Βίντεο: Όλο και λιγότεροι στα σχολεία της χώρας – Τα προβλήματα, οι απουσίες και τα παρατράγουδα

ΠΗΓΗ MEGA TV

Τα κρούσματα χιλιάδες, τα κενά και οι ελλείψεις στις σχολικές αίθουσες διαδοχικές και οι αντιδράσεις από γονείς και μαθητές ανάμεικτες.

Η 2η μέρα της επιστροφής από τις γιορτές των Χριστουγέννων έδειξε πως η ανάγκη για άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών είναι επιτακτική καθώς όλο και περισσότεροι απουσιάζουν από τις τάξεις τους, μετά το αποτέλεσμα του self test που έκαναν.

Ο απολογισμός της ημέρας έδειξε πως σχεδόν 9.700 άτομα είδαν το self test που έκαναν να βγαίνει θετικό, με τους 8.700 να είναι μαθητές και τους 1.000 να είναι εκπαιδευτικοί.

Συνολικά απόντες το πρώτο διήμερο είναι 25.235 μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές που διαγνώστηκαν θετικοί.

 

9.688 τη σημερινή δεύτερη μέρα και 15.547 κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρεμιέρας

Το μεγάλο πρόβλημα με τα κενά των εκπαιδευτικών γίνεται όλο και πιο πιεστικό ειδικά για τα δημοτικά που τα περιθώρια αναπλήρωσης είναι ελάχιστα. Ήδη έχουν προχωρήσει 4.784 προσλήψεις με 1.200 εκπαιδευτικούς να πιάνουν δουλειά την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες για να μην κλείσουν τμήματα και να μην επιστρατευτεί η τηλεκπαίδευση, έγινε σύμπτυξη τμημάτων σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που απουσίαζαν εκπαιδευτικοί ώστε να προχωρήσουν τα μαθήματα.

Επίσης, σε αυτό το πρώτο διήμερο πολλοί μαθητές απουσίαζαν χωρίς να κάνουν το self test μετά από απόφαση που πήραν οι γονείς τους, οι οποίοι πιθανότατα θέλουν να δουν πως θα κυλήσει η πρώτη εβδομάδα πριν αφήσουν τα παιδιά τους, να επιστρέψουν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το 15% των μαθητών συνολικά και περίπου το 10% στη Θεσσαλονίκη.

Στον Εύοσμο οι γονείς του 20ου δημοτικού κατάφεραν να κλείσουν συμφωνία για μοριακά τεστ έναντι 28 ευρώ, την ώρα που η τιμή του πλαφόν είναι στα 47.

 

Από το μενού της ημέρας δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα

Σε δημοτικό του Αγρινίου γονείς μαθητών καταγγέλλουν δάσκαλο ότι συνεχίζει να μην φοράει ποτέ τη μάσκα του. Ο διευθυντής του σχολείου τονίζει στο Live News πως ο εκπαιδευτικός συμμορφώθηκε μετά τις συστάσεις που του έγιναν.

Κατά τα άλλα το σκηνικό στα περισσότερα σχολεία ήταν ανάλογο με χθες με τους μαθητές να βγάζουν από τις τσάντες το αποτέλεσμα του self test και να περνούν στα ενδότερα για τη θερμομέτρηση και το ξεκίνημα του μαθήματος.

Την ερχόμενη Πέμπτη μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν το 3ο και τελευταίο self test της εβδομάδας, για το μάθημα της Παρασκευής.

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου από τα 200 παιδιά πηγάν πήγαν μόνο τα 10 στο σχολείο.

Μιλώντας στο Live News η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, Αθανασία Λουκέρη, σημείωσε: «Υπάρχει μεγάλη διασπορά. Στο Ληξούρι τα κρούσματα είναι πάνω από 500. Τη στιγμή αυτή που τα σχολεία ανοίγουν είναι σε έξαρση η κατάσταση στο νησί. Το νοσοκομείο επίσης του Αργοστολίου έχει θέματα. Δεν μπορεί να νοσηλεύσει πολλά παιδιά. Πώς θα στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο;».

Παράλληλα, υπογράμμισε το φόβο των γονιών για να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο και τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις τους, αν όλα πάνε καλά.