Εκλογές 2023: «Κλειδώνει» η 9η Απριλίου για τις κάλπες


Η απόφαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει ληφθεί και μένει η επίσημη ανακοίνωση ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Απριλίου, την Κυριακή των Βαϊων.


Η όποια μικρή αμφιβολία υπήρχε για την ημερομηνία των εκλογών διαλύθηκε χθες (23.02.2023) με την πληροφορία ότι το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, μετατίθεται για τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναβολή σχετίζεται με τις ανακοινώσεις που σχεδιάζει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τρίτη, κατά σειρά, αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μείωση των εισφορών κατά 0,6% για τους ελεύθερους επαγγελματίες.


Το Υπουργικό Συμβούλιο πιθανολογείται ότι θα οριστεί στο διάστημα από τις 3 ως τις 7 Μαρτίου και πάντως ως τις 10 Μαρτίου θα πρέπει να έχει διαλυθεί η Βουλή και να έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές. 

Έτσι, ο Πρωθυπουργός καλείται να επιλέξει είτε να ανακοινώσει τις εκλογές κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είτε σε ένα νέο, με πανηγυρικό χαρακτήρα, είτε ακόμη και με διάγγελμα προς τους πολίτες.


Τα επόμενα βήματα μετά την προκήρυξη των εκλογών


Μετά την προκήρυξη των εκλογών, αναμένεται να ακολουθήσει πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.


Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης – ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στη Λάρισα και στη συνέχεια στα Γρεβενά – “ανεβάζει ταχύτητες” στην προεκλογική κούρσα, με περιοδείες σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες ανά την επικράτεια, με έμφαση σε αυτές που η ΝΔ αποτυπώνεται να έχει δημοσκοπική φθορά, όπως π.χ. περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας.


Μετά τη διάλυση της Βουλής ακολουθεί η ορκωμοσία του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών, στη θέση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος χθες “αποχαιρέτησε” τους συναδέλφους του στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής και τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία. “Αν προλάβουμε έχουμε έτοιμο κι άλλο νομοσχέδιο” πρόσθεσε πάντως, προφανέστατα με περιπαικτική διάθεση.


Μεγάλη Εβδομάδα με πυκνό πολιτικό πρόγραμμα


Την επόμενη ημέρα της κάλπης της απλής αναλογικής, τη Μεγάλη Δευτέρα, ξεκινούν οι διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.


Η πρώτη εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δοθεί στο πρώτο κόμμα, το οποίο εκτιμάται, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ότι θα είναι η ΝΔ.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως θα την παραδώσει αμέσως και πως η επιλογή του είναι να υπάρξει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.


Στη συνέχεια, η διερευνητική εντολή θα δοθεί στο δεύτερο κόμμα, κατά σειρά εκλογικού αποτελέσματος, και αν δεν αποδώσει καρπούς, στο τρίτο κ.ο.κ..


Αν δεν συγκροτηθεί… “κυβέρνηση των ηττημένων”, το αργότερο τη Μεγάλη Παρασκευή ή το Μεγάλο Σάββατο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε σύσκεψη για να διερευνηθούν οι πιθανότητες συγκρότησης υπηρεσιακής κυβέρνησης.


Είναι το σημείο που τυπικά ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, καθώς από τη σύσκεψη δεν πρόκειται να βγει “λευκός καπνός”.


Ποιος θα είναι ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός; 

Αμέσως μετά το Πάσχα, ακόμα και την επομένη, δηλαδή στις 17 Απριλίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, έναν εκ των επικεφαλής των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας. Το πιθανότερο είναι τα “ηνία” της διακυβέρνησης της χώρας να αναλάβει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.


Ακολουθεί η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές. 

Στο μεταξύ, στις 19 Απριλίου, δέκα ημέρες μετά τις κάλπες, θα έχει γίνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών και στις 21 Απριλίου θα έχει διαλυθεί εκ νέου η Βουλή, ώστε να προκηρυχθεί η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.


Στις 14 ή στις 21 Μαΐου οι δεύτερες κάλπες 

Οι δεύτερες κάλπες εκτιμάται ότι θα διεξαχθούν είτε στις 14, είτε στις 21 Μαΐου, με βάση τον νέο νόμο της ενισχυμένης αναλογικής που είχε φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ.


Θα χρειαστεί και τρίτη εκλογική αναμέτρηση ή η δεύτερη κάλπη θα καταφέρει να βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας;