Γνωριμία με τα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου - Δράσεις για μικρούς και μεγάλους στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οργανώνοντας ένα τριήμερο με ποικίλες δραστηριότητες και για μικρούς και μεγάλους. Οι δράσεις θα υλοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι και το υπαίθριο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας. 

 

Εκπαιδευτική δράση «Γεωλογικός χρόνος και εξέλιξη της ζωής» 

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, ώρα 10:00 

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 και ώρα 10 πμ σας περιμένουμε στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι για να ανακαλύψουμε μαζί την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας μέσα από ποικίλα εκπαιδευτικά παιχνίδια και δραστηριότητες. 


Η εκπαιδευτική δράση «Γεωλογικός χρόνος και εξέλιξη της ζωής» είναι μια περιπέτεια και ένα παιχνίδι στις εποχές και στο χρόνο. Τα παιδιά καλούνται να αναζητήσουν ευρήματα που μας δίνουν πληροφορίες για τις αλλαγές των εποχών, να ταξιδέψουν στον γεωλογικό χρόνο, να γνωρίσουν φυτά και ζώα που ζούσαν πριν εκατομμύρια χρόνια και να ανακαλύψουν μοναδικές πληροφορίες για το περιβάλλον στο οποίο ζούσαν

 

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το τρισδιάστατο διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι «Η εξέλιξη της ζωής στο γεωλογικό χρόνο» στο οποίο καλούνται να συσχετίσουν τις γεωλογικές εποχές του παρελθόντος με τα αντίστοιχα ζώα και φυτά που έζησαν την συγκεκριμένη περίοδο. Στη συνέχεια, προσπαθούν να εξάγουν συμπεράσματα για τις μεταβολές του περιβάλλοντος, του κλίματος και των εποχών, ώστε να μπορέσουν να συνθέσουν τις γνώσεις τους για τις αλλαγές των εποχών και την εξέλιξη των φυτών και των ζώων με το πέρασμα του γεωλογικού χρόνου. 

 

Εκπαιδευτική δράση  

«Η ζωή του Δεινοθήριου στα υποτροπικά δάση της Λέσβου» 

Σάββατο 13 Αυγούστου 2022, ώρα 10:00

 

Το Σάββατο 13 Αυγούστου 2022 και ώρα 10 πμ οι μικροί φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καλούνται να συμμετάσχουν σε νέες περιπέτειες και να ανακαλύψουν τα μυστικά του Δεινοθήριου συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η ζωή του Δεινοθήριου στα υποτροπικά δάση της Λέσβου».


Μια εποχή που το Αιγαίο Πέλαγος ήταν ξηρά και η Λέσβος τμήμα μιας τεράστιας χερσαίας έκτασης, της Αιγηίδας, η οποία απλωνόταν σε όλη την έκταση του σημερινού Αιγαίου, ενώνοντας την Ελλάδα με την Ασία, τα πυκνά τροπικά – υποτροπικά δάση της Λέσβου φιλοξενούσαν πολλά είδη ζώων, που μετανάστευαν από την Ασία προς την Ευρώπη. Ένα από αυτά τα ζώα ήταν και το Δεινοθήριο, μακρινός συγγενής του σημερινού ελέφαντα. Ζούσε σε μεγάλες εκτάσεις με πυκνή βλάστηση. Τρεφόταν με μαλακά φύλλα δένδρων. Βρήκε καταφύγιο δίπλα στη λίμνη, εκεί που υπήρχε νερό και τροφή.


Τα παιδιά θα αναζητήσουν πληροφορίες για το πώς ήταν η Λέσβος πριν εκατομμύρια χρόνια, τα οικοσυστήματα που υπήρχαν με τα πυκνά δάση και την άγρια ζωή αλλά και τις ηφαιστειακές εκρήξεις που κατέστρεψαν και ταυτόχρονα απολίθωσαν τα οικοσυστήματα. Θα μάθουν τι είναι το Δεινοθήριο, πότε και που εμφανίστηκε, πως έφτασε μέχρι τη λίμνη του Γαβαθά, τι έτρωγε, πως κινούνταν και πως απολιθώθηκε αφήνοντας πίσω του ένα εύρημα μεγάλης επιστημονικής αξίας.


Μια μεγάλη έκπληξη περιμένει τα παιδιά όταν θα συναντήσουν το μεγάλο ομοίωμα του Δεινοθήριου, σε πραγματικές διαστάσεις, με φυσικές κινήσεις και ηχητικά εφέ, θα το μελετήσουν και θα το ζωγραφίσουν. Θα ανακαλύψουν τους απογόνους του στην αίθουσα «Αιγαίου», ξετυλίγοντας έτσι ένα κομμάτι της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη μας που αφορά στα μεγάλα θηλαστικά του!


Οι εκπαιδευτικές δράσεις απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών. Το κόστος συμμετοχής είναι 5€/παιδί.


Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 22530-54434, e-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr. 

 
 

Κυνήγι Θησαυρού «Στα ίχνη του Απολιθωμένου Δάσοθς» 

Σαββατοκύριακο 13 & 14 Αυγούστου 2022, ώρα 10:00 


Το Σαββατοκύριακο 13 & 14 Αυγούστου 2022 και ώρα 10 πμ το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σας προσκαλεί σε ένα κυνήγι θησαυρού για μικρούς και μεγάλους στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας. Πρόκειται για μία πρωτότυπη, βιωματική δράση εξερεύνησης του Απολιθωμένου Δάσους που απευθύνεται σε ενήλικες, εφήβους και οικογένειες. Μέσα από γρίφους, αινίγματα και κρυφούς κώδικες, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους ξεκινώντας από τους χώρους του Μουσείου και προχωρώντας στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Πλάκας. 

 

Αν σας αρέσει να λύνετε γρίφους, τότε ελάτε μαζί με τους φίλους σας ή την οικογένεια σας, εξερευνήστε με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο το Απολιθωμένο Δάσους και προσπαθήστε να ξεδιπλώσετε όλα τα μυστικά του. Φτάστε ως το τέλος, όπου θα σας περιμένουν και κάποιες εκπλήξεις! 


Η εκκίνηση της δράσης θα γίνει από τους χώρους του Μουσείου. Η έκδοση εισιτηρίου γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.lesvosmuseum.gr ή στο Μουσείο πριν την έναρξη της δράσης. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (τηλ. 2253054434).