Συνέντευξη Τύπου με θέμα Νομιμοποίηση Οδού Μυτιλήνης – Κρατήγου


«Ο φάκελος της νομιμοποίησης «λίμναζε» όπως πολλοί άλλοι, που εξαρχής όταν αναλάβαμε αποφασίσαμε να ανασύρουμε και να προχωρήσουμε τα έργα» 


Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης παραχώρησε σήμερα 19.05.2023  Συνέντευξη Τύπου με θέμα την  νομιμοποίησης της ΟΔΟΥ ΚΡΑΤΗΓΟΥ-ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ. 

  

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για όλη την Λέσβο και παρέθεσε τα έργα τα οποία «ξεκλειδώνουν» εξαιτίας της νομιμοποίησης αυτής, τονίζοντας ότι  πρόκειται για μια διαδικασία που ανασύρθηκε από τα συρτάρια ενώ λίμναζε επί χρόνια:  

  

«Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός για τον τόπο μας, Από την αρχή της θητείας μας είχαμε βάλει στόχο να νομιμοποιήσουμε την οδό Μυτιλήνης – Κρατήγου , γιατί όπως γνωρίζετε σκέψεις για έργα στη περιοχή αυτή είχαν ξεκινήσει από το ‘ 85. Ο φάκελος της νομιμοποίησης του δρόμου λίμναζε κι αυτός όπως πολλοί άλλοι,  που εξ’ αρχής όταν  αναλάβαμε αποφασίσαμε να ανασύρουμε και να προχωρήσουμε τα έργα. Ένα παράδειγμα αποτελεί  ο Κόμβος της Βόρειας Παράκαμψης που κατασκευάζεται,  επίσης ο δρόμος Μεγαλοχωρίου - Αγιάσου, του οποίου ο φάκελος ήταν γυμνός από μελέτες, τον πληρώσαμε , προχωρήσαμε τη διαδικασία, αλλά τώρα έχουμε μπλέξει με διαμάχες των εργολάβων,  ενστάσεις που εκδικάζονται και ελπίζω εντός μηνός να το λύσουμε το θέμα.  Είναι ο δρόμος Αγίας Παρασκευής-Πέτρας που επίσης πιστεύουμε εντός του Καλοκαιριού να ξεκινήσει.  

  

Ένας από τους ξεχασμένους φακέλους που ανασύραμε ήταν ο δρόμος Μυτιλήνης - Κρατήγου , 73η Εθνική Οδός όπως λέγεται. Αναθέσαμε την Περιβαλλοντική Μελέτη στον κ. Χριστόφορο Μανδυλά και τις Μελέτες αποτύπωσης της θαλάσσιας ακτής στο κ. Κρικλάνη. Και από το ’19  ξεκινήσαμε τις προσπάθειες να πάρουμε τη νομιμοποίηση της οδού.  Χθες το απόγευμα με χαρά ενημερωθήκαμε ότι δόθηκε η νομιμοποίηση και χωρίς κανένα όρο.  Τι σημαίνει αυτό; Είναι η απαρχή πολλών έργων που θα βελτιώσουν  την εικόνα της Μυτιλήνης και την ζωή των κατοίκων.  Πρόκειται για 5 έργα που δεν μπορούσαν να προχωρήσουν γιατί έπρεπε να προηγηθεί η Νομιμοποίηση της οδού. 

  

1. Η Διαμόρφωση του Παραλιακού Μετώπου από το Δήμο Μυτιλήνης και της διαμόρφωσης της Παράκτιας Ζώνης , που αυξάνει την οδική ασφάλεια κυκλοφορίας.  

  

2. Ο  Κόμβος μπροστά από το Αεροδρόμιο και η Μελέτη υπάρχει από τη FRAPORT.   

  

3. Η Νότια Παράκαμψη και ο Κόμβος που προβλέπεται στην κατάληξή της. 

  

4. Ο Βιολογικός Καθαρισμός και τα Δίκτυα Αποχέτευσης της Νότιας Μυτιλήνης. 

  

5. Προσθέτω και ένα 5ο Έργο , που σχετίζεται με την απουσία παραλιών. Είμαστε αποφασισμένοι να εντάξουμε την δημιουργία παραλιών στη Μυτιλήνη στο νέο ΕΣΠΑ.  Όλα αυτά τα έργα που θα γίνουν, πρόκειται να αλλάξουν την όψη της Μυτιλήνης, να βελτιώσουν τη ζωή των Μυτιληνιών και των επισκεπτών.  

  

Θέλω να ευχαριστήσω τις Υπηρεσίες του Κράτους , τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, τους Μελετητές μας και όλους όσοι συνέβαλαν στη νομιμοποίηση της 73ης Εθνικής Οδού Μυτιλήνης – Κρατήγου, όπως ο Βουλευτής κ. Αθανασίου. »  

  

Παρόντες ήταν οι  Αντιπεριφερειάρχες Πανάγος Κουφέλος και Δημήτρης Κουρσουμπάς, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αριστόβουλος Ελευθερίου, ο Μελετητής Χριστόφορος Μανδυλάς και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δημήτρης Ακριώτης και Αγγελική  Σαραντινού 

  

Έργο πνοής για την πόλη της Μυτιλήνης το χαρακτήρισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πανάγος Κουφέλος, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Κουρσουμπάς υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει επιτέλους η οδός Μυτιλήνης – Κρατήγου ασφαλής στη κυκλοφορία ως πραγματική Εθνική οδός.  

  

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Ελευθερίου πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει πάντα  η αγαστή συνεργασία μεταξύ φορέων και υπηρεσιών και τίποτα δεν γίνεται αν δεν υπάρχει αυτή.  

  

Τέλος τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι άμεσα θα ξεκινήσει το έργο συντήρησης και κατασκευής πεζοδρομίων καθώς υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη. 



Δειτε όλη την Συνέντευξη Τυπου :