ΤΩΡΑ: Στην Μυτιλήνη ο Αμερικάνος Πρέσβης- Σε λίγο στην Μυτιλήνη και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ- Ισχυρά μέτρα ασφαλείας (ΦΩΤΟ)

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε σήμερα ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα με σκοπό να υποδεχτεί στο νησί μας την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Αμερικάνος πρέσβης με ισχυρή αστυνομική δύναμη επισκέφτηκε το κτήριο της αστυνομικής δ/νσης Λέσβου όπου και ενημερώθηκε σχετικά από τον Διοικητής της αστυνομικής δ/νσης Β.Αιγαιου αλλά και από τον Στρατηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μετά κατευθύνθηκε στο Δημαρχείο Λέσβου όπου είχε 10 λετπη συνάντηση με τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό..

Αυτήν την ώρα η συνοδεία του Αμερικανού πρέσβη κατευθύνεται στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης με σκοπό να υποδεχτούν την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο hot spot της Μοριας και σε άλλες δομές προσφύγων

Στις 17:00 θα γίνει η επίσημη συνέντευξη τύπου παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη και της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Χίγκινμποτομ στην Μαρίνα Μυτιλήνης

Όπως ανέφερε αμερικανική πηγή, η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης προ ολίγων ημερών της αν. υπουργού Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ.

«Το ταξίδι της υφυπουργού Χίγκινμποτομ στην Ελλάδα στις 28 Μαρτίου υπογραμμίζει την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την προσπάθεια της Ελλάδας να διαχειριστεί τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών με ανθρωπιά», αναφέρει γραπτή ανακοίνωση του γραφείου του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη διάρκεια της επίσκεψης, η Αμερικανίδα αξιωματούχος θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις που ασχολούνται με την καταχώρηση των νεοαφιχθέντων μεταναστών και θα μιλήσει με νέους πρόσφυγες σε τοπικό κέντρο.

«Θα συναντηθεί με άλλες αντιπροσωπείες για να συζητήσουν το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συνεργαστούν με τους εταίρους για την επέκταση και τη βελτίωση της παγκόσμιας προσπάθειας για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες, μέσω σημαντικών νέων δεσμεύσεων για αύξηση της χρηματοδότησης των ανθρωπιστικών εκκλήσεων του ΟΗΕ, την επανεγκατάσταση των προσφύγων, την ένταξη και την αυτάρκεια».

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα αμετάβλητο ενδιαφέρον για την ευημερία των προσφύγων και των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε μια απελπισμένη προσπάθεια να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη. Κατά το οικονομικό έτος 2016, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προσφέρει σχεδόν $24 εκατομμύρια σε ανθρωπιστική βοήθεια προς την Υπάτη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR) για την προσφυγική κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση και να συντονίζουν τις προσπάθειές τους με αυτές της ΕΕ και των χωρών που έχουν πληγεί, υποστηρίζοντας προσπάθειες για ανταπόκριση σε αυτή την δύσκολη κατάσταση με τρόπο που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών».


Στη συνέχεια η Αμερικανίδα υφυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη, όπου θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη συνάντηση που φιλοξενεί η Υπάτη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ για την αποδοχή των Σύρων προσφύγων. Θα έχει επίσης συναντήσεις με άλλες αντιπροσωπείες για να συζητήσουν τρόπους επέκτασης και βελτίωσης της παγκόσμιας προσπάθειας για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες μέσω αυξημένης χρηματοδότησης των υπηρεσιών του ΟΗΕ.