ΒΙΝΤΕΟ: Θα λήγουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού; Οι ειδικοί απαντούν


Με την πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου να ανοίγει σε λίγες μέρες, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν θα χρειαστεί να λάβουν και την επιπλέον δόση παρόλο που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τις δύο προηγούμενες.

«Το Ισραήλ έσπευσε να εμβολιαστεί τους πρώτους μήνες του 2021. Κατάλαβαν ότι μετά από έξι με οκτώ μήνες, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που είχαν εμβολιαστεί συμπεριφερόντουσαν ως πρώην εμβολιασμένοι, δηλαδή σαν ανεμβολίαστοι, με αποτέλεσμα να νοσούν βαριά», σημειώνει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παθολόγος καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής, μιλώντας στο MEGA.

Αυτοί οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν και χρειάζονται την τρίτη δόση, είναι οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και άτομα με προβλήματα υγείας.

«Η σύσταση είναι από τους 6 μήνες και μετά (σ.σ. που κάποιος έχει λάβει το εμβόλιο) όλα τα άτομα να προσέλθουν για την booster δόση, για να έχουν μια μεγάλη ασφάλεια και για το 2022».

Σχετικά με τις παρενέργειες της τρίτης δόσης, η κ. Ψαλτοπούλου δήλωσε: «δεν περιμένουμε μεγαλύτερες ανεπιθύμητες αντιδράσεις από αυτές που είχαμε στην 1η και 2η δόση. Μπορεί να κάνει έναν πυρετό, έναν πόνο στο χέρι, δεν περιμένουμε κάτι σπουδαιότερο», καταλήγει.