Αντιδρά στα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας το Επιμελητήριο Λέσβου


Επιστολή αναφορικά με τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της Πανδημίας

Το Επιμελητήριο Λέσβου απέστειλε επιστολή στα αρμόδια, Υπουργεία Υγείας, και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αναφορικά με τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, ζητώντας την τροποποίηση των μέτρων, σχετικά με το κομμάτι των ελέγχων από τους επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:

 

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Αναφορικά με τα νέα μέτρα πρόληψης και αποφυγής της διασποράς του Covid – 19, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021, θα θέλαμε να σας παραθέσουμε τα κάτωθι.

Στα νησιά μας (Λέσβος, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος), υπάρχουν κατά κύριο λόγο μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων και είναι ως επί το πλείστον οικογενειακές.  

Θεωρούμε βέβαιο ότι τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, θα επιφέρουν σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, ενώ παράλληλά θα αυξήσουν το κόστος λειτουργίας τους. Οι επιχειρηματίες καλούνται αφενός να υποβάλουν τα self tests των εργαζομένων τους στην ανάλογη πλατφόρμα, αφετέρου να ελέγχουν τους πελάτες τους κατά την είσοδο τους στα καταστήματα, για το εάν φέρουν το ανάλογο πιστοποιητικό, κινδυνεύοντας να πληρώσουν δυσβάσταχτα πρόστιμα, και να αναγκαστούν σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.

Το μέτρο του ελέγχου κατά την είσοδο των καταναλωτών στα καταστήματα, επιπροσθέτως, ενισχύει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και στρέφεται κατά της ισότιμης αντιμετώπισης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα στα μεγάλα super market τα οποία πωλούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, πέραν των τροφίμων, οι καταναλωτές μπορούν να εισέρχονται χωρίς να ελέγχονται, ενώ στα μικρά τοπικά καταστήματα, οι καταναλωτές θα πρέπει να ελεγχτούν από τον επιχειρηματία.

Κύριε Υπουργέ,

Αναγνωρίζουμε την απόλυτη ανάγκη της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και της αντιμετώπισης της διασποράς του ιού, παρ όλα αυτά ο επιχειρηματικός κόσμος, έχοντας πληγεί ανεπανόρθωτα κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν είναι δυνατόν να επωμιστεί και την ευθύνη και το κόστος των ελέγχων, ούτε να υποκαταστήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Πολιτείας.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε αναγκαία την τροποποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων και παραμένουμε στη διάθεσή σας.

 

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Ευάγγελος Ι. Μυρσινιάς

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου»