Εργατικό κέντρο Λέσβου: Προστασία εδώ και τώρα των εργαζομένων από την θερμική καταπόνηση!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η θερμοκρασία χτυπά «κόκκινο» και χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με εργασιακούς χώρους-καμίνια! Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους (εργοτάξια, διανομές-delivery κ.λπ.) όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς χώρους με μη επαρκή αερισμό (υπόγεια, θερμοκήπια, συσκευαστήρια, μηχανοστάσια, αποθήκες κ.α.). Οι συνθήκες εργασίας θα είναι ανυπόφορες και εξοντωτικές. Σε όλους αυτούς τους χώρους οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλέψουν μέχρι «τελικής πτώσης».

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που χρειάστηκε η παρέμβαση των συνδικάτων για να σταματήσουν οι εργασίες σε ένα εργοτάξιο ή σε κάποιον άλλο εξωτερικό χώρο, όπου επικρατούσαν θερμοκρασίες ...ερήμου. Με τις πλάτες του κράτους η εργοδοσία έχει λυμένα τα χέρια να μη σταματάει την παραγωγή κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Γι' αυτό πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουν μαχητικά την υπόθεση στα χέρια τους, απαιτώντας μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, αλλά και ελέγχους από τους κρατικούς μηχανισμούς, που έχουν σκόπιμα αποψιλωθεί από προσωπικό και μέσα, ως άλλοθι για να κάνει η εργοδοσία με άνεση τη δουλειά της!

Το πλαίσιο που διεκδικούμε είναι:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 °C ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.
  • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  • Διενέργεια τόσο προληπτικών, όσο και κατασταλτικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας.

 Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της Υγείας τους. Να απευθύνονται άμεσα στα Συνδικάτα και στο Εργατικό Κέντρο για κάθε παραβίαση από την εργοδοσία στην λήψη των μέτρων προστασίας της υγείας.

                                                                                                                  Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

                                                                                                            Μυτιλήνη 12.6.2024