Δίπλα… στον Δήμο Δυτικής Λέσβου το Υπουργείο Πολιτισμού- Τι ειπώθηκε στην συνάντηση Βερρου- Μενδωνη


Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που επισκέφτηκε τη Λέσβο το διήμερο 1 και 2 Ιουνίου, είχε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, έχοντας την ευκαιρία να συζητήσει μαζί της διεξοδικά για την προοπτική εξέλιξης των έργων που το Υπουργείο έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη τους, αλλά και για μία σειρά άλλων σοβαρών προοπτικών συνεργασίας.

Δεδομένου ότι η Δυτική Λέσβος διαθέτει σημαντικά μνημεία που χρήζουν ανάδειξης αλλά και μία τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που εάν και εφόσον «κοινωνικοποιηθεί» μπορεί να δώσει αναπτυξιακή δυναμική συνολικά στο νησί, ο Δήμαρχος πρότεινε στην Υπουργό και μία νέα μεταξύ τους συνάντηση στο επόμενο διάστημα, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα να εξετάσουν σε προγραμματικό πια πλαίσιο, όλα όσα συζήτησαν την περασμένη Πέμπτη.

Ο Δήμαρχος στη διάρκεια της συνάντησης, έθεσε επί τάπητος πρώτιστα το ζήτημα των έργων στερέωσης των βραχωδών πρανών στο Μόλυβο και στην Πέτρα, για να λάβει την αρμόδια ενημέρωση των επομένων κινήσεων από τη στιγμή που αυτά έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τα έργα αποκατάστασης του σεισμόπληκτου μνημείου της Ζωοδόχου Πηγής στη Βρίσα και της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου στο χωριό.

Από εκεί και έπειτα, μέσα σε εξαιρετικό κλίμα, ο Δήμαρχος ανέδειξε μία σειρά θεμάτων όπου μπορεί το Υπουργείο να ασχοληθεί και να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας της Δυτικής Λέσβου.

Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος ανέλυσε στην Υπουργό το πρόβλημα της αδόμητης ζώνης στα Μάκαρα, όπου εάν επιληφθεί το Υπουργείο θα διευκολύνει τους κτηνοτρόφους της περιοχής, το θέμα της πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους της Κλοπεδής, των Μέσων και της Αρχαίας Άντισσας, αλλά και την προοπτική ανάδειξης -σε συνεργασία φυσικά με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας- όλων των ευρημάτων από τις εργασίες κατασκευής του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου.

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη συζήτηση, αποτέλεσε φυσικά η προοπτική ανάπλασης της εμβληματικής Μονής Λειμώνος, με το Δήμαρχο να αναδεικνύει στην Υπουργό και τη δυνατότητα παρεμβάσεων για την ανάδειξη της Κεραμικής σχολής  Μανταμάδου αλλά και την προστασία του Κεραμοποιείου «Κουβδή», καθώς και του παλιού Υφαντουργείου του Σκουτάρου. Ο Δήμαρχος τέλος, ενημέρωσε την Υπουργό και για την πορεία της ανασκαφικής έρευνας στα «Ροδαφνίδια» που ο Δήμος Δυτικής Λέσβου εξακολουθεί να στηρίζει θερμά.