Η στρατηγική Μητσοτάκη μέχρι τα παραβάν της 21ης Μαΐου


Του Δημήτρη Γκάτσιου

 

Με τον χρόνο μέχρι το μεγάλο εκλογικό ορόσημο της 21ης Μαΐου να μετράει αντίστροφα, καθώς απομένουν εννέα ημέρες μέχρι το... ραντεβού των ψηφοφόρων με τα μπλε παραβάν, το "γαλάζιο" οικοσύστημα και ο πρωθυπουργός... τερματίζουν το κοντέρ της εκστρατείας, με εκπεφρασμένο στόχο την "καθαρή νίκη" στις κάλπες, που θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής. 

 

"Το δίλημμα είναι εάν θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε μπροστά ή εάν θα γυρίσουμε πίσω. Εάν θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τους φόρους και να αυξάνουμε τα εισοδήματα ή θα ξαναγυρίσουμε στις πολιτικές υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης.

 

Εάν θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις συντάξεις ή εάν θα ξαναγυρίσουμε στις εποχές του νόμου Κατρούγκαλου, αυτού που σας τσάκισε τις συντάξεις. Εάν θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας ή θα κάνουμε άλλες γεωπολιτικές αναζητήσεις μακριά από τους παραδοσιακούς μας συμμάχους. Ένας τρόπος υπάρχει να είμαστε σίγουροι ότι η πορεία προόδου, την οποία έχουμε χαράξει με πολύ κόπο και με πολλή προσπάθεια και περνώντας μέσα από σαράντα κύματα, θα συνεχιστεί. Να είναι η Νέα Δημοκρατία πανίσχυρη στην κάλπη". Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει συνεχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και στο διάστημα που απομένει θα επισκεφθεί νομούς και πόλεις που "ξεκλειδώνουν" τα γαλάζια στοιχήματα, σε μια στρατηγική συγκεκριμένων αξόνων. 

 

Θετικός λόγος - συσπείρωση και ανοίγματα

 

Εάν κάποιος παρακολουθήσει τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού, είναι εμφανές ότι το προεκλογικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας λειτουργεί σε περιβάλλον εκπομπής θετικού λόγου και θετικών μηνυμάτων για την επόμενη ημέρα της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει, λοιπόν, να... ανάψει κόκκινο σε μια αντιπαράθεση τοξικότητας, η οποία θα έστρεφε το βλέμμα των ψηφοφόρων μακριά από τα μείζονα. Και τα μείζονα, όπως επισημαίνουν στο "Κ" στελέχη, είναι η ανάγκη της σταθερότητας και των ισχυρών κυβερνήσεων, σε ένα διεθνές περιβάλλον που ταλανίζεται γεωπολιτικά και οικονομικά. Τα μείζονα είναι η επικοινωνία του κυβερνητικού προγράμματος της οδού Πειραιώς, ώστε οι πολίτες να έχουν πλήρη εικόνα των δεσμεύσεων για την περίοδο 2023-2027. Να μπορούν, λοιπόν, όπως σχολιάζουν "γαλάζιοι", να κρίνουν και να συγκρίνουν. Προγράμματα, ρεαλισμό, κοστολόγηση, συνέπεια λόγων και πράξεων. Αυτός, λοιπόν, είναι ο πρώτος άξονας επάνω στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δομήσει την τελική του αντεπίθεση. Η σύγκριση και όχι η σύγκρουση, στην οποία, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας είναι εμφατική. 

