Βροχές - Καταιγίδες και έντονο ψύχος με χιόνια στο βάθος... - Περιληπτική ανάλυση καιρού έως τα μέσα Ιανουαρίου


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία από τη διαταραχή που επηρεάζει τη χώρα μας με την κακοκαιρία να φτάνει στην κορύφωση της το επόμενο 48ωρο δίνοντας βροχές στις περισσότερες περιοχές (πολύ πιο έντονες στα δυτικά - νότια και κεντροανατολικά τμήματα) και χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τμήματα.

Μετά το βροχοφόρο πέρασμα των επόμενων ημερών , το προφίλ του καιρού αλλάζει σημαντικά και γίνεται αμιγώς χειμωνιάτικο με απότομη πτώση της θερμοκρασίας της τάξεως των 8 έως και 12 βαθμών Κελσίου , επικράτηση βορείων ανέμων στα πελάγη και παροδικά φαινόμενα χιονοπτώσεων στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά , πιθανόν και νησιωτικά τμήματα.

Ας δούμε αναλυτικά την εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών.

Οργανωμένη διαταραχή στην Ιταλία κατευθυνόμενη προς τη χώρα μας θα συνεχίσει να επηρεάζει το επόμενο 48ωρο με κατά τόπους έντονες βροχές και καταιγίδες όπου θα έχουν έμφαση κυρίως στη δυτική - κεντρική - νότια ηπειρωτική χώρα αλλά και στα νησιά του ανατολικού - βορειοανατολικού Αιγαίου.  Το βαρομετρικό χαμηλό θα εγκλωβιστεί το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη πάνω από τη χώρα μας φτάνοντας στη κορύφωση του. 

Εξασθένηση των φαινομένων περιμένουμε από την Τρίτη αργά το απόγευμα προς το βράδυ με τις περισσότερες βροχές να περιορίζονται σημαντικά και να μετατοπίζονται νοτιοανατολικά.

Από αργά το βράδυ της Τρίτης και μέσα στη διάρκεια της Τετάρτης , ένα δεύτερο σύστημα θα αρχίσει να επηρεάζει τη χώρα μας από τα βορειοανατολικά με πολύ ψυχρές αέριες μάζες , οι οποίες θα προκαλέσουν κάθετη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο της τάξεως των 8 έως και 13 βαθμών Κελσίου.

Την Τετάρτη και πιθανόν και την Πέμπτη (12-13/01) , παροδικές χιονοπτώσεις με πιθανότητα έντονων εξάρσεων θα εκδηλωθούν στα ορεινά - ημιορεινά και πιθανόν έως και τα πεδινά τμήματα της κεντρικής και ανατολικής ηπειρωτικής χώρας , όπως στα νησιά του κεντρικού - βορείου Αιγαίου , ενώ για τα νότια νησιωτικά τμήματα θα εκδηλωθούν βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες. 

Ιδιαίτερα τσουχτερό θα είναι το κρύο την Τετάρτη , Πέμπτη , Παρασκευή και το Σάββατο (12-15/01) στη κεντρική και βόρεια Ελλάδα με αυξημένη πιθανότητα να επικρατήσει ολικός παγετός για τα ορεινά - ημιορεινά και τμηματικά για τα πεδινά τμήματα. 

Σταδιακά από τo Σάββατο 15/01 και περισσότερο την Κυριακή 16/01 η θερμοκρασία θα αρχίσει να παρουσιάζει άνοδο ενώ θα βελτιωθεί σημαντικά ο καιρός με επικράτηση ηλιοφάνειας σχεδόν σε όλη τη χώρα. Παρ'όλα αυτά θα παραμείνει το τσουχτερό κρύο στα ηπειρωτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί με μερικό παγετό.

 

Πηγή https://www.meteoclub.gr/