Ανήσυχοι οι δήμαρχοι στα νησιά για τον τουρισμό - Φόβοι ότι δεν θα τηρηθεί η συμφωνία με Τουρκία

Ανησυχία για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό, παρότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται μειωμένες έως μηδενικές νέες αφίξεις προσφύγων στα νησιά, που αποτελούν κύρια πύλη εισόδου στη χώρα εκφράζουν δήμαρχοι νησιών που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες.


Την ίδια ώρα «τρέχουν» να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή σε κρατήσεις ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Το μεγαλύτερο βάρος στη νησιωτική χώρα εξακολουθεί να σηκώνει η Λέσβος, όπου σήμερα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συντονιστικού για το προσφυγικό φιλοξενούνται  2.463 άνθρωποι ενώ συνολικά στα νησιά καταγράφηκαν 4.668 άτομα και στην επικράτεια 50.256.
Βέβαια, όπως επισημαίνει και ο σύμβουλος του δημάρχου του νησιού Μάριος Ανδριώτης «υπάρχει χώρος για άλλους τόσους και λίγους ακόμη». Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες διαμονής των προσφύγων αναφέρει ότι «η διανομή του φαγητού είναι ενισχυμένη» και πως υπάρχει ενημέρωση με ειδικά φυλλάδια και φωνητικές οδηγίες κάθε φορά που υπάρχει κάποιο νέο. Δεν λείπουν ωστόσο και κάποιες εντάσεις. «Είχαμε δύο – τρία μικρά επεισόδια» αναφέρει στο Newpost σχολιάζοντας : «δεν ξέρω αν οφείλονται στο ότι δεν μπορούν να φύγουν ή στην παραπληροφόρηση».

Αναφορικά με την ερχόμενη τουριστική περίοδο όπως δήλωσε: «Υπάρχουν μηνύματα που λένε ότι περιμένουν πάνω από 70% μειώσεις κρατήσεων και ακυρώσεις». Όμως, τονίζει: «Εμάς από την αρχή ήταν διαφορετική η προσέγγιση. Δεν μέναμε στην καταγγελία ότι έχουμε καταστραφεί οικονομικά ή έχουμε δεχθεί πλήγμα. Πρέπει να κάνουμε κάτι. Ο δήμαρχος γι’ αυτό ακριβώς αυτή τη στιγμή είναι στη Ρωσία, συμμετέχει σε μια τουριστική έκθεση. Πριν απ’ αυτό ήταν στη Βαρκελώνη και πιο πριν στην Πεσκάρα, στην Ιταλία. Σε κάθε ευκαιρίαπροσπαθούμε να αναπτύξουμε συνεργασίες για να τονώσουμε τον τουρισμό. Θα δούμε πως θα πάει αυτό τον χρόνο, όλα αυτά είναι εκτιμήσεις».

Στη Χίο όπου αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται πάνω από 1.200 μετανάστες και πρόσφυγες η ζωή στο νησί κυλά ομαλά, τονίζει στο Newpost ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς και δεν έχει αλλάξει τίποτα ούτε στην καθημερινότητα των κατοίκων ούτε στην εμπειρία που μπορεί να έχει ένας ταξιδιώτης. Παρολ’ αυτά, σημειώνει λόγω του τι βλέπουν κυρίως στην τηλεόραση, υπάρχει μια μείωση της τάξης του 60% στις κρατήσεις από χώρες της Δυτικής Ευρώπης, κυρίως από Ολλανδία, Τσεχία, Αυστρία και Νορβηγία, με διαρκείς ακυρώσεις πτήσεων τσάρτερ. Όπως επισημαίνει ο κ. Βουρνούς «αυτές οι διαπιστώσεις έχουν γίνει ήδη από τέλη Δεκεμβρίου» και «δεν σχετίζονται με την τρομοκρατία».« Εκείνο που περιμένουμε να δούμε», προσθέτει, «είναι το αν η αυξητική τάση που αναμένεται στον τουρισμό στην Ελλάδα φέτος θα ισχύσει και για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γιατί αν σε αυτά  παρατηρηθεί μείωση εν αντιθέσει με τις άλλες περιοχές τότε θα έχει να κάνει με το προσφυγικό θέμα» Και αυτός, σύμφωνα με τον δήμαρχο «θα είναι ένας λόγος παραπάνω για το κράτος να προχωρήσει σε δημόσιες επενδύσεις στον τουρισμό και ειδικά στη Χίο αναγκαία είναι η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου».

