BINTEO: Σε δύο δημοσιογράφους το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021

ΠΗΓΗ MEGA TV

Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021 απονέμεται στους Μαρία Ρέσσα και Ντιμίτρι Μουράτοφ για τις προσπάθειές τους να υπερασπιστούν την ελευθερία της έκφρασης.

Για πρώτη φορά από το 1935, το σημαντικότερο των βραβείων Νόμπελ πηγαίνει σε δημοσιογραφικά χέρια. 86 χρόνια πριν ο Γερμανός δημοσιογράφος Καρλ Βον Οζιέσκι είχε τιμηθεί για τις αποκαλύψεις του που αφορούσαν το κρυφό πολεμικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της ναζιστικής Γερμανίας.

Το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021 απονέμεται στους Μαρία Ρέσσα και Ντιμίτρι Μουράτοφ για τις προσπάθειές τους μα υπερασπιστούν την ελευθερία της έκφρασης.

Η Μαρία Ρέσσα, Φιλιππινέζα-Αμερικανίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, είναι συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Rappler, ενώ ο Ντμίτρι Αντρέγιεβιτς Μουράτοφ, είναι Ρώσος δημοσιογράφος, και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Novaya Gazeta. Και οι δύο δίνουν εδώ και χρόνια αγώνα για την ανάδειξη των γεγονότων και της αλήθειας.

Η Μαρία Ρέσσα χρησιμοποιεί την ελευθερία της έκφρασης για να καταπολεμήσει την κατάχρηση εξουσίας, τη χρήση βίας και τον αυξανόμενο αυταρχισμό στην πατρίδα της, τις Φιλιππίνες. Το 2012, ίδρυσε την «Rappler», μια εταιρεία ψηφιακών μέσων για ερευνητική δημοσιογραφία, στο τιμόνι της οποίας παραμένει ακόμη και σήμερα.

Ο Ντμίτρι Αντρέγιεβιτς Μουράτοφ υπερασπίζεται εδώ και δεκαετίες την ελευθερία του λόγου στη Ρωσία υπό ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες. Το 1993, ήταν ένας από τους ιδρυτές της ανεξάρτητης εφημερίδας «Novaja Gazeta» ενώ από το 1995 είναι ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας. Η «Novaja Gazeta» θεωρείται η πιο ανεξάρτητη εφημερίδα στη Ρωσία με κριτική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο.

Ο Μουράτοφ αφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη 6 δολοφονημένων δημοσιογράφων της εφημερίδας μεταξύ των οποίων και της Άννα Πολιτόφσκαγια που δολοφονήθηκε πριν από 15 χρόνια. Η δολοφονία της παραμένει ακόμη ανεξιχνίαστη.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο θανάτου του Σουηδού Άλφρεντ Νόμπελ ο οποίος είναι και ο εμπνευστής των βραβείων το 1895.