718 κρούσματα μέσα σε 9 ημέρες… και όμως η Αγιασος ετοιμάζεται για την 17η γιορτή καστάνου


Τι κι αν είμαστε ένα βήμα πριν το βαθύ κόκκινο, τι και αν ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Μυτιλήνης τι και αν οδεύουμε προς μέτρα τοπικού Lockdown, τι και αν στο όμορφο χωριό της Λέσβου έχουμε δεκάδες κρούσματα το τελευταίο διάστημα…. Στην Αγιασο ετοιμάζουν να υποδεχτούν εκατοντάδες κόσμου για την 17η γιορτή κάστανου….

 

Αναλυτικά το κείμενο του Παναγιώτη Κουτσκούδη που αναρτήθηκε την 19/10/21 όταν τα κρούσματα ήταν χαμηλά.

Ο κύβος ερρίφθη! Την Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021, θα γίνει η 17η Γιορτή Κάστανου στην Αγιάσο. Η κορυφαία γιορτή αγροτικής παραγωγής του νησιού, που αγκαλιάστηκε από τα πρώτα της βήματα από το λεσβιακό κοινό και όχι μόνο, διοργανώνεται και πάλι μετά την περσινή αναστολή λόγω της πανδημίας.

Στο μεγάλο λαϊκό παζάρι βρίσκει κανείς …και του πουλιού το γάλα! Στους πάγκους των μικροπωλητών και των παραγωγών φιγουράρουν όλα τα ντόπια εποχιακά αγροτικά προϊόντα από τους καρπερούς μπαξέδες και τα ζείδωρα περβόλια. Έξω από τα εμπορικά καταστήματα φιδοσέρνονται οι ουρές του κόσμου, για να προμηθευτούν από αρτοσκευάσματα και γλυκά μέχρι τυροκομικά προϊόντα και από κεραμικά και ξυλόγλυπτα μέχρι μερακλίδικα μεζεδάκια που συνοδεύουν το ούζο στις ταβέρνες και στα καπηλειά.

Πάνω απ’ όλα όμως γιορτάζει η φθινοπωρινή φύση. Έχει την τιμητική του ο βασιλιάς καστανιώνας. Λίγο πριν σκελετωθεί, βάζει το πολύχρωμό του πανωφόρι και δίνει το ρεσιτάλ της χρονιάς. Πρελούδιο τραγικής όπερας, κύκνειο άσμα πριν τη θανάσιμη λαβωματιά του χειμώνα…

Σας περιμένουμε!!!

Κείμενο : Παναγιώτης Κουτσκούδης
Φωτογραφία : Σταύρος Μαντατής
Πηγή : lesvosnews.net