ΒΙΝΤΕΟ: Κορωνοϊός - Προειδοποίηση ECDC για έκρηξη πανδημίας σε χώρες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού

ΠΗΓΗ MEGA TV

Τρίτη σε θανάτους από κορωνοϊό στην Ευρώπη και πέμπτη στις εισαγωγές σε εντατική μονάδα, αλλά και έβδομη σε συχνότητα προσβολής από τον πανδημικό ιό στα άτομα άνω των 65 ετών είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων ECDC, που στους εβδομαδιαίους δείκτες, η χώρα μας «κοκκινίζει», δείχνοντας αυξητικές τάσεις της πανδημίας.

Παρότι η τάση της πανδημίας είναι πτωτική τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στην Ευρώπη και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου αναμένεται να τηρηθεί η ίδια πορεία και την επόμενη εβδομάδα, η δυναμική της νόσου στη χώρα μας, μας φέρνει στην 11η θέση από τις 31 χώρες που παρακολουθεί το ECDC.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα εμφανίζει υπερδιπλάσια, σε αναλογία πληθυσμού, κρούσματα από τον ευρωπαϊκό νότο, αλλά και από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Στα «κόκκινα» είναι και η αναλογία θανάτων, που φτάνει τους 54,1 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αριθμός υπερτριπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου που φτάνει τους 15,8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Όσο για την εισαγωγή στις εντατικές, ο δείκτης φτάνει τις 1,2 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού, αριθμός διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι μόλις 0,6 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού.

Σε δεινότερη θέση από τη χώρα μας, βρίσκονται η Κύπρος με 1,5, η Λιθουανία με 2,5, η Σλοβενία με 3 και η Λετονία, με 3,4 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού.

 

Οι προβλέψεις

Σύμφωνα με το ECDC, αναμένεται μέχρι και την επόμενη εβδομάδα συνέχιση της πτωτικής πορείας των κρουσμάτων, αν και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αναμένεται να αυξηθούν, ενώ αναμένεται σταθεροποίηση στις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας και στους θανάτους.

Το ECDC αναμένει επίσης, συνέχιση της πτωτικής τάσης στην προσβολή των νέων ηλικίας 15-24 ετών από τον πανδημικό ιό και σταθεροποίηση  των κρουσμάτων που αφορούν παιδιά κάτω των 15 ετών.

Αντίστοιχα, αναμένεται σταθεροποίηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις εντατικές, με τη δυναμική του ιού να φθίνει ελάχιστα, γεγονός που εκτιμάται πως θα αποτυπωθεί σε μια αργή μείωση των νέων κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, τη Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και το Λιχντενστάιν μετακινήθηκαν σε χαμηλότερη κατηγορία κινδύνου βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, σε αντίθεση με την Ουγγαρία, Λετονία, το Λουξεμβούργο και τη Ρουμανία, που ανέβηκαν σε «κόκκινο» επίπεδο κινδύνου.