Γ. Μπουρνούς: Στο πλευρό της Άντισσας, γιατί οι κοινότητες δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς δημόσιες υπηρεσίες


Αναφορά προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για την υποστελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών στην Άντισσα.

 

Ο Γιάννης Μπουρνούς, στηρίζοντας τα δίκαια και πλήρως τεκμηριωμένα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας της Άντισσας - όπως διατυπώθηκαν στην πρόσφατη επιστολή του Τοπικού Συμβούλιου της Κοινότητας –  και που αφορούν στην ενίσχυση με προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος, του ΚΕΠ, του Κέντρου Υγείας και του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ της περιοχής, προχώρησε σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, καλώντας τους αρμόδιους Υπουργούς να ενεργήσουν άμεσα για την επίλυση των δυσλειτουργιών που υποβαθμίζουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς.

 

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2022

 

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τους κ.κ Υπουργούς

Εσωτερικών

Προστασίας του Πολίτη

Υγείας

Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 

 

Θέμα: «Υποστελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών της Κοινότητας Άντισσας του Δήμου Δυτικής Λέσβου».

 

Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει, προς τους κ.κ Υπουργούς Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναφορά με την επιστολή του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Άντισσας της Δημοτικής Κοινότητας Ερεσού - Αντίσσης του Δήμου Δήμου Δυτικής Λέσβου, με την οποία εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία σχετικά με την διαρκή υποβάθμιση, λόγω έλλειψης προσωπικού, των δημόσιων υπηρεσιών της Κοινότητας.

 

Η υφιστάμενη υποστελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Άντισσας δεν επιτρέπει την εφαρμογή ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού προγράμματος αστυνόμευσης της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των όμορων χωριών και οικισμών της υπαίθρου, καθώς και την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους και στους επισκέπτες.

 

Ομοίως, σημαντικότατο πρόβλημα υποστελέχωσης αντιμετωπίζει το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Άντισσας που λειτουργεί, πλέον, με έναν υπάλληλο, επιφορτισμένο με την εξυπηρέτηση και την διεκπεραίωση υποθέσεων των μόνιμων κατοίκων της Άντισσας, των γειτονικών Κοινοτήτων και των επισκεπτών της περιοχής. Επισημαίνεται ότι οι ανάγκες των κατοίκων και, κατά συνέπεια, η εργασιακή ύλη για τον μοναδικό υπάλληλο του ΚΕΠ έχουν αυξηθεί δραματικά, λόγω της υγειονομικής κρίσης αλλά και λόγω της μετάβασης των δημοσίων υπηρεσιών  στην ψηφιακή εποχή, ενώ σημαντικός αριθμός πολιτών έχουν πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες μόνο μέσω του ΚΕΠ.

 

Περαιτέρω, αναφέρεται η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει, λόγω έλλειψης προσωπικού, το Κέντρο Υγείας Άντισσας που εξυπηρετεί τους κατοίκους επτά (7) χωριών του νησιού. Οι φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει το εναπομείναν ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των 5.500 χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ενώ η συνεχιζόμενη μη κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών της δομής, όπως αναλυτικά αναφέρονται στην επιστολή, οδηγεί το Κέντρο Υγείας Άντισσας σε κατάρρευση. Επιπλέον, ζητείται η προκήρυξη θέσης αγροτικού γιατρού στα Χίδηρα, λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής, ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες που οι ανάγκες των Χιδήρων καλύπτονται μόνο από τον αγροτικό γιατρό της Βατούσας.       

        

Επιπρόσθετα, στηλιτεύεται η απόφαση της διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων να υποβαθμίσει περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες του υποκαταστήματος ΕΛ.ΤΑ Άντισσας. Σημειώνεται ότι ο ένας και μοναδικός υπάλληλος του Ταχυδρομείου – που εκτελεί και χρέη διανομέα - δεν δύναται, εύλογα, να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του. Επομένως, δικαίως, ζητείται η αναβάθμιση του υποκαταστήματος  ΕΛΤΑ Άντισσας  με την απαραίτητη  στελέχωση προσωπικού, που θα βοηθήσει στην αναγκαία κάλυψη των αρμοδιοτήτων του.

 

Καλούνται οι αρμόδιοι Υπουργοί να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών της Κοινότητας Άντισσας του Δήμου Δυτικής Λέσβου και την επίλυση των ως άνω δυσλειτουργιών.

 

                                          Επισυνάπτεται η επιστολή.

 

Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

                                                                                                                         

Ο καταθέτων βουλευτής

Μπουρνούς Ιωάννης