Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος – Τι προβλέπει το νέο σχέδιο (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΗΓΗ MEGA TV

Πρώτη Μαΐου χθες και ξεκίνησε επίσημα η αντιπυρική περίοδος.

Το περσινό, εφιαλτικό, καλοκαίρι με τις τεράστιες πυρκαγιές σε Εύβοια και βορειανατολική Αττική που έκαναν σταχτή εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους καταστρέφοντας σπίτια και περιουσίες, προετοιμάζονται για να αποφύγουν Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, μπαίνει σε εφαρμογή ο νέος σχεδιασμός που προβλέπει κοινές περιπολίες μεταξύ της πυροσβεστικής και του στρατού.

Βάσει του σχεδίου προβλέπεται σε ολόκληρη τη χώρα να αναπτυχθούν 300 οχήματα μεικτών κλιμακίων, ενώ φέτος θα επανασυστάθει η ομάδα «Θησέας» με 100 μοτοσικλέτες που θα βρίσκονται μέσα στα δάση και θα είναι η πρώτη ομάδα επέμβασης.

Το βάρος, για μια ακόμη χρονιά, αναμένεται να πέσει στα εναέρια μέσα. Την περσινή περίοδο επιχείρησαν συνολικά 74 πτητικά μέσα πυρόσβεσης. Φέτος, ο αριθμός αναμένεται να είναι αυξημένος σύμφωνα με πληροφορίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Συνολικά στη μάχη με τις φλόγες και φέτος θα πέσουν οι σχεδόν 11.000 μόνιμοι πυροσβέστες και οι 2.500 πενταετούς διάρκειας.

Ταυτόχρονα, από την πρώτη Ιουνίου, 500 ειδικά εκπαιδευμένοι δασοκομάντος θα πιάσουν υπηρεσία και θα αποτελούν μια επίλεκτη μονάδα του σώματος που με ελικόπτερα θα μεταφέρονται στα πύρινα μέτωπα με στόχο να φτάνουν άμεσα στην εστία της πυρκαγιάς περιορίζοντάς την.

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου αναμένεται στην Ελλάδα να φτάσουν μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης πυροσβέστες από τουλάχιστον τέσσερις χώρες, ενώ αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν περάσει εκπαίδευση έτσι ώστε να αποτελούν τον σύνδεσμο μεταξύ των κλιμακίων.