Με λαμπρότητα και πλήθος κόσμου γιόρτασαν στον Ασώματο την Δεσποτική Εορτή της Μεσοπεντηκοστής (Βίντεο ,Φώτο LesvosPost)

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Ι.Ν Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ασωμάτου κατά την εορτην της Μεσοπεντακοστης την 9 και 10 Μαΐου


Σήμερα Τετάρτη μετά την Κυριακή του Παραλύτου πανηγυρίζει η Εκκλησία μας μία μεγάλη δεσποτική εορτή, την εορτή της Μεσοπεντηκοστής. 

Σε λίγους πιστούς είναι γνωστή η εορτή, με την οποία θα ασχοληθούμε τώρα. Εκτός από τους ιερείς και μερικούς άλλους χριστιανούς, που έχουν ένα στενότερο σύνδεσμο με την Εκκλησία μας, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη της. 

Λίγοι είναι εκείνοι που εκκλησιάζονται κατ αυτή και περισσότεροι δεν υποπτεύονται καν ότι την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Παραλύτου πανηγυρίζει η Εκκλησία μία μεγάλη δεσποτική εορτή, την εορτή της Μεσοπεντηκοστής.

Όπως μας δήλωσε ο εφημέριος του Ι.Ν Ταξιαρχών Ασωμάτου Πάτερ Χρήστος Καραφασουλης, «Κατά την τοπική λαϊκή παράδοση τιμάμε την Αγγελική παρουσία από το Πάσχα μέχρι και την Πεντηκοστή. Στον Ασώματο κάνουμε αναβίωση του πανηγυριού που γινόταν πριν εκατό περίπου χρόνια και μου το εξιστόρησαν ηλικιωμένοι Ασωματιανοι (Λουκάς Λυμπερτος, ιεροψάλτης Ευστρ. Κανιμας κ.α). Δεν ξέρω αν γινόταν λιτανεία από την εκκλησία στο εξωκλήσι, είναι δικια μας παραλλαγή λόγο ότι και ο ενοριακός μας ναός είναι προς τιμή των Αρχαγγέλων, αλλά πάντα τέτοια μέρα η Θεια Λειτουργιά γινόταν στο εξωκλήσι (Ταξιάρχης). Την ίδια μέρα γιορτάζουν στους Λαμπου Μύλους τους Αγίους Αγγέλους (αγ` Αντζελλ`...) Σε άλλη περιοχή της Λέσβου δεν έχω ακούσει να γιορτάζουν»

 
-Πλήθος πιστών στο εσπερινό..  και 2 πούλμαν από την Μυτιλήνη

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, αλλά και με εντονότερη την παρουσία των πιστών σε σχέση με προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκε, χθες εσπερινός μετά αρτοκλασίας στον Ασώματο της Λέσβου όπου εψάλη από πλήθος ιερέων και από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης κκ Ιάκωβο.

Στη λιτανεία συμμετείχε η Φιλαρμονική του Πολιχνιτου ενώ την εικόνα σήκωσαν 2 βαθμοφόροι αεροπόροι από το φυλάκιο της αεροπορίας στην Αγιασο.

Πολλοί ιερείς από όλη την Λέσβο έλαβαν μέρος, τόσο στην Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού χτες, όσο και σήμερα το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, στην πανηγυρική θεία Λειτουργία, όπου έψαλλαν υπέροχα τους ύμνους της εορτής οι λαμπροί Ιεροψάλτες του Ιερού Ναού Ταξιαρχων Ασωματου.

Στον Ι.Ν Ταξιαρχών Ασωματου εψαλη ο εσπερινός ενώ μετά το τέλος ακολουθησε λιτανεία προς το εξωκλήσι του Ταξιάρχη λίγο έξω από τον Ασωματο.

Μετά την λειτουργιά στο εξωκλήσι στους πιστούς μοιράστηκαν άρτοι, το παραδοσιακό φαγητό κισκετς, το τοπικό γλυκό μπαλεζες αλλά και κρασί. 

Στην αναβίωση του πανηγυριού έχει βοηθήσει τα μέγιστα ο εφημέριος του Ι.Ν Ταξιάρχων Ασωμάτου π. Χρήστος αλλά και ο πρόεδρος των ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΤΕΛ και ιδιοκτήτης του Paris Tours Μολυβιατης Παρης μαζί με την μητέρα του πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Ασωμάτου κα Αφροδίτη Μολυβιατου.

Μάλιστα για ακόμα μια χρόνια ο κος Παρης Μολυβιατης ζωντάνεψε το χωριό από κόσμο καθώς έβαλε δωρεάν 2 πούλμαν από την Μυτιλήνη προς τον Ασώματο, που πραγματικά ήταν ασφυκτικά γεμάτα από πιστούς που ήθελαν να παρακολουθήσουν από κοντά ένα πανηγύρι που δεν είναι γνωστό.

Εμφανή ήταν η απουσία για ακόμη μια χρονιά των τοπικών αρχών.

Στο πανηγύρι για πρώτη φορά στα χρονικά βρέθηκε και τοπικό ΜΜΕ, και αυτό ήταν το LesvosPost που συνεχίζει να βγάζει την παράδοση και τα έθιμα της Λέσβου προς τα έξω ώστε να τα μαθαίνει ο κόσμος.. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το LesvosPost ήταν χορηγός των διήμερων εκδηλώσεων.

Στο πανηγύρι βρέθηκαν ο Δ/της του LesvosPost.com και επικεφαλής της LesvosPost Media Στεφάνου Γεώργιος μαζί με την βοηθό αρχισυντάκτη του LesvosPost.com Μαριλενα Σαχινι όπου κάλυψαν με ευλάβεια τις εκδηλώσεις στον γραφικό Ασώματο..

Δείτε τα αποκλειστικά πλάνα μας που είναι μια ευγενική χορηγία του Paris Tours


















Για το οδοιπορικό στον Ασωματο βοήθησαν οι:

Επιμέλεια οδοιπορικού στον Ασωματο: Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com)

Ρεπορτάζ-Φώτο-Βίντεο: Μαριλένα Σαχινι (Βοηθός αρχισυντάκτη LesvosPost.com)

Μέγας χορηγός οδοιπορικού και βίντεο: Paris Tours

Παραγωγή: LesvosPost Media


«ΜΑΙΟΣ 2017»