών του Μουσείου, Γεωλόγος κ. Ηλίας Βαλιάκος.

Θεματικά Συμπόσια

Στα πλαίσια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν δύο σημαντικά θεματικά συμπόσια το πρώτο με θέμα την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και το δεύτερο τη λειτουργία γεωπάρκων σε ηφαιστειακές περιοχές. Τα δύο συμπόσια οργανώθηκαν από τις αντίστοιχες Διεθνείς Ομάδες Εργασίες του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Ο Συντονιστής για τις φυσικές καταστροφές Δρ. Χ. Φασουλάς, Γεωπάρκο Ψηλορείτη παρουσίασε τις δράσεις και πρωτοβουλίες συνεργασίες μεταξύ των γεωπάρκων για την  ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα κατανόησης των γεωλογικών διεργασιών και αντιμετώπισης των φουσκών κινδύνων. Παρουσιάσθηκαν επίσης εμπειρίες από περιπτώσεις σεισμών, κατολισθήσεων, πλημυρών και ηφαιστειακών εκρήξεων. Ο Καθηγητής Setsuya Nakada του Ινστιτούτου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου του Τόκιο αναφέρθηκε στην εμπειρία από την Ιαπωνία και το ρόλο των γεωπάρκων αλλά και στις εντυπώσεις του από την καταστροφή στη Βρίσα. Ο Καθηγητής Ν. Ζούρος παρουσίασε την εμπειρία από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο καθώς και τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας για την ενημέρωση και εξοικείωση των μαθητών των σχολείων της Λέσβου στον σεισμικό κίνδυνο τα οποία προηγήθηκαν του σεισμού μεταξύ των οπίων περιλαμβάνονται τα σχολεία Βρίσας και Πολιχνίτου. Παρουσίασε επίσης τον νέο κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων για την νέα σχολική χρονιά 2017-18.

Στο δεύτερο θεματικό συμπόσιο με θέμα τα γεωπάρκα σε ηφαιστειακές περιοχές παρουσιάσθηκε από τον συντονιστή Καθηγητή Joao Nunes από το Πανεπιστήμιο στις Αζόρες η νέα πρωτοβουλία για την ανάδειξη και προβολή των ηφαιστειακών γεωπάρκων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Παρουσιάσθηκε επίσης από τον Δρ. Βarnabas Korbely η νέα έκδοση όλων των ηφαιστειακών γεωπάρκων της Ευρώπης στα οποία περιλαμβάνεται και η Λέσβος με στόχο των προβολή των πιο εντυπωσιακών αλλά αναξιοποίητων τουριστικά ηφαιστειακών μνημείων στις Αζόρες, τα νησιά Λανζαρότε και El Hierro, την Ισλανδία, την Γαλλία, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων 2018 στη Λέσβο


Πολλοί σύνεδροι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να επισκεφθούν τη Λέσβο αλλά και να συμμετάσχουν στο Διεθνές Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων που διοργανώνεται από 5 έως 15 Ιουνίου 2018 με αντικείμενο «UNESCO Global Geoparks and Geoheritage management» και το οποίο εντάσσεται στις δράσεις του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO.