Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ για την καταστροφική φωτιά στη Λέσβο


Για ακόμη μια χρονιά δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών μαίνονται στην Ελληνική επικράτεια και ο μηχανισμός της αντιπυρικής προστασίας εμφανίζεται ανεπαρκής παρά την βεβαιότητα που διαφαίνονταν μέσω των βαρύγδουπων εξαγγελιών του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του αντιπυρικού μηχανισμού της χώρας. Η φωτιά στα Βατερά στη Λέσβο προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές σε ανθρώπινες περιουσίες και φυσικά οικοσυστήματα.

Τα τελευταία γεγονότα δεν μπορούν, πίσω από την υπαρκτή και εντεινόμενη κλιματική κρίση και την ελεγχόμενη επικοινωνιακή διαχείριση των ΜΜΕ από την ΝΔ, να κρύψουν και να δικαιολογήσουν τις χρόνιες τραγικές ελλείψεις σε πολιτικές πρόληψης, επιτήρησης και ταχείας επέμβασης, αλλά και σημαντικότατες πάγιες ελλείψεις στην στελέχωση του πυροσβεστικού σώματος και δασικής υπηρεσίας. Αποτέλεσμα η γενική ή και ολική περιβαλλοντική καταστροφή με απώλειες και περιουσιών και υποδομών, για να μην μιλήσουμε για τις απώλειες σε πανίδα και οικοσυστήματα, ατμοσφαιρική και υδατική ρύπανση και την αχρήστευση παραγωγικών αγροδασικών τοπίων.

Παρά τις αντιδράσεις φορέων και όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων αποτελεί προκλητικά τραγική σύμπτωση η κατάθεση από την κυβέρνηση στη βουλή του νομοσχεδίου που μεταβάλλει το καθεστώς απόλυτης προστασίας των περιοχών Νατούρα, αυτές τις ημέρες που καίγονται τόσο σημαντικές οικολογικές περιοχές σε όλη τη χώρα.

Ο Μιχάλης Μπάκας, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε σχετικά: «Ζήσαμε δυστυχώς μετά από χρόνια μια μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά στη Λέσβο που έχει κάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, έχει προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων ζώων και ανυπολόγιστες ζημιές σε ανθρώπινες περιουσίες. Είδαμε από κοντά στα Βατερά τη συγκινητική προσπάθεια φορέων, πυροσβεστών αλλά και εθελοντών να αντιμετωπίσουν τη φωτιά και τους οφείλουμε ένα τεράστιο ευχαριστώ. Η κατασκευή εξωτερικών εχθρών, η διακίνηση φημών για πράκτορες κλπ δίνουν «άλλοθι» σε κάποιους «υπεύθυνος» για την αδυναμία τους να μας προστατεύσουν. Δεν θέλω να σκεφτώ που θα έφτανε η φωτιά των Βατερών εάν είχε νοτιά 5-6 μποφόρ. Ας το σκεφτούν σήμερα όσοι υποστηρίζουν τη δομής του ΚΥΤ στη Βάστρια, στην καρδιά του λεσβιακού δάσους. Αντί για πυροσβέστες προσλαμβάνουν ειδικούς φρουρούς, συνοριοφύλακες  και αστυνομικούς για τα Πανεπιστήμια. Ας μην κλαίνε σήμερα υποκριτικά για τις ελλείψεις της κρατικής μηχανής…

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την εφαρμογή άμεσων μέτρων αποζημίωσης των πληγέντων και πολιτικών οι οποίες θα στοχεύουν στην ανάσχεση της εγκατάλειψης της υπαίθρου και την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, προκειμένου  οι τοπικές παραδασόβιες κοινωνίες  να αποκτήσουν ξανά ενεργό και έμπρακτο ρόλο στην διαχείριση και προστασία των δασικών εκτάσεων με την αξιοποίηση των δασικών και αγροτικών προϊόντων.»