Αναστασία Αντωνελλη «Δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος από τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Λέσβου»

Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του  Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, κα Αναστασία Αντωνέλλη, κάνει γνωστά τα εξής:

           
Λόγω του πανικού που δημιουργήθηκε σε πολλούς γονείς αλλά και εργαζόμενους στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λέσβου, μετά την ανακοίνωση των εργαζομένων ΟΤΑ και την ανακοίνωση των εργαζομένων στον Δήμο μας, για τον κίνδυνο απολύσεων εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς και πιθανό κλείσιμο δομών, λόγω της εξαγγελίας  του Υπουργού Παιδείας για ένταξη των παιδιών 4 ετών στα Νηπιαγωγεία, οφείλω να διευκρινίσω- χωρίς καμία διάθεση επέμβασης σε συνδικαλιστικά θέματα των εργαζομένων- τα εξής:

Σε ότι αφορά τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Λέσβου και τους εργαζόμενους σε αυτούς, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ούτε απολύσεων αλλά ούτε κλεισίματος δομής για τον λόγο αυτόν.

Απεναντίας, θα έλεγα ότι η εξαγγελία του Υπουργού ίσως και να είναι «ευεργετική» για μας, μιας και έτσι θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε περισσότερα παιδιά και συγκεκριμένα περισσότερα βρέφη.

 Πιο συγκεκριμένα: ως γνωστόν οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου μας είναι και αυτοί υποστελεχωμένοι με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να καλύψουμε την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για την φιλοξενία βρεφών σε αυτούς. Ως γνωστόν κάθε βρεφικό τμήμα δεν μπορεί να έχει πάνω από 6 βρέφη. Έτσι λόγω ανεπάρκειας προσωπικού διαθέτουμε 6 βρεφικά Τμήματα. Εάν λοιπόν «απελευθερωθεί» προσωπικό, λόγω του ότι θα μετακινηθούν παιδιά 4 ετών στο Νηπιαγωγείο εμείς θα δημιουργήσουμε όσα τμήματα βρεφικά χρειάζονται προκειμένου να καλύψουμε την ανάγκη της ζήτησης των γονέων.

Πέραν αυτού, εκτιμώ ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας κίνδυνος απόλυσης εργαζομένου σε Παιδικό Σταθμό, σε υγιή οικονομικά Νομικά Πρόσωπα των Δήμων. Δεν θα τολμήσουν! Άλλωστε, έχοντας κατά νου ακριβώς αυτό φροντίσαμε να εξυγιάνουμε και οικονομικά το Ν.Π.Δ.Δ «Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης», στο οποίο ανήκουν οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου μας, με την αποπληρωμή των κληρονομούμενων από τους Καποδιστριακούς Δήμους χρεών ύψους 1.400.000 ευρώ, χωρίς βεβαίως να δημιουργήσουμε άλλα χρέη, αφού ως γνωστό ασκήσαμε και ασκούμε μια απόλυτα χρηστή διοίκηση, όπως αποδεικνύουν τόσο οι έλεγχοι από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τον Διευθυντή της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, οι Ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και οι απογραφικές καταστάσεις ισολογισμού απολογισμού  του Οργανισμού μας .

Αυτά προς αποφυγή πανικού.

Βεβαίως, οφείλουμε ως Δημοτική Αρχή ένα ευχαριστώ, στο Σύλλογο εργαζομένων στον Δήμο μας, για την αντίδραση τους αυτή και την συμπαράσταση τους στα πάγια αιτήματα και στις διεκδικήσεις μας  που αφορούν τους Παιδικούς μας Σταθμούς, προς όλες τις μέχρι τώρα μνημονιακές Κυβερνήσεις. Δηλαδή: την άμεση χρηματοδότηση των Παιδικών Σταθμών και όχι μέσω Δήμων, άρση της απαγόρευσης προλήψεων μονίμου προσωπικού για τους Παιδικούς και επιτέλους την μονιμοποίηση των 21 συμβασιούχων μας που υπηρετούν από το 2012 στους Παιδικούς μας, έχοντας προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ με διαδικασίες ΑΣΕΠ, τους οποίους μας επιτρέπουν να ανανεώνουμε κάθε χρόνο τις συμβάσεις τους από τότε- κρατώντας τους ουσιαστικά σε ομηρία- εξυπηρετώντας οφθαλμοφανέστατες  πάγιες και διαρκής ανάγκες των Παιδικών μας.


Ίσως, η μόνη ελπίδα μας στο να λυθούν τα προβλήματα των Παιδικών Σταθμών μας,  να είναι  αυτή ακριβώς η ταύτιση των διεκδικήσεων, τόσο από εμάς τους αιρετούς όσο και από τους εργαζόμενους στον Δήμο μας.