 

Σε χρόνο παράλληλο, το παζλ του "γαλάζιου" προεκλογικού διασκελισμού θα εκτείνεται στο μέτωπο της "θωράκισης" της βάσης του κόμματος, αλλά και των ανοιγμάτων σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων. Η... συνταγή, άλλωστε, είναι επιτυχώς δοκιμασμένη στις εκλογές του Ιουλίου του 2019. Όταν, δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεύρυνε τα τείχη της οδού Πειραιώς, κατακτώντας την αυτοδυναμία. "Οι παλιοί διαχωρισμοί έχουν ξεθωριάσει κάτω από το φως της εμπειρίας. Η πρόοδος και η ευημερία έχουν γαλάζιο χρώμα, αλλά έχουν ταυτόχρονα και το χρώμα της αλήθειας και του αποτελέσματος. Και αυτό το έφερε η δική μας κυβέρνηση, η οποία μπόρεσε και εξέφρασε και πολίτες πέρα από τα κομματικά μας τείχη... Είναι άνθρωποι που μας ψήφισαν για πρώτη φορά το 2019. Μπορεί άνθρωποι να μας ψηφίσουν για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές, το 2023. Είναι άνθρωποι που πιστεύουν στον υπεύθυνο πατριωτισμό και στον δημιουργικό εκσυγχρονισμό", επισημαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας τον δεύτερο άξονα της στρατηγικής του μέχρι την επόμενη Κυριακή. Τη συσπείρωση και τη διεύρυνση. 

 

Τερματικός σταθμός: Θησείο

 

Αρχής γενομένης από σήμερα, ο πρωθυπουργός μπαίνει στην τελική ευθεία του μαραθωνίου των περιοδειών, με πρώτο σταθμό το Λαύριο. Θα ακολουθήσουν:

 

- Τη Δευτέρα, η κεντρική προεκλογική ομιλία στο Ηράκλειο.

- Την Τρίτη, η επίσκεψη στον Πειραιά. 

- Την Τετάρτη, η κεντρική προεκλογική ομιλία στην Καστοριά. 

- Την Πέμπτη, η κεντρική προεκλογική ομιλία στη Θεσσαλονίκη.

- Την Παρασκευή, η κεντρική προεκλογική ομιλία στο Θησείο.

 

Οι επισκέψεις που απομένουν στο... πρωθυπουργικό ημερολόγιο είναι εστιασμένες σε περιοχές όπου είτε το 2019 η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρή είτε έχουν... κυκλωθεί προκειμένου να έρθει η ανατροπή δεδομένων σε σχέση με τα προ τετραετίας αποτελέσματα. Όπως, για παράδειγμα, η Κρήτη. Αυτός είναι ο τρίτος άξονας επάνω στον οποίο θα κινηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το στοχευμένο πρόγραμμα των περιοδειών, σε Αττική και περιφέρεια, σε συνδυασμό με το τελευταίο κύμα των προεκλογικών σποτ, που θα φέρουν τα "γαλάζια" μηνύματα από σπίτι σε σπίτι και πρόταγμα:

 

- Τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ.

- Τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ. 

- Τη θωράκιση των συνόρων και την περαιτέρω ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας. 

- Τις 10.000 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών, την ανακαίνιση 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας και την επόμενη ημέρα της δημόσιας υγείας.

- Την υλοποίηση έργων υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα.

- Την ανεργία κάτω από το 10%.

 

Τα ειδικά κοινά 

 

Η μεσαία τάξη, αλλά και ειδικά κοινά, η προσέλκυση ενός σημαντικού ποσοστού των οποίων θα... μπουστάρει τον στόχο της "καθαρής νίκης" και της "αυτοδυναμίας", θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες στο... πρωθυπουργικό μικροσκόπιο. Μετά τους νέους και τις ανακοινώσεις για τα μέτρα ενίσχυσής τους (όπως το πρόγραμμα για τη στέγη και το youth pass με ενίσχυση 150 ευρώ για πολιτιστικές και τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους συνταξιούχους, τους εργαζομένους στο Δημόσιο, αλλά και τη μεσαία τάξη, προβάλλοντας δύο στοιχεία:


- Την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων του 2019, τη μείωση φόρων και εισφορών, τη μόνιμη απαλλαγή από βάρη του παρελθόντος και τη θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις απανωτές διεθνείς κρίσεις.

- Τις δεσμεύσεις της επόμενης τετραετίας για ενίσχυση των εισοδημάτων, περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση, αυξήσεις στις συντάξεις και συνεχή στήριξη όσων πλήττονται από την προσωπική διαφορά, μέχρι αυτή να σβήσει. 

 

* Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί