ΒΙΝΤΕΟ: πρωθυπουργός στη Σάμο: Επίσκεψη στη νέα κλειστή δομή μεταναστών


O κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και τον γγ Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, Μάνο Λογοθέτη.

Σημειώνεται, ότι η ΚΕΔ Σάμου αναπτύχθηκε σε έκταση περίπου 200 στρεμμάτων, στη θέση «Ζερβού» του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Διαθέτει υποδομές που διασφαλίζουν υψηλού επιπέδου συνθήκες διαμονής, όπως γήπεδα, παιδικές χαρές, χώρους για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αίθουσα υπολογιστών, δίκτυο wi-fi, χώρους καταστημάτων, κοινόχρηστα πλυντήρια και κουζίνες. Διαθέτει επίσης, μεταξύ άλλων, υποδομές πυρασφάλειας, καθαρισμού του νερού, κλιματισμού των χώρων και βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων.

Η νέα μονάδα σχεδιάστηκε με ειδικές πρόνοιες για τη στέγαση ευάλωτων ανθρώπων. Διαθέτει 240 θέσεις για ασυνόδευτα παιδιά και επιπλέον 240 για μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με κινητικές δυσκολίες ή αναπηρίες και άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τίθεται -κατ' αυτόν τον τρόπο- τέλος στις άναρχες δομές, οι οποίες φιλοξενούσαν πολύ περισσότερους ανθρώπους σε σχέση με τις δυνατότητές τους, με συνέπεια οι συνθήκες διαβίωσης να είναι άθλιες και να εγείρεται θέμα ασφάλειας για την τοπική κοινωνία, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Η μετάβαση στο σύστημα των ΚΕΔ- σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- θα συνοδευτεί από σύντομη παραμονή των αιτούντων άσυλο. Το σύστημα ΚΕΔ, ουσιαστικά, συμπληρώνει το νομικό πλαίσιο και την εθνική στρατηγική για το μεταναστευτικό, η οποία προβλέπει ταχεία αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου, χορηγία διεθνούς προστασίας σε όσους τη δικαιούνται, απομάκρυνση όσων έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα και αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Η νέα μονάδα στη Σάμο περιλαμβάνει Προαναχωρησιακό Κέντρο δυναμικότητας 960 θέσεων.

Παράλληλα, ως αντιστάθμισμα για τη μεγάλη συνεισφορά των νησιωτικών ακριτικών κοινωνιών στη διαχείριση του μεταναστευτικού, η πολιτεία μερίμνησε ώστε να διατηρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα πέντε νησιά όπου δημιουργούνται οι νέες δομές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Όπως σημείωσαν, η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου θα συμβάλει και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς διαθέτει γραφειακές υποδομές για περίπου 400 θέσεις εργασίας που αφορούν ανάγκες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της Ελληνικής Αστυνομίας και άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε, επίσης, δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος που υπηρετούν στο νησί, τις οποίες ευχαρίστησε για την προσφορά τους, καθώς και τη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Σάμου. Ξεναγήθηκε στους χώρους της Λέσχης και είδε έργα ζωγραφικής που είναι αφιερωμένα στην επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του Πολέμου της Ανεξαρτησίας. «Είμαστε εδώ, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχώς να εκσυγχρονίζονται για να μπορούν να αντιμετωπίζουν όλες τις πιθανές προκλήσεις. Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εξασφαλίζουν την ειρήνη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.