Μίλησαν με τον υπουργό κατ ιδίαν οι αγρότες της Λέσβου… αλλά δεν ικανοποιήθηκαν με τις απαντήσεις που τους έδωσε


Καμία απάντηση στα προβλήματα των αγροκτηνοτρόφων της Λέσβου δεν έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός στην σύντομη συνάντηση που είχε μαζί του η Ομοσπονδία Αγροτικών Σύλλόγων Λέσβο, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Ωστόσο η ΟΑΣΛ σημειώνει πως από την πλευρά της τέθηκαν όλα τα μείζονα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.


Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο νησί μας δεν μπόρεσε να δώσει όχι λύσεις, αλλά ούτε καν υποσχέσεις για τα μεγάλα και ουσιαστικά αιτήματα που βάζουν οι βιοπαλαιστές και μικρομεσαίοι αγρότες, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια, να μείνουν στη παραγωγή και όχι να προστεθούν στη λίστα των ανέργων.

Παρόλα αυτά μπορέσαμε στη σύντομη συνάντηση που είχαμε μαζί του, να του παρουσιάσουμε τα αιτήματά μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές, κόστος παραγωγής, φορολογία, ακρίβεια, αποζημιώσεις για την ακαρπία του ελαιώνα μας, αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ για  προστασία από κάθε φυσική καταστροφή και νόσο, για το πετσόκομμα των επιδοτήσεων κ.α.

Φυσικά δεν μπόρεσε να μας απαντήσει. Αρκέστηκε στην ανακοίνωση για επιπλέoν χρηματοδότηση του προγράμματος ένταξης Νέων Αγροτών, που στην ουσία σε αναλογία με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο Βόρειο Αιγαίο είναι ψίχουλα. Ήρθε «διαβασμένος» να προμοτάρει τη νέα ΚΑΠ που μας οδηγεί στην εξαθλίωση. Είναι μάλλον προσφιλή τακτική όσων υπουργών και υφυπουργών που επισκέπτονται το νησί μας να προτιμούν της καλοστημένες φιέστες διαφημίζοντας την κυβερνητική πολιτική, παρά να περιοδεύσουν έξω στη κοινωνία να ακούσουν και να δουν τι δεινή οικονομική θέση που τους έχει φέρει αυτή η πολιτική.  

Για άλλη μια φορά η ομοσπονδία καλεί τους φτωχούς μικρούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να συσπειρωθούν στους αγροτικούς συλλόγους όπου υπάρχουν, να μετέχουν μαζικά στις αρχαιρεσίες τους και να φτιάξουν νέους συλλόγους σε χωριά που δεν έχουν. Μόνο οργανωμένα, με μελετημένα, ουσιαστικά και αποφασισμένα αιτήματα για την βελτίωση της ζωής μας και των οικογενειών μας μπορούμε να ελπίζουμε.


Γιατί η ελπίδα έρχεται με αγώνες και η δύναμη με οργάνωση.

Δεν το βάζουμε κάτω, συνεχίζουμε, θα δυναμώσουμε το κίνημα και τους αγώνες. Γιατί και ο πιο μικρός αγώνας είναι παρακαταθήκη για το μέλλον – για τη νίκη.
Τέλος καταγγέλλουμε τον αυταρχισμό της κυβέρνησης που παρέταξε απέναντί μας τα ΜΑΤ, δείχνοντας το πρόσωπό της απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό.                                                                                                                                         

Τι φοβήθηκαν και παρέταξαν τις διμοιρίες;  Αλήθεια τι φοβήθηκαν; Εκτός και αν οι αγρότες θεωρούνται εγκληματίες που κινητοποιούνται για την επιβίωσή τους».