Νυχτερινός αιφνιδιασμός από τούρκικα μαχητικά βόρεια της Λέσβου- Το έβαλαν στα πόδια μόλις εμφανίστηκαν οι πιλότοι της πολεμικής μας αεροπορίαςΈνα ζεύγος τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών επιχείρησε νυχτερινό αιφνιδιασμό στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο. 

Συγκεκριμένα, η απόπειρα των Τούρκων έγινε το βράδυ της Δευτέρας (23/5) με τα μαχητικά τους να παραβιάζουν το FIR Αθηνών και να μπαίνουν 8,5 ναυτικά μίλια βορείως της Λέσβου.

Η απόπειρα, φυσικά, απέτυχε καθώς οι Τούρκοι πιλότοι βρήκαν μπροστά τους τα ελληνικά μαχητικά, τα οποία είχαν απογειωθεί άμεσα και προχώρησαν στις απαραίτητες ενέργειες. Τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας με ταχύτατες ενέργειες, κατά την πάγια πρακτική και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, αναχαίτισαν άμεσα τους Τούρκους μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στο FIR Άγκυρας…

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί νέες παραβιάσεις του FIR Αθηνών, από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, δυο κατασκοπευτικά CN-235 και ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας ATR-72.

Τα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 40 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, με τις έξι να προέρχονται από το UAV και τις 35 από τα κατασκοπευτικά, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Η Πολεμική Αεροπορία, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού, και σε αυτές τις περιπτώσεις προχώρησαν σε αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά την πάγια πρακτική.

Πηγή Newsbomb.gr