Σε αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει, «έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Τουρισμού να λάβει πιο στοχευμένα  μέτρα ειδικά για τη Χίο». Ωστόσο, όπως ανέφερε μέχρι στιγμής «δεν έχει υπάρξει κάποια κίνηση».

Αναφορικά με τη συμφωνία με την Τουρκία ο δήμαρχος Χίου τηρεί στάση αναμονής. «Εμάς δεν μας έχει γνωστοποιηθεί ακόμη το εθνικό σχέδιο υλοποίησης ώστε να ξέρουμε τι ακριβώς προβλέπει για τη Χίο για να έχουμε άποψη και εικόνα. Καταλαβαίνουμε ότι έχουμε έκτακτες καταστάσεις και τα πράγματα χρειάζονται μια αναμονή και ηρεμία μέχρι να μπορέσουμε να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα».

Επιφυλάξεις ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών εξέφρασε στο Newpost ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, κάνοντας λόγο για «πολλά κενά, ασάφειες και σημεία προς διευκρίνιση». «Περιμένουμε να δούμε πως αυτή η συμφωνία θα αρχίσει να υλοποιείται» είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα πολλαπλασιαστούν οι ροές, θα παραμείνουν στο νησί αυτοί οι 650» καθώς όπως πρόσθεσε «δεν έχουμε καμιά ένδειξη αναχώρησης». Ωστόσο, πρόσθεσε, «έχουμε ηρεμία. Τις τελευταίες μέρες δεν έχουμε ροές».

Όσον αφορά στις κρατήσεις ανέφερε πως «έχουμε 38% μειώσεις προκρατήσεων σε σχέση με την περσινή χρονιά και είναι τεράστιο πρόβλημα το πως θα καταφέρουμε να επανέλθουμε σε κάποιους κανονικούς ρυθμούς». «Για τη Σάμο», συνέχισε, «ο τουρισμός είναι κύρια πηγή πλουτισμού και επιχειρηματικότητας. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα γίνουν κάποιες βελτιωτικές κινήσεις, οι οποίες γίνονται σιγά – σιγά αλλά αυτό απέχει πολύ από το να επανέλθουμε σε μια κανονική κατάσταση».  Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε έχουν προγραμματιστεί κάποιες δράσεις ενώ ήδη ο δήμος έχει συμμετάσχει στην έκθεση του Βερολίνου και της Μόσχας και πιθανότατα θα δώσει το «παρών» και σε  δύο στην Τουρκία .

Την ίδια ώρα στην Κω φιλοξενούνται μόλις  66 πρόσφυγες. Ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει καθόλου η εικόνα στο νησί και παραμένουν σχεδόν μηδενικές οι αφίξεις. 

«Αυτό βέβαια δεν αποδίδεται στο ΝΑΤΟ απλώς οι Τούρκοι προσπαθούν να διαφυλάξουν την τουριστική περιοχή απέναντι και τους σπρώχνουν αλλού», σχολιάζει στο Newpost ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κυρίτσης και προθέτει: «Ο φόβος είναι μην φέρουν από αλλού στα νησιά».

Με αφορμή τις συλλήψεις αλλοδαπών στο νησί το Σάββατο για πλαστογράφηση εγγράφων σχολιάζει ακόμη: «αυτό το περί πλαστών εγγράφων το είχα τονίσει από πέρυσι. Δυστυχώς επιβεβαιώνομαι και αυτό το λέω μετά λύπης μου. Επρεπε να έχουν αντιληφθεί ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».


Πηγη newpost.gr