Αυτά βρέθηκαν στην κατοχή του Νορβηγού φωτογράφου που συνελήφθη για κατασκοπεία στην Μυτιλήνη


Ο φωτογράφος συνελήφθη για κατασκοπεία στη Μυτιλήνη και αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος.

Η σύλληψη του φωτογράφου για κατασκοπεία προκαλεί συζητήσεις από τη Μυτιλήνη μέχρι και τη Νορβηγία απ’ όπου κατάγεται. Ο ίδιος υποστηρίζει μέσω του δικηγόρου του, ότι οι εικόνες που βρέθηκαν στην κατοχή του, αποτελούν υλικό για το επόμενο βιβλίο του με θέμα τα τοπία της Λέσβου. Όμως οι άντρες του Λιμενικού έχουν μπει σε σκέψεις από τις κινήσεις του, στο νησί, τα σημεία που συνήθιζε να πηγαίνει και τις φωτογραφίες του, αφού σε αυτές φαίνονται σκάφη κατά την είσοδο και έξοδο τους προς εκτέλεση περιπολίας.

Τη σύλληψη ενός 76χρονου αλλοδαπού την περασμένη Τετάρτη κατηγορούμενου για κατασκοπεία, ανακοίνωσε σήμερα το Λιμενικό Σώμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο 76χρονος εντοπίστηκε στον δεξιό λιμενοβραχίονα του λιμανιού στη Μυτιλήνη να παρακολουθεί κινήσεις πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τον έλεγχο που του διενεργήθηκε σε φωτογραφική μηχανή που κατείχε, βρέθηκε φωτογραφικό υλικό των σκαφών κατά την είσοδο και έξοδο τους προς εκτέλεση περιπολίας.

Από τη Λιμενική Αρχή κατασχέθηκαν η φωτογραφική μηχανή και η κάρτα μνήμης καθώς και μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας, ενώ σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο ξενοδοχείου στην πόλη της Μυτιλήνης όπου διαμένει βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: δύο usb memory stick, πέντε ψηφιακές κάρτες αποθήκευσης, μία φωτογραφική μηχανή, ένας φωτογραφικός φακός, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος και ένας φορητός υπολογιστής.

 

Εμπλοκή της νορβηγικής πρεσβείας

Η είδηση της σύλληψης του διάσημου ανά τον κόσμο φωτογράφου κάνει το γύρο των μεγάλων παγκόσμια Μέσων Ενημέρωσης. Ιδιαίτερα στην πατρίδα του τη Νορβηγία έχει προκαλέσει αντιδράσεις αφού και εκεί είναι πολύ γνωστός, φωτογραφίες του δε κοσμούν το γραφείο του Πρωθυπουργού της Νορβηγίας. Σύμφωνα με πληροφορίες δε, στην υπόθεση έχει εμπλακεί και η Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα.

Ο 76χρονος Νορβηγός θα απολογηθεί για τις σε βαθμό κακουργήματος κατηγορίες που του αποδίδονται την επόμενη Δευτέρα στον Ανακριτή. Σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισής του, οι φωτογραφίες που τραβούσε ο Νορβηγικής καταγωγής 76χρονος, ο οποίος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και σκηνοθέτης, αποτελούν υλικό για το επόμενο βιβλίο του με θέμα τα τοπία της Λέσβου.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, ο συλληφθείς επισκέπτεται τη Λέσβο συχνά ως συνεργάτης οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος αλλά και ως συνεργάτης του παραρτήματος του Νορβηγικού Πανεπιστημίου του ‘Αγκντερ στο Μετόχι της Μονής Λειμώνος στην κεντρική Λέσβο.

Είναι δημιουργός τριών πολυτελών λευκωμάτων για την Λέσβο, τη μαγειρική και τη φύση της που κυκλοφορούν σε συνεργασία με το Νορβηγικό Σπουδαστικό Κέντρο «Μετόχι» που έχει δημιουργηθεί από το Πανεπιστήμιο του ‘Αγκντερ.

Ο 76χρονος ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.

 

H ανακοίνωση του λιμενικού

Στη σύλληψη ενός 76χρονου αλλοδαπού, προέβησαν μεσημβρινές ώρες την 16.03.2022, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης για παράβαση του άρθρου 148 παρ. 2 του Π.Κ. (περί κατασκοπείας).

Συγκεκριμένα ο ανωτέρω εντοπίστηκε στον δεξιό λιμενοβραχίονα του λιμένα Μυτιλήνης να παρακολουθεί κινήσεις πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τον έλεγχο που του διενεργήθηκε σε φωτογραφική μηχανή που κατείχε, βρέθηκε φωτογραφικό υλικό των σκαφών κατά την είσοδο και έξοδο τους προς εκτέλεση περιπολίας.

Από τη Λιμενική Αρχή κατασχέθηκαν η φωτογραφική μηχανή και η κάρτα μνήμης καθώς και μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας, ενώ σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο ξενοδοχείου στην πόλη της Μυτιλήνης όπου διαμένει ο 76χρονος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 

- δύο (02) usb memory stick,

- πέντε (05) ψηφιακές κάρτες αποθήκευσης,

- μία (01) φωτογραφική μηχανή,

- ένας (01) φωτογραφικός φακός,

- ένας (01) εξωτερικός σκληρός δίσκος και

- ένας (01) φορητός υπολογιστής. 

 

Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.