ΒΙΝΤΕΟ: Ουκρανία: Πρόβες πολέμου και σενάρια ρωσικής εισβολής

ΠΗΓΗ MEGA TV

Στις παγωμένες πεδιάδες και τα δάση της Λευκορωσίας ο ρωσικός στρατός κάνει πρόβες πολέμου,που έχουν ακόμα πιο δραματικό χαρακτήρα μετά την άκαρπη επικοινωνία μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν.

Οι Αμερικανοί επιμένουν ότι ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να εισβάλει ανά πάσα στιγμή από διάφορα σημεία στην Ουκρανία,από βόρεια, ανατολικά και νότια. Ένα από αυτά τα σενάρια προβλέπει αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τους Ρώσους να φτάνουν στις πύλες του Κιέβου σε 48 ώρες, από τη γειτονική Λευκορωσία, καθώς η ουκρανική πρωτεύουσα απέχει σε ευθεία γραμμή εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα.

«Εάν η Μόσχα ακολουθήσει το δρόμο της επιθετικότητας και εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία, η απάντηση των ΗΠΑ και των συμμάχων μας θα είναι γρήγορη και σκληρή», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

 

Το Κρεμλίνο κάνει λόγο για προπαγανδιστική υστερία.

«Η ένταση σχετικά με τις κινήσεις του στρατού μας στο δικό μας έδαφος, ακόμη και εάν δεν απέχουν πολύ από τα σύνορα της Ουκρανίας, οξύνεται επί πολλούς μήνες. Τις τελευταίες μέρες και ώρες έχει γίνει παράλογη»,δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου,Γιούρι Ουσάκοφ.

Προς το παρόν η Ουάσιγκτον μιλά για οικονομικά, όχι στρατιωτικά αντίμετρα, αλλά ενισχύει με μερικές χιλιάδες στρατιώτες τις πρώην ανατολικές χώρες που έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ.

Στο Κίεβο μερικές χιλιάδες Ουκρανοί διαδήλωσαν παρομοιάζοντας τον Πούτιν με τον Σαντάμ Χουσεϊν, τον Μιλόσεβιτς και τον Καντάφι. Ορισμένοι ανέμιζαν κοκκινόμαυρα λάβαρα των Ουκρανών φανατικών αντικομμουνιστών και συνεργατών των ναζί. Προειδοποίησαν τον πρόεδρο Ζελένσκι να μην υποχωρήσει στις αξιώσεις της Μόσχας.

«Ο καλύτερος φίλος των εχθρών μας είναι ο πανικός εντός της χώρας μας. Όλες αυτές οι πληροφορίες που τροφοδοτούν τον πανικό, δεν μας βοηθούν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τις Βρυξέλλες να επιβάλουν προληπτικές κυρώσεις στη Μόσχα, όμως ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σουηδία είπε ότι η χώρα του δεν φοβάται.

«Να με συγχωρείτε για την έκφραση, αλλά χ…καμε για όλες αυτές τις κυρώσεις. Δεν έχουμε ιταλικά ή ελβετικά τυριά, όμως μάθαμε πως να φτιάχνουμε ρωσικά, εξίσου καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σουηδία, Βίκτορ Ταταρίντσεφ.

Μετά την αποχώρηση πολλών δυτικών διπλωματών από το Κίεβο, και το αμερικανικό προσωπικό στην αντιπροωπεία του ΟΑΣΕ στο Ντονέτσκ εγκαταλείπει εσπευσμένα την ανατολική Ουκρανία.