Επιστολή Βερρου για την αναγκαιότητα της αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Καλλονής, σε Πυροσβεστική Υπηρεσία Δ΄ Τάξης

Ένα αίτημα που έχει καταθέσει δύο φορές στο παρελθόν προς την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη -με τελευταία το Νοέμβρη του 2020- επανέφερε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, σχετικά με την αναγκαιότητα της αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Καλλονής, σε Πυροσβεστική Υπηρεσία Δ΄ Τάξης.

 

Το αίτημα αυτό κατατίθεται από το Δήμαρχο με τον πλέον επιτακτικό τρόπο σήμερα, μετά και την επώδυνη εμπειρία όλων μας από τη φωτιά των Βατερών.

 

«Κύριε Υπουργέ,

 

Με την παρούσα επιστολή μου και μετά την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε το Σάββατο 23 Ιουλίου στα Βατερά του Πολιχνίτου της Δυτικής Λέσβου, επαναφέρω με τον -πλέον επιτακτικό τρόπο- ένα αίτημα που έχω διαβιβάσει και στο παρελθόν προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου: Την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Καλλονής σε Πυροσβεστική Υπηρεσία Δ΄ Τάξης. Το αίτημά μου αυτό, αποτελεί και εισήγηση της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια της Αναδιάρθρωσης της Λειτουργίας των Υπηρεσιών του Σώματος.

Κύριε Υπουργέ,

Όπως έχω επισημάνει και στο παρελθόν, είναι θεωρώ γνωστή η ειδική συνθήκη της Λέσβου τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω της συνταρακτικής αλλαγής των μέχρι πρότινος δεδομένων που προκάλεσε το μεταναστευτικό στην όλη «λειτουργία» της, όσο λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Κλεισθένη» και της ίδρυσης νέου Δήμου. Αυτού της Δυτικής Λέσβου που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση της χώρας.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου με έδρα την Καλλονή, βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και είναι απομακρυσμένος από την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη που φιλοξενεί εδώ και δεκαετίες τα πάσης φύσης διοικητικά κέντρα. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση δήμο του νησιού, φιλοξενώντας εντός των ορίων του τόσο το μεγαλύτερο κομμάτι της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής -με ότι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται για ατυχήματα που προκαλούν εστίες φωτιάς σε βοσκοτόπους- όσο και τις μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις. Παράλληλα είναι γενικά γνωστό, ότι φιλοξενεί τις πιο χαρακτηριστικές τουριστικές τοποθεσίες (Μόλυβο, Πέτρα, Ερεσό, Βατερά) και κατά τους θερινούς μήνες, προσελκύει σημαντικό αριθμό παραθεριστών.

Κύριε Υπουργέ,

Η μέχρι τώρα λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Καλλονής που καλύπτει επιχειρησιακά σχεδόν όλη την έκταση του νεοσύστατου Δήμου Δυτικής Λέσβου, είναι υποδειγματική και το απέδειξε και αυτές τις μέρες που η περιοχή μας δοκιμάστηκε από τον πύρινο εφιάλτη. Με τη σημερινή επιστολή μου, δεν θέλω να γίνω μάντης κακών εξελίξεων, αλλά συγχωρήστε με: Η αναγκαιότητα ύπαρξης μίας αναβαθμισμένης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Καλλονή, στο γεωγραφικό κέντρο του νησιού, μετά και την επώδυνη εμπειρία μας στη φωτιά των Βατερών, είναι αναντίρρητα, ζωτικής σημασίας.

Στο πλαίσιο της πρόληψης, αλλά και στην κατεύθυνση να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες που είδαν πριν λίγες ημέρες τις φλόγες να απειλούν τα σπίτια τους, ζητούμε από την ακριτική Λέσβο την ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας του νησιού. Τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους ήρωές μας, τους πυροσβέστες μας».