Βίντεο - Άρση των περιορισμών ή παράτασή τους λόγω της μετάλλαξης Όμικρον;

ΠΗΓΗ MEGA TV

Με την πανδημία να μην υποχωρεί, στον «πάγο» φαίνεται πως βάζει η κυβέρνηση τα σχέδια για χαλάρωση των μέτρων.

Για δυνατούς λύτες είναι η εξίσωση που καλούνται να λύσουν κυβέρνηση και επιστήμονες μεταξύ άρσης των περιορισμών και της αντιμετώπισης της επιθετικότητας της μετάλλαξης Όμικρον που «σφυροκοπά» το εθνικό σύστημα υγείας.

Στην παρέμβασή του στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο οι υφιστάμενοι περιορισμοί να παραταθούν.

«Θα ήταν ευχής έργο αν θα μπορούσαμε να άρουμε τα μέτρα κυρίως της μουσικής και του ωραρίου με τη λήξη της τωρινής περιόδου, δηλαδή τη 16η Ιανουαρίου. Το αν θα παραταθεί το μέτρο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είναι κάτι που θα το ξέρουμε μέσα στην εβδομάδα αναλόγως και από την επιδημιολογική εικόνα».

 

Παρατείνονται τα μέτρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεδριάζει αύριο Τετάρτη για την εκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι τα μέτρα που ελήφθησαν προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς και αφορούσαν κατά κύριο λόγο στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης και που θα έληγαν την ερχόμενη Δευτέρα, να παραταθούν κατά μία εβδομάδα με τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν στις 00.00 τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου.

 

Αγώνας επιβίωσης

Οι επαγγελματίες του κλάδου βρίσκονται σε απόγνωση καθώς έχουν να εργαστούν ουσιαστικά πολλούς μήνες.

Ανησυχία για τη διασπορά, μειωμένο ωράριο χωρίς μουσική και αυξημένα κόστη λόγω ακρίβεια είναι ένα άτυπο κλείσιμο λένε η επιχειρηματίες στην εστίαση.

 

«Βαβέλ» για το πρόστιμο

Και ενώ ακόμη και εντός της εβδομάδας δεν αποκλείεται να «κλειδώσει» και η απόφαση για την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και για τους 50ρηδες, σύγχυση προκλήθηκε από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα για την πιθανότητα παράτασης της προθεσμίας της 16ης Ιανουαρίου όταν και θα αρχίσουν να βεβαιώνονται στην Εφορία τα πρόστιμα των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους 60ρηδες.

«Αν δούμε κάποια παρότρυνση να σπεύσει αρκετός κόσμος μέχρι το Σαββατοκύριακο να κάνει το εμβόλιο, ενδεχομένως αυτή η απόφαση να μπορούσε να αναθεωρηθεί για να δώσει περισσότερο χρόνο».

Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και νωρίτερα ο υπουργός Υγείας  αλλά και στη συνέχεια και ο πολιτικός του προϊστάμενος Μάκης Βορίδης απέκλειαν κάθε πιθανότητα παράτασης.

«Δε θα δοθεί καμία απολύτως παράταση. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Υπάρχουν ακόμη πέντε ημέρες για να κλείσει ο κόσμος τα ραντεβού του», είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Για όργιο μικροπολιτικής και ασυνεννοησίας της κυβέρνησης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ας συνεννοηθούν τουλάχιστον μεταξύ τους οι υπουργοί που βγαίνουν στον ίδιο σταθμό, γιατί πέρα από την παταγώδη αποτυχία τους, έχουν σπάσει και τα νεύρα των πολιτών».

«Η υπουργική “Βαβέλ” υπονομεύει σοβαρά το εμβολιαστικό πρόγραμμα και βλάπτει τη δημόσια υγεία», λέει από τη μεριά του το ΚΙΝΑΛ.

Πυρά η κυβέρνηση δέχεται και για το γεγονός ότι δεν ενεργοποιεί τις άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς που τα παιδιά προσβάλλονται από τον κορωνοϊό.