ΒΙΝΤΕΟ: Πολεμικές ιαχές από Τσαβούσογλου: Το δεύτερο casus belli της Τουρκίας στο Αιγαίο

ΠΗΓΗ MEGA TV

«Δράση» προαναγγέλλει ο Τσαβούσογλου αμφισβητώντας ανοιχτά και απερίφραστα πια την ελληνική κυριαρχία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Ένα δεύτερο τουρκικό casus belli εναντίον της Ελλάδας επισημοποίησε δημοσίως σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ  Τσαβούσογλου ο οποίος πήγε ένα βήμα παραπέρα τις απειλές περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

 

Τα νησιά παραχωρήθηκαν υπό όρους που παραβιάζονται

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ουσιαστικά κατέστησε σαφές ότι το Αιγαίο για την Άγκυρα αποτελεί όχημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης (αλλά και άλλων μετέπειτα συνθηκών όπως των Παρισίων που οδήγησαν στην παραχώρηση στην Ελλάδα των Δωδεκανήσων το 1947).

Πλέον το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών η Τουρκία, το θέτει υπό το πρίσμα όχι μόνο της αμφισβήτησης της κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου αλλά προαναγγέλλει και ενέργειες από μεριάς της Άγκυρας για την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Κάτι που εξυπακούεται ότι περιλαμβάνει όχι απλώς προκλητικές ή επιθετικές διπλωματικές ενέργειες αλλά και στρατιωτικά μέσα.

 

Τουρκική παρενόχληση στο ελικόπτερο που μετέφερε τον Χαρδαλιά

Προκαλεί και παίζει με τη φωτιά η Τουρκία, καθώς τη στιγμή που εγείρει δια του Μεβλούτ  Τσαβούσογλου ζήτημα κυριαρχίας για τα ελληνικά νησιά στο όνομα της αποστρατιωτικοποίησής τους, θέλουν να εμποδίσουν ακόμα και την επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας σε ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα χθες, στο πλαίσιο αυτό ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, που βρίσκεται σε περιοδεία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δέχτηκε τουρκική παρενόχληση.

Συγκεκριμένα μέσω ασυρμάτου οι Τούρκοι παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον κ. Χαρδαλιά, την ώρα που πετούσε πάνω από Αγαθονήσι, Φαρμοκονήσι και Καλόλημνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ελικόπτερο με τον υφυπουργό Άμυνας κατά την πτήση προς Αγαθονήσι δέχθηκε κλήση από άγνωστο σταθμό σε συχνότητα κινδύνου και του ζήτησε να απομακρυνθεί, με τον ισχυρισμό ότι βρίσκεται σε «τουρκικό FIR».


Χωρίς τέλος οι τούρκικες προκλήσεις

«Εάν λάβουμε σοβαρά το περιστατικό παρενόχλησης του αεροσκάφους, οι Τούρκοι συνεχίζουν να εγγράφουν υποθήκες. Υποθήκες οι οποίες έχουν να κάνουν με την αμφισβήτηση εθνικού εναέριου χώρου αφενός, και επιπλέον, ότι επιμένουν στο στόχο τους για αποστρατικοποίηση των νησιών. Θέλουν να εμπεδώσουν στην διεθνή κοινότητα, το δίκαιο του αιτήματός τους. Όσο υπάρχει ανοχή από την ελληνική πλευρά, η διεθνής κοινότητα θα θεωρεί ότι κάτι τρέχει», δήλωσε αρχικά ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Μάζης.

«Θα επρεπε κάποιο δικό μας αεροσκάφος να λοκάρει τα δικά τους αεροσκάφη, προκειμένου να υποδείξουμε την «κυριαρχία» μας και το δίκιο μας. Οι Τούρκοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την συγκυρία», συμπλήρωσε.