O Δήμος Μυτιλήνης αναβαθμίζει και αυτοματοποιεί τον οδοφωτισμό του


Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, προκήρυξε, την Πέμπτη 7-10-2021, ανοικτό διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό του έργου: «Ενεργειακή Αναβάθμιση–Αυτοματοποίηση του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων, με Εξοικονόμηση Ενέργειας, στον Δήμο Μυτιλήνης».

Μέσω αυτού του έργου θα γίνει η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων συμβατικής τεχνολογίας με φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, για να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος λειτουργίας και, ταυτόχρονα, να βελτιωθεί σημαντικά ο φωτισμός και το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών.

Η χρηματοδότηση αυτής της επένδυσης γίνεται με τη μόχλευση πόρων από τον Ιδιωτικό Τομέα, (δηλαδή με τη συνεργασία Ιδιωτικού Τομέα και Δήμου), ως Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).

Συγκεκριμένα, ο Ανάδοχος Ιδιώτης που θα προκύψει από τον Διαγωνισμό θα καταβάλει όλο το χρηματικό ποσό της επένδυσης και θα έχει την πλήρη ευθύνη της άριστης λειτουργίας του συστήματος φωτισμού, για 12 χρόνια.

Η αποπληρωμή του Αναδόχου διασφαλίζεται από την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνει το έργο. Η αποπληρωμή της επένδυσής του θα συντελεστεί μέσω των Ανταποδοτικών Τελών που καταβάλλει σήμερα ο Δήμος καθ’ όλη τη διάρκεια της Συμβατικής Περιόδου των 12 ετών, χωρίς καμιά επιπλέον επιβάρυνση των δημοτών. Ο Δήμος όχι μόνο δεν θα δαπανήσει ούτε ένα Ευρώ, αλλά απεναντίας θα λαμβάνει το 20% του συνόλου των ανταποδοτικών τελών, γιατί ο Ανάδοχος, για να αποσβέσει την επένδυσή του θα εξασφαλίσει εξοικονόμηση της ενέργειας 70%, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας.


Τα οφέλη του Δημότη είναι:

1. Τα φωτιστικά LED εκπέμπουν πιο δυνατό και καθαρό φως.

2. Κάθε βλάβη-πρόβλημα στον οδοφωτισμό αποκαθίσταται σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 72 ωρών, αφού το συμφωνητικό-σύμβαση περιλαμβάνει 12ετή εγγύηση καλής λειτουργίας για τα φωτιστικά, με τη βοήθεια του συστήματος της τηλεδιαχείρισης που εγκαθιστά ο Ανάδοχος.

3. Απελευθερώνονται ανθρώπινοι πόροι (ηλεκτρολόγοι) αλλά και μεγάλοι οικονομικοί πόροι για την κάλυψη άλλων αναγκών του Δημότη, αφού ο Δήμος δεν θα συντηρεί τα φωτιστικά, δεν θα διατηρεί καλαθοφόρο όχημα για τις ανάγκες οδοφωτισμού, δεν θα προβαίνει στην αγορά αναλώσιμων (φωτιστικών, λαμπών, ασφαλειών, κ.ά.).

4. Με τη χρήση σύγχρονων φωτιστικών LED, ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα μελλοντικά να αναπτύξει και να προσφέρει κ εφαρμογές Έξυπνης Πόλης (Έλεγχο Στάθμευσης, διαχείριση Απορριμμάτων, διαχείριση Στάσης και άλλα).

 

Ο Δήμαρχος, κ. Στρατής Κύτελης, δήλωσε ότι «με αυτό το έργο, που ήταν δέσμευσή μου προς τους Δημότες, θα επιτευχθεί η επιζητούμενη, επί δεκαετίες, εύρυθμη και οικονομική λειτουργία του οδικού μας φωτισμού. Η διοικητική συμβολή και εποπτεία του Αντιδημάρχου μας, Στρατή Τζιμή, ήταν καταλυτική για τη διεκπεραίωση αυτού του πρωτοποριακού εγχειρήματος».